Dag 1. Hemorten – Seattle
Vi flyger till USA under tidig morgon med mellanlandning och anländer till Seattle under dagen. Transfer till vårt hotell, Hotel Five.

Dag 2. Seattle
Efter frukost gör vi en guidad rundtur i Seattle. Det finns inte många städer i Amerika med en sådan fantastisk utsikt över Klippiga bergen från centrum. Den vackra naturen blandas med skyskrapor, historiska teatrar, den trevliga Pike Place-marknaden och stadens mest ikoniska byggnad, Space Needle. Vi besöker detta 184 meter höga torn där vi får en imponerande 360-gradig utsikt över staden och Mount Rainier med omgivningar. Vi besöker också Chihuly Garden and Glass, en trädgård där växter och glasskulpturer ställs ut i imponerande symbios. Eftermiddagen är fri för egna upptäcktsfärder. Vår reseledare ger gärna tips på utflykter och aktiviteter.

Dag 3. Seattle
Efter frukost beger vi oss mot kryssningsterminalen i Seattles hamn. Vi kliver ombord på vårt fartyg M/S Explorer of the Seas, som blir vårt hem för de kommande sju nätterna. Fartyget kastar loss och påbörjar resan norrut mot Alaska. På båten har vi helpension.

Dag 4. Till havs
Idag seglar vi norrut längs Kanadas västkust. Under dagen kan vi upptäcka fartygets stora utbud av restauranger, affärer och aktiviteter.

Dag 5. Juneau, Alaska
Under morgonen färdas vi igenom Alaska Inside Passage. För miljoner år sedan bearbetade södergående isblock denna passage, vilket resulterade i majestätiska fjordar, öar och bukter. Idag är denna fantastiska syn, från den gröna Tongass National Forest till blå isblock, en otrolig skönhetsupplevelse. Vid lunchtid anländer vi till staden Juneau. Med den stora guldrushen 1880 förvandlades Juneau till en livlig gruvby, och år 1900 blev byn Alaskas huvudstad. Varför inte göra ett besök på Red Dog Saloon, där du kan du få en liten smak av Juneau i form av lokalt bryggt öl. Glöm inte att kika efter en av Wyatt Earps pistoler bland de många saker som ligger utställda bakom baren. Klockan 21 kastar vi loss och fortsätter vår kryssning mot Skagway.

Dag 6. Skagway, Alaska
Vi lägger till i Skagway under tidig morgon. När guld upptäcktes i Klondike i slutet på 1890- talet blev denna lilla by en utgångspunkt för guldletarna på deras väg mot guldfälten i Kanada. Byn ligger i den norra delen av Alaska Inside Passage, omgiven av vacker natur och höga berg med snötäckta toppar. Här finns många spår från guldrushens tid. En promenad i det historiska distriktet och ett besök på museet Trail of ’98 ger en bild av samhället under guldfeberns dagar. Under kvällen kastar vi loss och fortsätter vår färd.

Dag 7. Tracy Arm Fjord, Alaska
Idag seglar vi in i den trånga Tracy Arm-fjorden som ligger mellan 1 000 meter höga granitväggar och är en del av Tongass National Forest. Fjorden sträcker sig drygt 5 mil och kantas av Sawyer-glaciären och vattenfall från fjällsidorna. Utsikten är hisnande vacker.

Dag 8. Till havs
Idag seglar vi söderut längs Kanadas västkust. Under dagen kan vi ta del av fartygets många aktiviteter.

Dag 9. Victoria, Kanada
Vi anländer till Victoria under tidig morgon. Staden, som fått sitt namn efter drottning Victoria av Storbritannien, är huvudstad i den kanadensiska provinsen British Colombia och har cirka 86 000 invånare. Den ligger på södra sidan av Vancouverön och är känd för sitt milda klimat och sina många parker och trädgårdar. Staden har gott om turistattraktioner och bra shopping. Längs den pittoreska kajen Fisherman’s wharf ligger husbåtar, mysiga kaféer och små butiker. Under tidig kväll kastar vi åter loss och fortsätter färden tillbaka till Seattle.

Dag 10. Seattle – Vancouver
Efter frukost checkar vi ut från vårt fartyg. När vi stigit i land möts vi av en lokalguide och buss och åker norrut mot Vancouver. På vägen gör vi ett besök på Future of Flight Aviation Center, där vi bland annat får se tillverkningen av de enorma flygplanen Boeing 747. Vi korsar gränsen till Kanada och anländer till Vancouver och vårt hotell, Century Plaza Hotel & Spa.

Dag 11. Vancouver
Efter frukost gör vi en halvdagstur i Vancouver, som anses vara en av de vackraste städerna i Nordamerika med sina majestätiska berg, sin grönska och sitt glittrande hav. Vi ser bland annat Stanley Park, de berömda totempålarna vid Brockton Point, historiska Gastown och marknaden på Granville Island. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg. Vår reseledare ger gärna tips på aktiviteter.

Dag 12. Vancouver – Hemorten
Frukost och utcheckning från hotellet. Förmiddagen är fri innan vi beger oss mot flygplatsen för att påbörja vår hemresa. Vårt plan lyfter under eftermiddagen.

Dag 13. Hemorten
Vi beräknas nå vår hemort vid lunchtid.

För svenska medborgare gäller det s.k. Visa Waiver-programmet vid inresa till USA. Det innebär att visum inte behövs för denna resa. Dock är det obligatoriskt att ansöka om ett godkännande. Detta görs elektroniskt senast fyra dagar innan avresa. Ansökan kostar 14 dollar per person. Ett par veckor före avresa får ni information hemskickad om hur ni fyller i ansökan. Ni gör ansökan på https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Om du som svensk medborgare har besökt Iran, Irak, Syrien eller Sudan efter den 1 mars 2011 eller har medborgarskap i något av de fyra länderna räcker inte ESTA-godkännande. Istället krävs amerikanskt visum och ansökan måste göras flera månader inför resan. Resenärer som berörs av reglerna har eget ansvar att själva kontakta amerikanska ambassaden för vidare information.

Ni behöver inte ansöka om inresetillstånd till Kanada då vi kommer att åka in i landet via sjövägen.

Ingår: Flyg t/r inklusive flygplansmåltider · 11 övernattningar i dubbelrum · 11 frukostar · 7 luncher · 7 middagar · alla utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum 8 675:- · utsideshytt 5 775:- · utsideshytt med balkong 12 775:- · dricks till guider och chaufförer
Resevaluta: Amerikanska dollar och kanadensiska dollar

Andra liknande resor:

Kryssning västra USA

Västra Kanada

San Francisco

Västra USA

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se