tid

Avgångstider 06.30 Borås, 07.30 Göteborg, 08.40 Falkenberg, 06.15 Stockholm, 08.00 Linköping, 08.10 Växjö, 11.30 Malmö och ytterligare 85 orter i mellersta och södra Sverige.

Dag 1. Hemorten – Berlin
Vi åker genom södra Sverige och Danmark. Därefter tar vi färjan Gedser–Rostock som tar strax under två timmar. I Tyskland fortsätter vi till vårt hotell Van der Valk Hotel söder om Berlin. Dagen avslutas med en gemensam middag.

Dag 2. Berlin – Bratislava
Under dagen färdas vi genom Centraleuropa och når framemot kvällen Slovakiens huvudstad Bratislava. Staden ligger vid Donau och har under historiens gång varit en del av Ungern, Österrike och Tjeckoslovakien. Vi övernattar på Mercure Bratislava Centrum. Middag på kvällen.

Dag 3. Bratislava – Budapest
I lugn takt utforskar vi tillsammans med vår lokalguide den pittoreska staden Bratislava. Vi kommer att få se berömda statyer, kyrkor och vackra palats. Under promenaden får vi veta mer om mongoler och korståg men även om Habsburgarna, som kröntes i Sankt Martinsdomen. Vi fortsätter sedan mot Ungerns huvudstad Budapest för två nätter på Leonardo Hotel Budapest. På kvällen samlas vi för gemensam middag på hotellet.

Dag 4. Budapest
Budapest består av två delar, Buda och Pest, och båda ligger vid Donau. Pest är stadens kommersiella, kulturella centrum och är lätt att känna igen, eftersom parlamentet tar upp en stor del av Donaus strandpromenad och är upplyst på kvällen. Under vår stadsrundtur med lokalguide kommer vi bland annat att se termalbadet, Hjältarnas torg och saluhallen i Pest. Därpå reser vi över till Buda och upp till Fiskarbastionen med vid utsikt över staden. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg i Budapest.

Dag 5. Budapest – Belgrad
Efter frukost fortsätter vi till Ungerns grannland Serbien. Under eftermiddagen når vi huvudstaden Belgrad som ligger cirka 40 mil söder om Budapest och checkar in på lyxiga Radison Blue Old Mill för tre nätters övernattning. Middag på kvällen.

Dag 6. Belgrad
Efter frukost möter vi vår lokalguide som tar oss med på en rundtur i en av Europas äldsta huvudstäder. Vi besöker bland annat fästningen som har anor från romartiden och är belägen ovanför staden . Härifrån ser vi floderna Sava och Donau flöda samman. Ett besök i Sveti Sava, en av världens största ortodoxa kyrkor, ger oss en inblick i ortodox tro. Det blir även tid över till shopping i gamla stan. På kvällen besöker vi restaurangen Ima Dana i området Skadarlija där vi intar kvällens middag. 

Dag 7. Belgrad
Denna dag fokuserar vi på nationalparken och berget Fruška Gora. Området är känt för sina vinodlingar. Vi provar viner och njuter av utsikt och natur. I staden Sremski Karlovci hör vi om habsburgska imperiet som tog makten 1702 och utvecklade staden till ett serbiskt kulturcentrum. Middag på kvällen.

Dag 8. Belgrad – Zagreb
I grannlandet Kroatien väntar huvudstaden Zagreb på oss. Efter cirka 40 mils körning når vi Zagreb under eftermiddagen. Staden delas traditionellt i den övre och nedre staden. Den övre, som är den äldre stadsdelen, nås med en linbana. På nervägen till nedre staden finns små promenadvägar som alternativ. På höjden i övre staden finns museer, restauranger och kaféer. Vi bor två nätter på utmärkta Hotel Dubrovnik som ligger mitt i centrum intill gamla stan. Middag på kvällen. 

Dag 9. Zagreb
Idag gör vi en guidad rundtur med en lokalguide som berättar om sin stad med en historia som omfattar tusentals år. Under eftermiddagen finns möjlighet att på egen hand uppleva Zagreb. Kanske lockar ett besök på det omtalade museet ”Brustna relationer” i övre staden. Denna kväll äter vi middag på egen hand på någon av stadens restauranger.

Dag 10. Zagreb – Maribor
Vi reser norrut mot Maribor i Slovenien som ligger endast två timmars färd från Zagreb. Staden ligger nära den österrikiska gränsen och omgärdas av vinodlingar. Vi stannar vid en vingård i Ptuj där vi gör en vinprovning och serveras en lättare måltid med kalla rätter. Under eftermiddagen checkar vi in på centrala Best Western Plus Piramida. Middag på kvällen.

Dag 11. Maribor – Salzburg
Från Maribor tar vi oss till Salzburg, kanske allra mest känd som Mozarts födelsestad samt som inkörsport till Alperna. Vi bor en natt på Hotel Neutor. Under kvällen äter vi middag på egen hand och det ges tillfälle att pröva någon av de kända österrikiska maträtterna, exempelvis wienerschnitzel eller kanske knödel, stor österrikisk klimp med fyllning.

Dag 12. Salzburg – Berlin
Efter frukost reser vi mot Berlin och vi övernattar återigen på Van der Valk Hotel. Middag på kvällen.

Dag 13. Berlin – Hemorten
Frukost och avresa till Rostock. I mån av tid stannar vi för inköp vid en gränshandel. Vi beräknar vara i Malmö 17.30, Göteborg 21.45 och Stockholm 23.30.

Ingår: 12 övernattningar i dubbelrum · 12 frukostar · 9 middagar · 2 vinprovningar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum 3 150:-
Resevaluta: Euro, ungerska forinter, serbiska dinarer, kroatiska kuna

Andra liknande resor:

Dubrovnik

Kroatien

Donaus pärlor

Budapest

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se