Dag 1. Hemorten – New York
Tidig morgon lämnar vi Sverige och flyger mot världsmetropolen New York där vi börjar vårt stora äventyr i drömmarnas land. Från flygplatsen tar vi bussen in mot staden och när Manhattans siluett tornar upp sig framför oss börjar vi kanske förstå att vi äntligen är här. Vårt hotell för de kommande tre nätterna är Double Tree Times Square, som har ett bra läge på centrala Manhattan.

Dag 2. New York
Frukost. Vår lokalguide ger oss en kort introduktion till landet och lite praktisk information kring resan. Sedan är det dags för en guidad tur på Manhattan där vi kommer se de flesta platser och byggnader som gjort New York välkänt såsom Empire State Building, Wall Street, 9/11 Memorial, Harlem, Central Park och självklart Battery Park där vi kan se frihetsgudinnan från. Vi kommer också att stanna till vid Förenta Nationernas huvudkontor där de som vill har möjlighet att besöka de delar som är offentliga. På kvällen rekommenderar vi att på egen hand besöka någon av de cirka 22 000 restauranger New York har att erbjuda.

Dag 3. New York
Frukost. Dagen fri för egna utflykter. Vår reseledare erbjuder extra aktiviteter för den som vill.

Dag 4. New York – Washington DC
Efter dagens frukost sätter vi oss på bussen som ska ta oss till huvudstaden Washington DC. På vägen kör vi genom staten New Jersey och når Washington efter lunch. När vi susar genom staden efter att ha vant oss vid byggnationerna på Manhattan blir det stor kontrast när vi ser downtown Washington där det inte finns några skyskrapor alls. Denna stad stoltserar istället med stora avenyer, vackra statliga byggnader i klassisk stil och imponerande monument såsom de över de betydelsefulla presidenterna Washington, Jefferson och Lincoln. På vägen mot hotellet passerar vi några av dessa välkända platser samt bland annat vita huset, kapitolium, FBI och Watergate. Vårt hotell i Washington blir Liaison Capitol Hill där vi kommer spendera kommande två nätter.

Dag 5. Washington DC
Frukost. Denna dag har vi en stadsrundtur med vår svensktalande lokalguide. Här får vi se många av de viktiga platserna och ta del av mycket intressant information om staden. Bland annat gör vi ett stopp på Arlington Cemetery där vi finner en viktig del av amerikansk historia samt bland annat bröderna Kennedys gravplatser. Vid lunch har vi sedan resten av dagen fri för egna äventyr i huvudstaden.

Dag 6. Washington DC – New Orleans
Frukost och utcheckning sedan beger vi oss till flygplatsen för att ta oss vidare till New Orleans. Vårt hotell Wyndham French Quarter ligger, som namnet antyder, i de berömda franska kvarteren. Smala gränder och balkonger med järnutsmyckningar ger området sin typiska stil, det känns nästan som vi befinner oss i filmen ”Borta med vinden”. New Orleans är jazzens hemstad och här har musiken haft stor betydelse och inflytande på samhället. Ett tips är självklart att besöka någon av stadens många jazzklubbar eller musikcaféer.

Dag 7. New Orleans
Frukost. Under förmiddagen får vi lära känna New Orleans bättre under en busstur runt staden tillsammans med en lokal guide. New Orleans, som är beläget vid Mississippis mynning, har länge fungerat som en port till den amerikanska prärien. Fortfarande utgår många hjulångare härifrån, kanske är det dags att ta en tur med en av dessa under eftermiddagen när vi har fri tid.

Dag 8. New Orleans – Las Vegas
Efter frukost tar vi flyget vidare västerut till världens spelhuvudstad, Las Vegas. Här har vi inga aktiviteter planerade för kvällen utan vi kan passa på att vila upp på oss på vårt hotell, New York, New York. För den som inte kan hålla sig hinns säkerligen även en spelomgång med.

Dag 9. Las Vegas – Grand Canyon
Frukost. Idag blir det tidig avgång mot ett av naturens riktiga underverk. Under miljontals år har Coloradofloden grävt sig fram genom berget och format denna mäktiga flodbädd som på sina ställen är mer än 1600 meter djup. För den som vill går det att boka in en helikoptertur (1 775 SEK bokas hemifrån) för att få den ultimata utsikten över detta storslagna naturfenomen. Natten spenderas på Holiday Inn Express.

Dag 10. Grand Canyon – Painted Desert – Monument Valley – Lake Powell
Frukost. Idag fortsätter vi vår resa med buss genom bland annat Painted Desert där vi kan njuta av ytterligare ett naturfenomen där bergen har lager av olika bergssorter och skiftar i färg från lavendel till grått, orange och rött. Vi är nu på indianernas mark och det finns ofta indianer längs vägen som säljer sina vackra smycken och liknande. När vi sedan når Monument Valley kanske vi känner igen oss från någon av den stora mängd westernfilmer som spelats in just här. Detta ökenfält är naturligt dekorerat med de vackra mörkröda klippformationerna som sträcker sig högt mot skyn. Här kan de som vill välja att göra en jeeptur med några Navajoindianer för att lära oss mer om området och kulturen (495 SEK bokas hemifrån). Under eftermiddagen tar vi oss vidare och tillbaka mot Coloradofloden, denna gång är det dock människans underverk vi ska uppleva. Glen Canyon-dammen har genom fördämningen av floden skapat en sjö i den stora flodbädden, Lake Powell. Natten spenderar vi på Lake Powell Resort.

Dag 11. Lake Powell – Bryce – Kanab
Frukost. Dagens körning bjuder på vackra vyer över slätterna på vägen in i mormonstaten Utah och till dagens första stopp Bryce Canyon. Mormonerna upptäckte denna plats på 1800-talet och upplevde den säkert lika vacker som vi gör idag med de minnesvärda Pink Cliffs som skiftar i färgton med solens rörelse. På eftermiddagen når vi sedan den pitoreska orten Kanab där många vilda västernfilmer spelats in. Vårt hotell för natten blir Parry Lodge.

Dag 12. Kanad – Zion – Las Vegas
Frukost. Idag väntar en av USA:s kanske vackraste nationalparker på oss, Zion. Vi kör norrut till Mount Carmel Junction där vi tar av mot Zion. Vi följer de slingrande vägarna mellan de schackrutiga branta bergsväggarna som pekar högt mot himlen, naturens motsvarighet till Manhattans skyskrapor. Efter några kilometer kommer vi till en tunnel som leder oss till en snäv flodbädd med höga klippor. Bussen tar oss ner till botten där en liten flod rinner och under vägen gör vi självklart några stopp för fotografering. Efter alla dessa naturupplevelser är det dags att återvända till spelens stad Las Vegas och vårt coola hotell längs ”Strippen”, New York New York Hotel. Är det dags att satsa en 25-centare och kanske vinna tillbaka hela reskassan måntro?

Dag 13. Las Vegas
Efter frukost möter vår svensktalande lokalguide upp oss vid hotellet för en stadsrundtur. Las Vegas är något av ett Disneyland för arkitektintresserade med det ena hotellet mer imponerande än det andra. En promenad längs ”Strippen” är som att färdas genom tid och rum. Ena stunden är vi i det antika Egypten, nästa i ett engelskt medeltidsslott och nästa i dagens Paris eller Venedig. I denna stad träffar vi allt från Elvisimitatörer till nygifta par som alla prövar lyckan vid spelborden. Efter den guidade turen får vi tid att på egen hand äta lunch och upptäcka staden. På kvällarna finns en mängd olika shower och underhållning att välja mellan, något för alla smaker.

Dag 14. Las Vegas – Los Angeles
Frukost. När vi lämnar Las Vegas med buss blir det ännu mer uppenbart för oss att det är en oas mitt ute öknen. Bussen tar oss genom Mojaveöknen med sina vackra vyer mot Los Angeles och kanske USA:s allra mest attraktiva plats, Hollywood. De kommande två nättera bor vi på Westin Bonaventure i downtown Los Angeles.

Dag 15. Los Angeles
Frukost. Idag har vi möjlighet att bekanta oss närmre med Los Angeles under en stadsrundtur tillsammans med vår lokala guide. Tillsammans upplever vi bland annat de flotta villorna i Beverly Hills och Rodeo Drive, samt spanar efter kändisar i Hollywood. Eftermiddagen är sedan fri för egna aktiviteter.

Dag 16. Los Angeles – Santa Monica – San Fransisco
Frukost. Idag beger vi oss mot Stilla Havets kust och Santa Monica där vi finner både långa sandstränder och dramatiska stup. Här finns den välkända piren med sitt pariserhjul och ett antal restauranger med härliga vyer över dessa härliga miljöer. I Santa Monica får vi lite tid på egen hand innan vi åker ut till flygplatsen för en kort flygning till San Fransisco. Vi checkar in på vårt hotell de sista nätterna, The Stanford Court.

Dag 17. San Francisco
Frukost. Dagen startar med en stadsrundtur. San Francisco är en av de viktigaste städerna i landet och anledningarna får vi reda på under vår tur. Från Twin Peaks får vi en fantastisk utsikt över staden, om inte den berömda dimman sveper in vill säga. Vi kommer också bland annat att se Chinatown, Union Square och Nob Hill. Självklart stannar vi även till vid Golden Gate för att fånga dess unika karaktär på bild.

Dag 18. San Francisco
Frukost. Denna dag har vi fri tid att spendera som vi själva känner för. Fisherman’s Warf kan definitivt vara värt ett besök denna dag, här finns en mängd butiker och gatuartister, men framförallt är det stadens fiskehamn och därav finns otaliga antal fiskrestauranger med specialiteter direkt från havet. San Francisco är en av de få städer i USA som inte är så beroende av biltrafik, det mesta finns inom gångavstånd och annars kan det vara värt att testa stadens berömda kabelspårvagnar. 

Dag 19. San Francisco - Hemorten
Vi äter frukost och checkar ut från hotellet. Sedan beger vi oss till flygplatsen för hemfärd. Middag serveras ombord.

Dag 20. Hemorten
Vi är tillbaka i Sverige under eftermiddagen vår tjugonde dag.

För svenska medborgare gäller det s.k. Visa Waiver-programmet vid inresa till USA. Det innebär att visum inte behövs för denna resa. Dock är det obligatoriskt att ansöka om ett godkännande. Detta görs elektroniskt senast fyra dagar innan avresa. Ansökan kostar 14 dollar per person. Ett par veckor före avresa får ni information hemskickad om hur ni fyller i ansökan. Ni gör ansökan på https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Om du som svensk medborgare har besökt Iran, Irak, Syrien eller Sudan efter den 1 mars 2011 eller har medborgarskap i något av de fyra länderna räcker inte ESTA-godkännande. Istället krävs amerikanskt visum och ansökan måste göras flera månader inför resan. Resenärer som berörs av reglerna har eget ansvar att själva kontakta amerikanska ambassaden för vidare information.

Ingår: Flyg t/r inklusive flygplansmåltider · 18 övernattningar i dubbelrum · 18 frukostar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum 17.975 · dricks till chaufförer och lokala guider tillkommer (räkna med 3-4 dollar per person och dag)
Resevaluta: Amerikanska dollar
Speciellt: På resan med avgång 31 augusti bor vi dag 14-16 på Loews Hollywood Hotel intill Walk of Fame i Hollywood.

Andra liknande resor:

New York

New York-Washington

Nashville & Memphis

Florida

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se