Inga fler avgångar i år

tid

Avgångstider 06.30 Ytterby, 06.55 Kungälv, 07.05 Bohus, 07.30 Göteborg, 08.00 Alingsås och ytterligare ett fåtal orter i södra Sverige.

Dag 1. Hemorten – Söderhamn
Vi åker genom södra Sverige via Nora där vi intar vår lunch på en restaurang som ligger mitt i den idylliska stadskärnan. Under början av kvällen når vi Söderhamn där bor vi på Best Western Hotel. Dagen avslutas med en gemensam middag.

Dag 2. Söderhamn – Kramfors
Frukost och avresa till Kramfors. Norr om Hudiksvall tar vi av från E4:an och åker mot Gränsfors där vi får ta del av tillverkningen av den berömda Gränsforsyxan och kan också besöka det lilla museet. Vi åker vidare till Härnösand där vi får en guidad visning av Murbergets friluftsmuseum. Lunchen (ingår i resan) äter vi på Spjutegårdens Gästgiveri som ligger strax intill. Vi fortsätter vår resa till världsarvet Höga kusten. Här besöker vi också världsarvets besökscentrum Naturum där vi får information om inlandsisens och landhöjningens betydelse för Höga kusten. På sena eftermiddagen når vi Kramfors och Hotell Kramm där vi bor i tre nätter. Middag på kvällen.

Dag 3. Utflykt Höga kusten
Frukost och avresa till Lunde, platsen för ”Skotten i Ådalen”, som händelseförloppet kring en arbetskonflikt i Ådalen i mitten av maj 1931 kallas, där fem personer sköts ihjäl av militären. Vi kommer att passera en av världens längsta hängbroar – Högakustenbron över Ångermanälven, som invigdes 1997 av vår kung Carl XVI Gustaf. Därefter beger vi oss till Norrfällsvikens gamla fiskesamhälle där vi tar en kort promenad bland sjöbodar och ”kokhus”. Här äter vi vår lunch (ingår i resan). Vi fortsätter vår resa till Barsta där ett av de äldsta kvarvarande kapellen från Gävlefiskarnas tid finns, nämligen Barsta kapell, som byggdes 1665. Därefter åker vi till Mannaminne, Anders och Barbro Åbergs livsverk, som består av ett 50-tal byggnader, många med utställningar och föremålssamlingar, andra med plats för konsthantverkare och evenemang. På väg till vårt hotell åker vi över Sandöbron som fram till 1964 var världens största betongbro i ett spann. Den ersatte den bro som under sluttampen av byggnationen rasade 1939 på grund av klena gjutformar för spannet. Middag på kvällen.

Dag 4. Utflykt till Ulvön
Frukost och avresa mot Ullånger där vi stiger på en båt för att efter ett par timmars härlig båttur komma till Ulvön, som ligger i Örnsköldsviks skärgård i hjärtat av Höga kusten, känd bl a för sin surströmmingstillverkning. Här blir vi guidade av självaste Surströmmingskungen Ruben Madsen, med en fullödig och underhållande resa i Surströmmingskulturens spännande värld. Att bara flanera längs Hamngatan som karaktäriseras av vackra hus, sjöbodar, grönska och små verksamheter samt både restauranger och caféer är bara det en upplevelse. Ett besök Ulvö kapell som är Norrlands äldsta bevarande träbyggnad eller ta en promenad upp till Lotsberget och njuta av utsikten över ön är andra trevliga inslag i besöket. OBS! Lunch intas på egen hand, men surströmmingstapas ingår. På eftermiddagen tar vi båten in till fastlandet. Middag på vårt hotell på kvällen.

Dag 5. Kramfors – Bollnäs
Frukost och avresa mot Ragunda. Vi stannar vid ”Döda fallet” där Storforsen för alltid tystnat på grund av Vildhussens framfart. Lunch på en närbelägen restaurang (ingår i resan). Därefter åker vi till i Utanede. År 1897 besökte kung Chulalongkorn av Siam Sverige. Tillsammans med Oscar II reste han runt i Västernorrland och till minne av denna resa byggdes Thailändska paviljongen här. En lokalguide berättar för oss om platsen. Vi reser vidare mot Bollnäs där vi bor på Scandic Hotell med härlig utsikt över sjön Varpen. Middag på hotellet på kvällen.

Dag 6. Bollnäs – Hemorten
Frukost på hotellet. På vägen besöker vi en av de vackra Hälsingegårdarna innan färden går vidare mot Göteborg. I Ludvika gör vi ett stopp för lunch och framåt kvällen når vi Kungälv cirka kl 20.00.

Ingår: Bussresa t/r · 5 övernattningar i dubbelrum · 5 frukostar · 5 middagar · 5 luncher · alla utflykter · reseledare
Tillägg: Enkelrum 1 125:-
Andra liknande resor:

Höga kusten

Höga kusten

Inlandsbanan

Julfirande i Mora

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se