tid

Avgångstider 06.30 Borås, 07.30 Göteborg, 08.40 Falkenberg, 06.15 Stockholm, 08.00 Linköping, 08.10 Växjö, 11.30 Malmö och ytterligare 85 orter i mellersta och södra Sverige.

Dag 1. Hemorten – Hannover
Vi åker genom södra Sverige och Danmark. Därefter tar vi färjan Rödby–Puttgarden som tar 45 minuter och där det finns möjlighet att äta ombord. Vi passerar Hamburg och kommer slutligen fram till vårt övernattningshotell i utkanten av Hannover. Gemensam middag på kvällen.

Dag 2. Hannover – Bamberg – Aalen
Frukost och avresa mot Bayern. Under morgonen passerar vi bland annat Göttingen och Kassel innan vi stannar för lunchuppehåll i centrum av Bamberg. Staden som ligger vid floden Main har en mycket trivsam gammal stadskärna rik på korsvirkeshus. Mirakulöst klarade sig stora delar av staden från andra världskrigets bombningar och stadens centrum är utnämnt till världsarv av Unesco. Här finns gott om trevliga restauranger och de flesta serverar rauchbier, det lokala rökölet som bryggs av malt torkad över eldat trä. Bamberg har för övrigt världens största koncentration av bryggerier per capita med tio bryggerier i staden och cirka 80 i dess omnejd. Under eftermiddagen fortsätter vi till Aalen söder om Nürnberg där vi tar in på hotell Ramada Limes Thermen Aalen. Middag på kvällen.

Dag 3. Aalen – Oktoberfesten i München – Oberammergau
Efter frukost kör vi till München, där vi möter en lokalguide som visar oss Bayerns huvudstad. Staden är Tysklands tredje största och ligger vid floden Isar. Här finns en rad kända parker, museer och sevärdheter. Vid Marienplatz finns både ett gammalt och ett nytt rådhus. Eftermiddagen och kvällen tillbringar vi på oktoberfesten. Den pågår under två veckor och invigs varje år av borgmästaren som knackar på en öltunna och säger ”O’zapft is”, vilket betyder ”tappat och klart”. Festivalområdet är till ytan cirka 42 hektar och här finns öltält, marknadsstånd, tivoli, musik och serveringar. Under kvällen reser vi vidare de nio milen söderut till Oberammergau och centrala Hotel Böld Landhotel.

Dag 4. Utflykt Tegernsee och Bad Wiessee
Idag tar vi sovmorgon med en ledig förmiddag. Det finns tid att på egen hand upptäcka Oberammergau. Staden är känd för sina regelbundet återkommande passionsspel och för husens färggranna fasadmålningar, så kallade Lüftlmalerei. Många av dem föreställer bibliska motiv eller historier från tyska sagor. Efter lunch gör vi en utflykt till natursköna sjön Tegernsee och orten med samma namn. Sjön ligger i ett område med historiska kurorter. En lokalguide möter oss och visar oss runt i Tegernsee och Bad Wiessee. Middag på kvällen.

Dag 5. Utflykt Neuschwanstein och Kloster Ettal
Efter frukost reser vi västerut till Füssen och slottet Neuschwanstein. Slottet som byggdes av ”sagokungen” Ludvig II av Bayern är ett av Tysklands främsta besöksmål. Det spektakulära bygget inleddes 1869 och var en del av Ludvigs besatthet av den germanska mytologin. Slottet ses som förebild för Disneys Törnrosaslott. Vi får en guidad visning på slottet under förmiddagen. Efter lunch åker vi tillbaka mot Oberammergau. Längs vägen stannar vi på Kloster Ettal där vi provar klosterlikör. Middag på kvällen.

Dag 6. Oberammergau – Berlin
Avresa från hotellet efter frukost. Vi reser norrut genom Bayern och kommer in i Thüringen. Under början av kvällen når vi vårt övernattningshotell i utkanten av Berlin. Middag på kvällen.

Dag 7. Berlin – Hemorten
Efter frukost reser vi mot Rostock. I mån av tid stannar vi för inköp vid en gränshandel. Vi beräknar vara i Malmö 17.30, Göteborg 21.45 och Stockholm 23.30.

Ingår: 6 övernattningar i dubbelrum · 6 frukostar · 5 middagar · alla utflykter · reseledare
Tillägg: Enkelrum 845:-
Resevaluta: Euro

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se