Dag 1. Hemorten – Seattle
Vi flyger till USA under tidig morgon med mellanlandning och ankommer till Seattle under dagen. Transfer till vårt hotell, Hotel Five.

Dag 2. Seattle
Efter frukost gör vi en guidad rundvisning av staden. Det finns inte många städer i Amerika med sådan fantastisk utsikt över klippiga bergen från stadens centrum. Den vackra naturen blandas med stadens skyskrapor, historiska teatrar, den trevliga Pike Place-marknaden och stadens mest ikoniska byggnad, Space Needle. Vi besöker detta 184 meter höga
utsiktstorn där vi får en imponerande 360- gradig utsikt över staden, Mount Rainier och deras omgivningen. Vi besöker också Chihuly Garden and Glass, en trädgård där växter och glasskulpturer ställs ut i imponerande symbios. Eftermiddagen är fri för egna upptåg. Vår reseledare ger gladligen tips på utflykter och aktiviteter.

Dag 3. Seattle
Efter frukost beger vi oss mot kryssningsterminalen i Seattle's hamn. Vi kliver ombord på vårt fartyg Explorer of the Seas, som kommer vara vårt hem för de kommande sju nätterna. Fartyget kastar loss och tar sikte norrut mot Alaska. På båten har vi helpension.

Dag 4. Till havs
Idag seglar vi norrut längs Kanadas västkust. Dagen används för att ta del av de många faciliteter som finns ombord på fartyget.

Dag 5. Juneau, Alaska
Under morgonen färdas vi igenom Alaska Inside Passage. För miljoner år sedan bearbetade södergående isblock denna passage och i kölvattnet av detta blev majestätiska fjordar, öar och bukter till. I dag gör denna fantastiska syn intryck på de flesta. Från den gröna Tongass National Forest till blå isblock ser du otrolig skönhet vart du än tittar. Vid lunchtid anländer vi till staden Juneau. Med den stora guldruschen 1880 blev Juneau förvandlad till en livlig gruvby och 1900 blev byn Alaskas huvudstad. Varför inte göra ett besök på Red Dog Saloon, där du kan du få en liten smak av Juneau i form av lokalt bryggt öl. Glöm inte att se efter en av Wyatt Earps pistoler bland de många sakerna som ligger på utställning bakom baren. Klockan 21:00 kastar vi loss och fortsätter vår kryssning mot Skagway.

Dag 6. Skagway, Alaska
Vi lägger till i Skagway under tidig morgon. I denna lilla by, som ligger i den norra delen av sydöstliga Alaskas insidespassage, lever guldruschens anda kvar i bästa möjliga bemärkelse. Här finner du trottoarer, hästkärror, gamla salonger och fin natur. Promenera på trottoaren på Broadway och ta en tur inom det historiska museet Trail of ’98 där man hittar en enastående samling av gamla saker från guldruschen i Alaska. Tips: Släck törsten i Red Onion Saloon, en mahognybar från förra århundradet. Vi kastar loss och fortsätter vår färd under kvällen.

Dag 7. Tracy Arm Fjord, Alaska
Idag seglar vi in i Tracy Arm fjorden som ligger tätt mellan 3 000 meter höga granitväggar och är en del av Tongass National Forest. Fjorden sträcker sig drygt 35 mil och kantas av Sawyer-glaciären och vattenfall från fjällsidorna.

Dag 8. Till havs
Idag seglar vi söderut längs Kanadas västkust. Dagen används för att ta del av de många faciliteter som finns ombord på fartyget.

Dag 9. Victoria, Kanada
Vi anländer till Victoria under tidig morgon.  Victoria är huvudstad I den Kanadensiska provinsen British Colombia. Staden ligger på södra sidan av Vancouver Island och är känt för sitt milda klimat och utomhuslivsstil. Som huvudstad är detta en väldigt turistvänlig stad. Bland de många attraktionerna har den världskända trädgårdar, gourmetrestauranger och fantastisk shopping. Under tidig kväll kastar vi åter loss och fortsätter färden tillbaka till Seattle.

Dag 10. Seattle – Vancouver
Vi äter frukost och checkar ut ifrån vårt fartyg. Efter vi stigit iland möts vi upp av en lokalguide och buss som kommer ta oss norrut mot Vancouver. På vägen gör vi ett besök på Future of Flight Aviation, där vi bland annat får se tillverkningen av de enorma flygplanen Boeing 747. Vi korsar gränsen in i Kanada och anländer till vårt hotell, Century Plaza Hotel & Spa.

Dag 11. Vancouver
Efter frukost göt vi en halvdags rundvisning av Vancouver, som anses vara en utav de vackraste städerna i Nordamerika. med sina majestätiska berg, grönska  och glittrande hav. Vi får bland annat se Stanley Park, den berömda totempålen på Brockton Point, historiska Gastown och marknaden på Granville Island. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg. Vår reseledare hjälper gärna med tips på aktiviteter.

Dag 12. Vancouver – Hemorten
Frukost och utcheckning ifrån hotellet. Förmiddagen är fri för sista minuten shopping innan det är dags att bege sig mot flygplatsen för att påbörja vår hemresa. Vårt plan lyfter mot Europa under eftermiddagen. 

Dag 13. Hemorten
Vi beräknas anlända till vår hemort under lunchtid.

För svenska medborgare gäller det s.k. Visa Waiver-programmet vid inresa till USA. Det innebär att visum inte behövs för denna resa. Dock är det obligatoriskt att ansöka om ett godkännande. Detta görs elektroniskt senast fyra dagar innan avresa. Ansökan kostar 14 dollar per person. Ett par veckor före avresa får ni information hemskickad om hur ni fyller i ansökan. Ni gör ansökan på https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Om du som svensk medborgare har besökt Iran, Irak, Syrien eller Sudan efter den 1 mars 2011 eller har medborgarskap i något av de fyra länderna räcker inte ESTA-godkännande. Istället krävs amerikanskt visum och ansökan måste göras flera månader inför resan. Resenärer som berörs av reglerna har eget ansvar att själva kontakta amerikanska ambassaden för vidare information.

Ni behöver inte ansöka om inresetillstånd till Kanada då vi kommer att åka in i landet via sjövägen.

Ingår: Flyg t/r inklusive flygplansmåltider · 11 övernattningar i dubbelrum · 11 frukostar · 7 luncher · 7 middagar · alla utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum 8 675:- · Utsideshytt 5 775:- · Utsideshytt med balkong 12 775:- · Dricks till guider och chaufförer
Resevaluta: US dollar och Kanadensiska dollar

Andra liknande resor:

Västra Kanada

San Francisco

Västra USA

Svalbard

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se