tid

Avgångstider 06.30 Borås, 07.30 Göteborg, 08.40 Falkenberg, 06.15 Stockholm, 08.00 Linköping, 08.10 Växjö, 11.30 Malmö och ytterligare 85 orter i mellersta och södra Sverige.

Dag 1. Hemorten – Berlin
Vi åker genom södra Sverige och Danmark. Därefter tar vi färjan Gedser–Rostock som tar strax under två timmar. I Tyskland fortsätter vi till utkanten av Berlin där vi checkar in på vårt hotell. Dagen avslutas med en gemensam middag.

Dag 2. Berlin – Brno
Efter frukost går färden mot sydöstra Tjeckien. Sent på eftermiddagen når vi Brno, landets näst största stad som är huvudort i regionen Mähren, på tjeckiska Morava. Brno ligger i ett naturskönt område präglat av jordbruk och vinodlingar. Sevärdheter från olika epoker vittnar om stadens långa historia, och den berömda Tugendhat Villa, utformad av arkitekten Mies van der Rohe, finns med på Unescos världsarvslista. Vi tar in på hotell Holiday Inn Brno där vi ska bo en natt. Middag på kvällen.

Dag 3. Brno – Lillafüred
Efter frukost reser vi mot Ungern och vårt slottshotell Hunguest Hotel Palota. Vi passerar genom Slovakien och når framåt kvällen Lillafüred som ligger cirka 20 mil nordost om Budapest. Under tre dagar blir det pampiga slottet vår bas. Hotellet byggdes på 1920-talet och ligger vackert beläget vid stranden av sjön Hamori, omgivet av berg. Här finns bland annat spa och hälsocenter. Middag på kvällen.

Dag 4. Utflykt Eger med vinprovning
Idag besöker vi barockstaden Eger där vi gör en rundtur med lokalguide. Staden är känd för sitt slott, sina historiska byggnader och sina röda viner. Under eftermiddagen fortsätter vi till den prisbelönta vingården Thummerer Pince i vindistriktet Eger. Här har familjen Thummerer odlat vin i mer än trettio år och vi får njuta frukten av deras arbete. Den imponerande vinkällaren är delvis uthuggen för hand i tuffklippan. Gemensam middag på hotellet.

Dag 5. Termalbaden i Miskolc
Efter frukost gör vi en utflykt till termalbaden i Miskolc, en stad som är belägen i östra kanten av Bükkbergen. Badgrottan i Miskolctapolca är unik i Europa. Under tusentals år har grottor och kanaler formats långsamt genom vattnet som har runnit fram. I dessa grottbad njuter vi av 30-gradigt vatten som sägs göra underverk för kroppen. För dem som hellre vill bada utanför finns det sex pooler och bassänger att doppa sig i. Alla besökare måste ta med egen handduk. Gemensam middag på hotellet.

Dag 6. Utflykt Tokaj
Idag ska vi besöka vingården Hímesudvar i staden Tokaj. De har specialiserat sig på att göra tokajer, vita viner från vindistriktet Tokaj-Hegyalja i nordöstra Ungern. Vinerna finns både som torra och söta, men det är främst de söta, rättare sagt ädelsöta, som har gjort Tokaj världsberömt. En tokajer kräver druvor som är angripna av så kallad ädelröta. Vi provar vin och får även tillfälle att smaka på pogácsa, den ungerska bullen som åtföljer nationens folksagohjältar på deras strapatser. Gemensam middag på hotellet.

Dag 7. Lillafüred – Kraków
Efter frukost reser vi norrut mot Polen och Kraków. På vägen passerar vi Slovakiens näst största stad Košice och under sen eftermiddag når vi Kraków. Den gamla kröningsstaden har en vacker, medeltida stadskärna där vi kan strosa runt bland butiker, gallerier, restauranger och kaféer. Vi checkar in på centralt belägna Hotel Wyspiański. Här ska vi bo i två nätter. Middag på kvällen.

Dag 8. Kraków
Idag får vi möjlighet att lära känna Kraków närmare. Tillsammans med en lokalguide gör vi en rundtur till fots i denna välbevarade stad vars stadsplan härrör från slutet av 1200-talet. Vi ser bland annat gamla stan som klassats som världsarv av Unesco, Mariakyrkan med det berömda träaltaret skapat av Veit Stoss, den medeltida klädeshallen och kungaslottet Wawel. Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter. Middag på kvällen.

Dag 9. Kraków – Berlin
Efter frukost åker vi i nordvästlig riktning mot Tyskland. Under kvällen når vi vårt övernattningshotell i utkanten av Berlin. Middag på kvällen 

Dag 10. Berlin – Hemorten
Frukost och avresa till Rostock. I mån av tid stannar vi för inköp vid en gränshandel. Vi beräknar vara i Malmö 17.30, Göteborg 21.45 och Stockholm 23.30.

Ingår: 9 övernattningar i dubbelrum · 9 frukostar · 9 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum 2 375:-
Resevaluta: Tjeckiska koruna, ungerska forint, polska zloty, euro
Speciellt: Medtag handduk till termalbaden i Miskolc.

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se