Dag 1. Hemorten – Havanna
Vi flyger till Havanna. Vår reseledare tar oss till vår buss och vidare till Hotel Presidente där vi bor de kommande fyra nätterna. Middag på hotellet. 

Dag 2. Havanna
Frukost på hotellet och sedan gör vi en guidad stadspromenad i det gamla Havanna. I denna välbevarade stadsdel som är upptagen på Unescos världsarvslista ser vi många gamla fina hus, palats, kyrkor och torg. Vi tar oss en närmare titt på Plaza de la Catedral, Plaza de Armas och Plaza Vieja och äter en gemensam lunch. Resten av dagen är fri för egna aktiviteter.

Dag 3. Heldagsutflykt Viñalesdalen
Efter frukost åker vi västerut mot den bördiga Viñalesdalen där vi slås av det praktfulla gröna landskapet. Tobaksodling är en av de största näringarna i området och vi besöker en av de lokala tobaksbönderna. Under dagen äter vi gemensam lunch. På vägen stannar vi också vid ”Mural de la Prehistoria” en 120 meter lång målning som skildrar världshistorien fram till människans tidsålder. Här porträtteras allt från havsorganismer till dinosaurier, och målningen tog fyra år att färdigställa för de arton konstnärerna. På kvällen återvänder vi till vårt hotell i Havanna.

Dag 4. Havanna
Frukost på hotellet och sedan gör vi en rundtur i Havannas moderna stadsdelar. Vi ser bland annat Kubas politiska centrum Plaza de la Revolución och den berömda strandpromenaden Malecón, och gör ett besök på en av stadens cigarrfabriker. Vår resa går vidare till fiskebyn Cojimar. Det var här Hemingway fick inspiration till ett av sina mest kända verk, romanen ”Den gamle och havet”. Vi äter gemensam lunch i Cojimar. Vi besöker även Hemingways hus Finca Vigía som numera är ett museum och ser ut precis som när Hemingway bodde där. Vi avslutar med middag på en av Hemingways favoritrestauranger, Bodeguita del Medio.

Dag 5. Havanna – Cienfuegos
Efter frukost checkar vi ut och lämnar Havanna för att resa vidare söderut mot Cienfuegos, Kubas tredje största stad. På vägen stannar vi till i nationalparken Cienaga de Zapata där vi gör en båttur till indianbyn Guama. Vi äter gemensam lunch innan vi fortsätter färden mot Cienfuegos som är en av Kubas vackraste städer och även kallas ”Söderns pärla”. Övernattning och middag på Hotel Rancho Luna.

Dag 6. Cienfuegos
Frukost och sedan är det dags att uppleva mer av denna vackra stad, vars historiska kärna finns med på Unescos världsarvslista. Vi gör en stadsrundtur tillsammans med vår lokalguide och har sedan resten av dagen till eget förfogande. All inclusive på hotellet. 

Dag 7. Cienfuegos – Trinidad
Frukost och utcheckning från hotellet. Idag besöker vi den storslagna botaniska trädgården belägen strax utanför staden. Här får vi en guidad visning av den 97 hektar stora trädgården. Här finns tusentals exotiska växter och de flesta av dem ser vi säkerligen för första, och kanske enda, gången i våra liv. Vi fortsätter sedan resan till Trinidad där vi checkar in på vårt hotell för de kommande tre nätterna med all inclusive.

Dag 8. Trinidad
Efter frukost är det dags för en guidad rundtur i staden, som är upptagen på Unescos världsarvslista. Trinidad är en av de bäst bevarade städerna i Karibien från tiden då sockerhandeln utgjorde huvudindustrin i regionen, och runtom i staden finns palats som byggdes av de rika sockerbaronerna. Lagom till lunch är vi tillbaka på vårt hotell och har eftermiddagen fri att njuta på egen hand.

Dag 9. Trinidad
Denna dag står till eget förfogande och vi erbjuder dem som vill att följa på vår tillvalsutflykt till Topes de Collantes för vandring i Guanayara-parken. Vi åker med gamla sovjetiska lastbilar in i parken där vi sedan börjar vår vandring i den vackra naturen. Vi har även chans att ta ett svalkande dopp i de naturliga sötvattenspooler vi passerar under dagen. I priset ingår lunch. Utflykten behöver förbokas innan resan. Pris från 395:- 

Dag 10. Trinidad – Havanna
Efter frukost och utcheckning börjar vi vår resa mot Santa Clara. Där besöker vi revolutionstorget och Che Guevaras mausoleum där hans, och några av medkämparnas, kvarlevor finns. Che Guevara står även staty här i staden, där rebellerna under hans ledning besegrade regeringssidan under den kubanska revolutionen. Vi äter gemensam lunch innan vi åker tillbaka till Havanna. Vi checkar åter in på Hotel Presidente i centrala Havanna. På kvällen avnjuter vi en sista gemensam middag på en lokal restaurang.

Dag 11. Havanna – Hemorten
Frukost och utcheckning innan vi åker mot flygplatsen för vidare hemfärd.

Dag 12. Hemkomst
Vi når hemorten.

Visum
Visum krävs till Kuba. Vi erbjuder våra resenärer visum till Kuba mot en kostnad på 450:-. Visum behöver bokas som ett tillägg vid bokningstillfället. Visum skickas sedan hem ca 2 veckor före avresa.

Ingår: Flyg t/r · 10 övernattningar i dubbelrum · 4 dagar all inclusive · 5 frukostar · 5 luncher · 4 middagar · utflykter och entréer enligt program · engelsktalande lokalguide under hela resan · dricks till chaufför och lokalguide · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 3 795:- · visum 450:- · vandring Guanayara från 395:-
Resevaluta: Kubansk konvertibel peso (CUC)
Speciellt: Att resa på Kuba skiljer sig på många sätt från resande i Europa. Hotellstandard är generellt sämre, tidsplanering kan ändras och ombokningar av hotell är vanligt. På avresan 22/2 är Che Guevaras Masoleum stängt, vi besöker ändå området och ser monumentet utifrån.

Andra liknande resor:

Kuba

Karibienkryssning

Nyår Karibien

Mexiko

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se