Dag 1. Hemorten – Veliko Tărnovo
Vi flyger till rumänska Bukarest. Vår reseledare tar oss till vår buss, och sedan reser vi cirka 20 mil söderut till Veliko Tărnovo i norra Bulgarien. Den pittoreska staden var en gång i tiden huvudstad och är fortfarande ett av Bulgariens viktigaste politiska, kulturella och religiösa centrum. Vi checkar in på Hotel Yantra. På kvällen äter vi gemensam middag.

Dag 2. Velike Tărnovo – Sofia
Efter frukost besöker vi fästningen Tsarevets, som var det andra bulgariska rikets viktigaste fort. Det byggdes under 1100-talet och är strategiskt placerat på en kulle cirka 206 m ö.h. Fortet består av en tronsal, en kyrka och kungliga kammare. Vi fortsätter dagen med provning av lokal brandy och det traditionella bakverket Banitsa. Banitsa är ett bakverk med vispat ägg och vitost i filodeg och bakas i ugnen. Det äts vanligen till frukost, kallt som varmt, med lite naturell yoghurt. Under eftermiddagen reser vi vidare till Bulgariens huvudstad Sofia och checkar in på hotell Ramada Sofia City Centre, där vi stannar två nätter. Middag på kvällen. 

Dag 3. Sofia
Frukost. Under förmiddagen besöker vi National History Museum Sofia som är Bulgariens största museum, med över 650 000 föremål. Det grundades 1973 och har arkeologiska, historiska och etnografiska objekt samt konstverk. Museets syfte är att ge en helhetsbild av den bulgariska historien från forntid till nutid, i ett europeiskt sammanhang. Eftermiddagen är fri för att upptäcka den kulturella staden Sofia som är en av de äldsta huvudstäderna i Europa, vackert belägen vid foten av bergsmassivet Vitosja. Staden har mängder av intressanta kyrkor, bland annat Bojanakyrkan som är med på Unescos världsarvslista och storslagna Alexander Nevskij-katedralen. På kvällen samlas vi för en gemensam folkloremiddag i sann bulgarisk anda.

Dag 4. Sofia – Bansko
Frukost. Vi lämnar Sofia och reser till Rilskiflodens djupa dal där vi besöker Rilaklostret och dess museum. Klostret, som finns med på Unescos världsarvslista, grundades på 900-talet av en ortodox eremit och är idag hem åt cirka 60 munkar. Klostret har en fantastisk och färggrann arkitektur men ser utifrån bara ut som ett fort. Museet är mest känt för Rafails kors, ett träkors som tog 12 år att göra och som har 104 religiösa scener och 650 figurer inkarvade. Därefter åker vi vidare genom det kuperade landskapet till orten Bansko, belägen vid foten av Pirinbergen i sydvästra Bulgarien. Vi besöker de traditionella Banskohusen som byggdes på 1700-talet av sten och trä, med två våningar och gömda hemliga rum ifall fienden närmade sig. De var också smyckade med väggmålningar och träsniderier. Vi checkar in på Hotel Premier Luxury Mountain Resort i Bansko där vi bor två nätter. Middag på hotellet.

Dag 5. Heldagsutflykt Rozhenklostret & vinprovning
Efter frukost reser vi till Rozhenklostret, som omges av ett ovanligt landskap av naturliga sandpyramider och en fantastiskt formad kanjon av eroderad sten. Klostret är beläget några kilometer utanför byn Melnik och uppfördes ursprungligen på 1200-talet. Därefter har flera delar byggts till, och det sägs vara ett av de bäst bevarade medeltida klostren i Bulgarien. Flertalet av väggmålningarna är original från 1500-talet. Vi rör oss ner till byn Melnik för provning av tre sorters viner. Melnikregionen är Bulgariens mest kända vinregion och levererade redan på 1600- och 1700-talen vin till Europas kungligheter. Middag på hotellet.

Dag 6. Bansko – Plovdiv
Frukost. Vi lämnar Bansko och åker till byn Dobarsko där en kulturell upplevelse väntar oss. Byns kännetecken har blivit de sjungande mor- och farmödrarna, uppklädda i folkdräkter. Vi blir bjudna på brandy, traditionella bakverk och slår oss till ro inför en uppvisning vi sent kommer att glömma. Vi reser sedan vidare inåt landet till Bulgariens andra största stad Plovdiv, där vi besöker Hindliyan House som byggdes på 1830-talet som bostad åt den välbärgade handelsmannen Stepan Hindliyan. Huset är idag ett museum med unika dekorativa ornament, fantastiska väggmålningar och tidstypiska möbler. Även husets exteriör är dekorerad med målningar. Därefter besöker vi The Folk Art Museum. Vi bor på Imperial Plovdiv Hotel & Spa och äter middag på hotellet.

Dag 7. Plovdiv – Veliko Tărnovo
Frukost. Vi åker vidare upp i landet till orten Kazanlăk belägen i Rosornas dal, där vi besöker ett traditionellt destilleri för tillverkning av rosenolja. Vi får lära oss om rosenoljans väg från vacker blomma till väldoftande olja. Vi provsmakar även sylt och brandy. Därefter besöker vi den trakiska graven i Kazanlăk, daterad till 300-talet f.Kr. och upptagen på Unescos världsarvslista 1979. Gravvalvet är byggt i tegel och gravmålningarna är de bäst bevarade i Bulgarien från den hellenistiska perioden. Vi åker vidare genom dalarna till det etnografiska utomhusmuseet Etar, det första i sitt slag i Bulgarien utspritt på sju hektar. Syftet med museet är att belysa Gabrovoområdets arkitektur, levnadsförhållanden och ekonomi under 1700–1800-talet. Därefter återvänder vi till Veliko Tărnovo och Hotel Yantra där vår resa startade och äter gemensam avskedsmiddag på en traditionell restaurang.

Dag 8. Veliko Tărnovo – Hemorten
Frukost och därefter avfärd mot Bukarest och flygplatsen. Vi flyger till vår hemort.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 620:-
Resevaluta: Bulgariska leva och rumänsk leu

Andra liknande resor:

Natursköna Albanien

Transsylvanien

Montenegro

Transsylvanien

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se