Dag 1. Hemorten – Moskva
Vi flyger till Moskva under kvällen. På flygplatsen i Moskva möts vi upp av vår lokalguide som tar oss till Holiday Inn Express Paveletskava där vi checkar in för två nätter. På kvällen avnjuter vi middag i hotellets restaurang.

Dag 2. Moskva stadsrundtur
Efter frukost möter vi upp vår guide som ska ta med oss på en heldags stadsrundtur genom Moskvas fascinerande nutid och tusenåriga historia. Under dagen stannar vi till vid den berömda Kristus Frälsarens katedral med sina gyllene kupoler och Novodevichy kyrkogården där många kända ryska personligheter ligger begravda. Vi kliver av bussen och utforskar delar av Moskvas tunnelbana, som med sina skulpturer och vackra mosaiker sägs vara den vackraste i världen. När det är dags för lunch beger vi oss till en lokal restaurang där vi får chansen att smaka på det ryska köket. Vid Röda torget får vi chansen att insupa rysk historia och se den magnifika Vasilijkatedralen med dess stora, färgglada lökkupoler. Ett stenkast från torget ligger Kreml, Rysslands hjärta och politiska maktcentrum som vi kommer att besöka till fots. Under eftermiddagen stannar vi även till vid bohemiska Arabat. Den livliga gågatan är kantad av caféer, gatumusikanter och konstnärer och sägs vara den ryska motsvarigheten till Montmartre. Framåt kvällen återvänder vi till hotellet för middag och vila.

Dag 3. Moskva – Kazan
Vi går upp tidigt för att ta flyget mot staden Kazan. Vi checkar ut och får med oss frukostboxar som vi kan ta med oss till flygplatsen.  Vid lunchtid anländer vi till Kazan som ligger vid floden Volgas strand, ett historiskt och kulturellt centrum som karaktäriseras av magnifika monument, byggnader och boulevarder. Kazan är även den ryska delrepubliken Tartarstans huvudstad, och det sägs att en stor del av stadens invånare fortfarande härstammar från tartarerna som regerade i området för 700 år sedan. Vi äter lunch på en lokal restaurang innan vår guide tar med oss på en stadsrundtur till stadens mest berömda sevärdheter. Vi kommer bland annat att besöka Kazan Kremlin, Tartarstans huvudcitadell som är upptaget av Unescos världsarv. Citadellet byggdes av Ivan den förskräcklige på ruinerna av det gamla Kazankhanatets slott. Med sin storslagna mixade arkitektur förkroppsligar det verkligen mötet mellan två stora religioner, ortodoxa kristna och muslimer.  Under turen kommer vi även att passera de gamla tartarkvarteren, vackra moskéer, Khamalteatern och Kabansjön med alla dess legender. Efter rundturen checkar vi in på Hotel Nogai. Resten av eftermiddagen kan ägnas åt att upptäcka Kazan efter eget behag, innan vi framåt kvällen serveras middag på hotellet.

Dag 4. Bulghar
Vi börjar dagen med en tidig frukost på hotellet. Idag färdas vi 20 mil genom Kazan-regionens vackra landskap till Bulghar som ligger idylliskt beläget vid Volgas strand. Platsen är en lämning efter den medeltida byn Bolgar som ska ha existerat redan på 700-talet. Platsen ska även ha varit en tidig huvudstad för den Gyllene Horden, den statsbildning som skapades av mongolstammar vid 1200-talet. Än i dag är det en påminnelse om det kulturella utbytet som skedde på den tiden. Platsen är dessutom en pilgrimsdestination och klassat som världsarv. Utflykten varar hela dagen och vi stannar till och äter lunch på en lokal restaurang. På kvällen äter vi middag på hotellet, därefter har vi några timmars vila innan det är dags för en sen avfärd med det transsibiriska tåget.

Dag 5 – 7. Transsibiriska järnvägen, Kazan – Irkutsk
Strax efter midnatt kliver vi på bussen som ska ta oss till det transsibiriska tåget och en nästan tre dagar lång resa från väst till öst genom djupa skogar och oförglömliga vyer. Vi inkvarterar oss i våra privata hytter. Vi passerar bland annat Uralbergen som sträcker sig 2,500 kilometer från det Norra ishavet och ner till Uralfloden och Kaspiska havet genom Kazakstan. På tåget har vi helpension, och kommer att ha gott om tid att beundra landskapet med täta barrskogar, höga berg, och en och annan lantlig rysk by som passerar förbi. Vi kommer till exempel att passera Jekaterinburg där Romanov-familjen blev avrättad år 1918. Under resan görs några korta stopp, bland annat i Tyumen, som är Rysslands oljehuvudstad och den första ryska bosättningen i Sibirien. Vi åker genom Novosibirsk som är Rysslands tredje största stad, och ett center för såväl industri och handel som kultur och vetenskap. Strax innan vi når Irkutsk passerar vi över den unika bron vid Yenisei floden i staden Krasnoyarsk. Vi anländer till Irkutsk under natten och möts upp av vår guide som tar oss med till vårt hotell Ibis Irkutsk. Här har vi några timmars vila innan vi serveras en härlig frukost i restaurangen.

Dag 8. Irkutsk – Listvyanka
Idag utforskar vi Irkutsk, en av de största städerna i Sibirien som ligger där Angara och Irkut floderna möts nära Bajkalsjön. Efter några timmars vila på hotellet beger vi oss ut på en stadsrundtur till Irkutsks mest kända sevärdheter. Irkutsk grundades för ungefär 350 år sedan och inhyser över 700 historiska och kulturella landmärken. Under tidigt 1800-tal skickades många ryska konstnärer, officerare och adelsmän i exil till Sibirien under upproret mot tsar Nikolaj I. Därmed utvecklades Irkutsk till ett intellektuellt centrum vilket har påverkat staden i stor utsträckning, inte minst vad gäller arkitektur. Under rundturen kommer vi att få se historiska platser och höra om stadens historia. Efter rundturen äter vi lunch på en lokal restaurang innan vi ger oss iväg till staden Listvyanka och den berömda Bajkalsjön, världens djupaste sjö. Listvyanka anses med all rätt vara det största turistcentrat vid Bajkalsjön, här blandas vackra vyer från det omkringliggande landskapet med charmig lantlig miljö och moderna turisthotell. Under våra timmar i staden kommer vi bland annat att besöka utsiktspunkter och lära oss om platsens historia. På Bajkalmuseet med dess unika akvarium får vi chansen att bekanta oss närmare med Bajkalsjöns undervattensinvånare så som bajkalsälar, fiskar och sibirisk stör. Museet erbjuder även en virtuell tur till Bajkalsjöns bottenlandskap som nås först på ca 1640 meters djup. Efter utflykten checkar in för två nätter på vårt hotell Krestovaya Pad i Listvyanka. På kvällen avnjuter vi middag i restaurangen.

Dag 9. Listvyanka
Efter frukost beger vi oss till Taltsy museum, ett museum över sibirisk livsstil, kultur och arkitektur som ligger bildskönt beläget vid Angarafloden. Här finns hela 67 hektar skyddad mark som bland annat huserar återuppbyggda kyrkor, skolor och bostadshus som funnits i historiska sibiriska byar. Vi får även se exempel på verktyg, kläder och andra vardagliga objekt som använts i det sibiriska bylivet. Om vädret tillåter ger vi oss ut på en 6 kilometer lång vandringstur efter lunch. Det finns inget bättre sätt att insupa Bajkalsjöns skönhet än genom att vandra en bit längs det berömda vandringsspåret ” the Great Baikal Trail”. Gemensam middag på hotellet.

Dag 10. Listvyanka – Hemorten
Efter några timmars vila hämtar vi våra frukostboxar och checkar ut från hotellet runt 02.00 och beger oss mot flygplatsen i Irkutsk. Vi flyger under tidig morgon mot hemorten med dubbla mellanlandning. Vi når hemorten under eftermiddagen.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 2 övernattningar i privat 2:a klass kupé · 9 frukostar · 8 luncher · 9 middagar · utflykter enligt program · visum · reseledare
Tillägg: Enkelrum och enkelkupé 8 995:- · dricks till chaufförer och lokalguider
Resevaluta: Ryska rubel

Andra liknande resor:

Peking

Kina

Sydkorea

Japan Hokkaido

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se