Dag 1. Hemorten – Johannesburg
Vi flyger med mellanlandning till Johannesburg. Vår reseledare tar oss till vår buss och vi möter vår engelsktalande lokalguide som följer med oss under våra dagar i Sydafrika. Vi checkar in på Hotel Peermont Metcourt Suites där vi bor tre nätter.

Dag 2. Utflykt Soweto
Frukost. Vi gör en heldagsutflykt till stadsdelen Soweto, en vidsträckt förstad till Johannesburg dit den svarta befolkningen blev hänvisad under apartheidtiden. Vi besöker Hector Pieterson-museet och lär oss om hans öde under Sowetoupproret 1976. Vi fortsätter till Nelson Mandelas hus och får tid att besöka museet. Efter lunch på egen hand ser vi den historiskt betydelsefulla Regina Mundi-kyrkan och avslutar rundturen med att passera ”Soccer City”, Afrikas största stadion. På kvällen finns det tid för avkoppling på hotellet.

Dag 3. Utflykt Pretoria
Frukost. Vi gör en heldagsutflykt till Sydafrikas huvudstad Pretoria. Vi möter vår lokalguide som tar med oss med på en tur i staden. Under turen passerar vi historiska byggnader och kända monument, så som Voortrekker-monumentet, Paul Krugers hus och den nio meter höga bronsskulptur av Nelson Mandela som återfinns i trädgården vid Sydafrikas presidentkontor ”Union Buildings”.  

Dag 4. Flyg till Kasane, Botswana
Efter frukost flyger vi till Kasane i norra Botswana. Det är en liten stad som gränsar till både Namibia, Zimbabwe och Zambia. Kasane är även porten till den djurrika nationalparken Chobe National Park. Från flygplatsen är det en kort transfer till Travel Lodge där vi bor i tre nätter. Under eftermiddagen tar vi en gemensam promenad i Kasane. Det finns även möjlighet att koppla av vid poolen.

Dag 5. Chobe National Park
Frukost på hotellet. Idag gör vi en heldagssafari i nationalparken Chobe, Botswanas tredje största nationalpark. Den inrättades redan 1967, bara ett år efter att nationen Botswana hade blivit självständig. Här finns världens största elefantpopulation, med över 120 000 individer. Med safarijeepar tar vi oss runt på både förmiddags- och eftermiddagssafari. Däremellan äter vi gemensam picknick lunch. Under vår dag har vi möjlighet att se stora hjordar av zebror, men även giraffer, noshörningar, flodhästar, lejon och mycket mera. Vi kommer tillbaka till hotellet trötta och glada efter en härlig dag.

Dag 6. Namibia och elefantsafari
Efter frukost väntar en förmiddag i grannlandet Namibia. Vi åker över floden som utgör gränsen mellan länderna och besöker ett samhälle där vi får en inblick i invånarnas dagliga liv, med skolor och arbete. Vi återvänder sedan till hotellet och har en fri eftermiddag. Under kvällen ger vi oss ut på en solnedgångskryssning med småbåtar på Chobefloden. På öarna i floden samlas elefanter i stora skaror. Vi kryssar runt och har möjlighet att se dessa gigantiska djur på närmre håll. Har vi tur ser vi också krokodiler och flodhästar. Även om man har hört skräckinjagande historier om krokodiler genom åren, är det ändå flodhästen som lokalbefolkningen är mest rädd för.

Dag 7. Victoriafallen, Zambia
Frukost på vårt hotell och därefter utcheckning. Idag lämnar vi Botswana och beger oss till grannlandet Zambia. Vårt mål är de mäktiga Victoriafallen som ligger i floden Zambezis övre del, på gränsen mellan Zambia och Zimbabwe. Vattenfallet är cirka 1 700 meter brett och cirka 105 meter högt. På det lokala bantuspråket lozi heter Victoriafallen Mosi-oa-tunya vilket betyder dånande rök, och vattenmolnen från fallen kan ses på flera mils avstånd. Skotten David Livingstone var den första europén som nådde fallen 1855, och han uppkallade dem efter drottning Victoria av Storbritannien. År 1989 upptogs fallen på Unescos världsarvslista. Efter en fantastisk dag vid en av Afrikas största sevärdheter checkar vi in på Protea Hotel Livingstone.

Dag 8. Ledig dag vid Victoriafallen
Frukost på hotellet. Dagen är fri för egna äventyr och vår reseledare ger gärna förslag på utflykter.

Dag 9. Buss till Lusaka
Frukost på hotellet. Med privat buss åker vi till Zambias huvudstad Lusaka. Bussresan tar cirka åtta timmar och vi ser det öppna zambiska landskapet susa förbi. I Lusaka checkar vi in på Protea Hotel Lusaka, där vi ska bo i två nätter.

Dag 10. Stadsrundtur i Lusaka
Frukost på hotellet. Idag gör vi en stadsrundtur i Lusaka. Vi börjar vår tur på nationalmuseet för att få en inblick i Zambias historia och kultur. Vi fortsätter till Kabwata Cultural Village, en utomhusmarknad där man säljer lokalt hantverk. Vi besöker också ett elefantbarnhem. Hit kommer elefanter som mist sina föräldrar eller kanske skadat sig så de inte klarar sig i naturen. De återförs till det vilda när de har blivit rehabiliterade. Under eftermiddagen åker vi till flygplatsen och flyger med mellanlandning till Zanzibar.

Dag 11. Lusaka – Zanzibar
Vi anländer till Zanzibar under natten. När vi har landat tar en kort transfer oss till den del av Zanzibar stad som kallas Stone Town, där vi checkar in på Dhow Palace Hotel och vilar upp oss inför det stundande äventyret. På eftermiddagen gör vi en tre timmars stadspromenad med en lokal guide som berättar mer om den intressanta 1800-tals staden. På kvällen kan vi sedan strosa omkring på egen hand och upptäcka den fantastiska blandningen av olika kulturer som karakteriserar ön.

Dag 12. Båtutflykt till Prison Island
Vi äter frukost på hotellet och sedan gör vi en båtutflykt till Changuu eller Prison Island som den också kallas. Ön har fått sitt namn efter det fängelse för slavar som byggdes där i slutet av 1800-talet. Byggnaden användes dock aldrig som fängelse, utan vid ett fåtal tillfällen blev den istället en karantänstation för människor med gula febern. Numera ger ön oss chansen att njuta av lugn och ro med sol och bad. Ön är också känd för sina jättesköldpaddor, aldabrasköldpaddor, som en gång var en gåva från Seychellernas brittiske guvernör. Väl tillbaka i Stone Town har vi tid för egna upptäcktsfärder.

Dag 13. Kryddplantage och Kendwa Beach
Efter frukost beger vi oss till öns norra del för några timmars avslappning. I byn Kendwa är tidvattnet som snällast och vattnet som varmast, vilket passar oss bra under denna dag. På vägen dit stannar vi till på en kryddplantage där vi får ta del av hemligheterna kring odlingen av vit-, svart-, grön- och rosépeppar. Vi får även se hur man odlar och skördar världens näst dyraste krydda, vanilj. Vi bjuds på en enklare traditionell lunch och fortsätter vidare till Kendwastranden. Väl framme njuter vi resten av dagen på denna paradisstrand vid Indiska oceanen. Vi återvänder till hotellet på eftermiddagen.

Dag 14. Zanzibar – Dar es-Salaam – Hemresa
Frukost på hotellet. Vi har största delen av dagen fri för egna aktiviteter. På eftermiddagen tar vi en snabbgående katamaran till Tanzanias största stad, Dar es-Salaam. Här äter vi en sista gemensam middag innan vi beger oss till flygplatsen för flyg tillbaka till Skandinavien.

Dag 15. Hemorten
Efter en mellanlandning når vi hemorten.

Ingår: Flyg t/r inklusive flygplansmåltider · inrikesflyg · 13 övernattningar inklusive frukost · 2 luncher · en middag · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum 8 450:- · dricks till guider och chaufförer (dricksen betalas i lokal valuta och motsvarar ca 80:- per person och dag)
Resevaluta: Sydafrikanska rand, botswanska pula, namibiska dollar, zambisk kwacha, tanzaniska shilling

Andra liknande resor:

Sydafrika

Namibia

Golf Sydafrika

Kapstaden

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se