Inga fler avgångar i år

tid

Avgångstider 12.30 Borås, 13.30 Göteborg, 14.40 Falkenberg, 15.10 Halmstad och ytterligare ett fåtal orter i mellersta och södra Sverige.

Dag 1. Hemorten – Karlskrona
Vi reser söderut mot Halmstad. På vägen till Karlskrona stannar vi för möjlighet till eftermiddagsfika. Stena Lines färja avgår mot Gdynia 21.00 och vid avfärden äter vi gemensam middag ombord.

Dag 2. Gdynia – Sopot – Gdansk
Under morgonen lägger färjan till i Gdynia. På kajen väntar en lokalguide som tar oss med på en rundtur i Trestadsområdet. De tre städerna Gdynia, Sopot och Gdansk ligger alla vid Östersjön men är mycket olika varandra. Hamnstaden Gdynia passerar vi genom på vägen mot bad- och kurorten Sopot. Sopot är den minsta av de tre systerstäderna på den polska rivieran och kanske mest känd för Europas längsta träpir. Promenadstråket byggdes för societeten på 1800-talet och här njuter vi av den fina utsikten innan vi fortsätter till det krokiga huset Krzywy Domek, uppfört 2004. Byggnadens arkitektur är inspirerad av sagoboksillustrationer och huset har blivit en stor turistattraktion. Vi fortsätter sedan till Gdansk som är en av Östersjöområdets mest storslagna städer. Vi inleder med ett besök i Oliwakatedralen, belägen en bit utanför centrala Gdansk. Därefter gör vi en promenad i stadens historiska centrum, som återuppbyggts efter den svåra krigsförstörelsen i mars 1945, och ser bland annat Dlugi-torget, Neptunfontänen och Gyllene porten. Med vår buss åker vi sedan ut till Westerplatte-monumentet. Här på halvön Westerplatte startade andra världskriget klockan 04.48 den 1 september 1939 när Tyskland anföll Polen. Det var också här i närheten, på dåvarande Leninvarvet, som kommunismens fall i Polen tog sin början när 17 000 varvsarbetare gick i strejk. Efter vår stadstur checkar vi in på Hotel Mercure Gdansk Stare Miasto, beläget på gångavstånd från gamla stan. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 3. Gdansk – Malbork – Lidzbark Warmiński
Vi checkar ut från hotellet och åker österut mot den lilla medeltidsstaden Lidzbark Warmiński. På vägen besöker vi riddarborgen Malbork, på tyska Marienburg, som är världens till ytan största medeltida borg. Den imponerande tegelanläggningen började byggas av Tyska orden i slutet av 1200-talet och finns med på Unescos världsarvslista. På 1600-talet intogs borgen av svenskarna under trettioåriga kriget och Karl X Gustavs polska fälttåg. Från Malbork fortsätter vi till Lidzbark Warmiński, där vi checkar in på anrika Hotel Krasicki Lidzbark Warmiński. Hotellet ligger i en byggnad som utgör en del av stadens slott, en gång i tiden residens för de ermländska biskoparna. Resten av dagen är fri för egna aktiviteter i Lidzbark Warmiński, Ermlands historiska huvudstad där Karl XII 1703–04 tog sitt vinterkvarter under det stora nordiska kriget. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 4. Lidzbark Warmiński – Varglyan – Białystok
Efter frukost reser vi till området öster om Kętrzyn (Rastenburg) där Hitler hade sitt militära högkvarter på östfronten, kallat Varglyan. Komplexet byggdes inför Operation Barbarossa 1941 och ligger väl skyddat i de ostpreussiska skogarna. Det var här som Claus von Stauffenberg genomförde det misslyckade bombattentatet mot Hitler i juli 1944, vilket filmatiserats i bland annat amerikanska Valkyria. Vid Varglyan väntar en lokalguide som visar oss runt. Idag är det bara ruiner som återstår av högkvarteret. Vi fortsätter söderut mot Białystok, där vi framåt kvällen checkar in på Hotel Leśny Białystok och äter gemensam middag.

Dag 5. Białystok – Białowieża – Olsztyn
Vi lämnar Białystok och åker söderut mot urskogsområdet Białowieża utmed gränsen mellan Polen och Vitryssland. Den mest populära attraktionen här är bisonreservatet där det förutom europeisk bisonoxe (visent) också finns älg, rådjur, vildsvin, varg och lodjur. Efter ett härligt strövtåg i skogen fortsätter vi i nordvästlig riktning mot dagens slutmål Olsztyn, som vi når framåt kvällen. Vi checkar in på Hotel Omega Olsztyn och äter gemensam middag på hotellet.

Dag 6. Olsztyn – Buczyniec – Elblag
På morgonen gör vi på en rundtur i staden Olsztyn, belägen i masuriska sjödistriktet. Här finns ett av Polens största universitet och staden präglas av vacker gotisk arkitektur. Under vår promenad ser vi bland annat slottet som under några år på 1500-talet förvaltades av den berömde astronomen Nikolaus Kopernikus. Vi passerar också den så kallade Kopernikus bänk, det gamla torget, fiskmarknaden och Sankt Jakobskatedralen. Från Olsztyn reser vi vidare till Buczyniec, där den som vill har möjlighet att mot en extra kostnad göra en cirka 4,5 timmar lång båttur på Elblągkanalen. Denna intressanta kanal finns upptagen på Unescos världsarvslista som ett fantastiskt exempel på historisk ingenjörskonst. Den åtta mil långa kanalen som byggdes för över 150 år sedan är en förunderlig kombination av vattenväg och tågräls. Tack vare kanalens fiffiga konstruktion med järnvägar där båtarna läggs upp på räls och förs fram på land, kan båtarna klara sträckans över 100 meters höjdskillnad. Vid sjöns strand ligger den vikingatida handelsplatsen Truso. Båtturen behöver förbokas inför resan. Pris 275:- De som inte väljer att följa med på båtturen, åker med bussen direkt till hotellet. Vi checkar in på centralt belägna Hotel Elbląg och äter middag.

Dag 7. Elbląg – Frombork – Sopot – Gdynia
Efter frukost lämnar vi Elbląg och påbörjar resan tillbaka mot Gdynia. På vägen stannar vi till i Nikolaus Kopernikus hemstad Frombork. Här besöker vi det stora byggnadskomplexet på katedralkullen som tidigare var en medeltida försvarsborg. Komplexet består av en mängd kulturminnesmärken, däribland den gotiska katedralen där Kopernikus är begravd, klocktornet Radziejowski med sin Foucaultpendel och en biskopsborg från 1300-talet. Borgen hyser idag Kopernikusmuseet. Vi fortsätter till kurorten Sopot, där vi tillbringar några lugna timmar på egen hand innan vi framåt kvällen beger oss till färjan i Gdynia för middag och avfärd mot Karlskrona.

Dag 8. Karlskrona – Hemorten
Frukostbuffé ombord på båten. Vi anländer till Karlskrona under morgonen och reser återigen via Halmstad mot Göteborg som vi når cirka 14.00.

Ingår: Buss t/r · 5 övernattningar i dubbelrum · 2 övernattningar i dubbelhytt · 7 frukostar · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum 1 195:- · båttur på Elblągkanalen 275:-
Resevaluta: Polska zloty
Andra liknande resor:

Gdansk

Gdańsk

Sparesa Polen

Bornholm

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se