30 nationalparker

30 spektakulära nationalparker i världen


Från vulkaner och kratrar till sjöar och vattenfall. Nationalparker världen över bjuder på flora och fauna som verkligen tar andan ur en. Här har vi samlat 30 nationalparker i världen som förtjänar extra uppmärksamhet, och som vi dessutom besöker på våra resor!

Fuji-Hakone-Izu

Med Fuji i bakgrunden är det inte svårt att njuta av Hakone i Japan. Men parken har mer att erbjuda i form av heta källor, vattenfall, sjöar och helgedomar. Området är en stark kontrast till den närliggande staden Tokyo, vilket gör platsen populär för både turister och befolkningen.
På dessa resor besöker vi Hakone

Hohe Tauern

Den största av Österrikes sex nationalparker hyser bland annat landets högsta berg och största glaciärer. Vegetationer varierar kraftigt beroende på vilken höjd man befinner sig på, men den vackra utsikten består oavsett var i parken man befinner sig.
På denna resa besöker vi Hohe Tauern

Isalo

Med sandstensformationer, djupa dalar, palmfyllda oaser, grässlätter och vattenfall är Isalo nationalpark på Madagaskar en minst sagt häpnadsväckande park. Floran kompletteras dessutom av en spektakulär fauna innehållandes färgglada grodor, reptiler och fåglar.
På denna resa besöker vi Isalo

Sagarmatha

Svindel garanteras i världens högsta nationalpark som är lätt att hitta. Leta bara efter Mount Everest och du är på god väg att finna området fyllt av majestätliga fåglar, farliga leoparder och hjälpsamma sherpor. Se till att inte klättra mer än 400 meter om dagen för att undvika dykarsjuka.
På denna resa besöker vi Sagarmatha

Skaftafell

Hela Island bör kanske anses vara en nationalpark tack vare sin fantastiska natur, men tills dess är Skaftafell ett passande exempel på öns mäktiga flora. Med vattenfall, glaciärer och berg som till viss del påminner om Alperna har området formats av vulkanisk aktivitet och smältning av glaciärerna. En höjdpunkt i området är Svartifoss (eller Svarta fallet), vattenfallet omgivet av mörka lavapelare.
På denna resa besöker vi Skaftafell

Tayrona

Gillar du palmfyllda och gyllene stränder kommer du älska Tayrona nationalpark. Är du dessutom förtjust i regnskogar har du kommit helt rätt. Parken i Colombia är synonym med avkopplande strandområden som nästan gränsar till regnskogen. Djurlivet är dessutom spektakulärt med papegojor, jaguarer, leguaner och alligatorer.
På denna resa besöker vi Tayrona

Tijuca

Nationalparken som snarare påminner om en skog är en populär tillflyktsort från det nära belägna Rio de Janeiro. Med flertalet vattenfall, grottor och vandringsleder utlovas både härligt lugn och trevliga vyer över staden. Skogen anses av vissa vara den största urbana skogen i världen, medan andra hävdar att titeln går till skogen i Johannesburg i Sydafrika.
På denna resa besöker vi Tijuca

Tortuguero

Nationalparken Tortuguero är närmast definitionen av regnskog, men består dessutom av stränder och laguner. Man tar sig enklast fram med båt på områdets alla kanaler, och det är inte ovanligt att skåda sengångare, apor och krokodiler.
På dessa resor besöker vi Tortuguero

Yosemite

Yosemite är en ikon för Amerikas majestätiska natur och vilda djur- och växtliv. Med ett av världens högsta vattenfall (Yosemite Falls, 739m) storslagna bergstoppar och träd som aldrig verkar sluta växa är området en dröm för den naturintresserade.
På denna resa besöker vi Yosemite

Nikko

Hösten tar verkligen fram det bästa ur nationalparken Nikko. När löven skiftar färg från gröna till mörkröda och orangea skapas en färgglad atmosfär som lyser upp övriga delar av parken, som dess vattenfall, sjöar och floder.
På dessa resor besöker vi Nikko

Periyar

År 1895 anlade britterna en konstgjord sjö i området som snabbt både växte och blev populärt bland djuren i parken. Ungefär 800 elefanter njuter av parkens frihet, och även tigrar är en vanlig syn.
På denna resa besöker vi Periyar

Ranthambore

Innan Ranthambore etablerades till en nationalpark var området ett tigerreservat, något som idag är lätt att förstå. Mycket har gjorts för att tigrarna ska få ett så säkert härbärge som möjligt, vilket även innebär en säkrare miljö för områdets apor, hjortar och många fågelarter.
På denna resa besöker vi Ranthambore

Skadarsjön

Fågelreservatet och tillika nationalparken runt Balkans största sjö bjuder på fågelskådning av sällan skådat slag. 270 olika fågelarter, därav några av Europas sista pelikaner, gör platsen till en av Europas största fågelreservat. Den tillhörande naturen är dessutom sannerligen gemytlig.
På denna resa besöker vi Skadarsjön

Tikal

Ruinerna av den uråldriga staden Tikal klättrar sig upp över trädtopparna och ger nationalparken en besynnerlig siluett. Med tät regnskog som skapar ett tak mellan ruinerna är det svårt att få andra intryck än de som parken erbjuder när man vandrar runt tempelruiner som sträcker sig upp till 44 meter i höjd.
På dessa resor besöker vi Tikal

Ulluru-kata Tjuta

Sandstensmonoliter som ser något malplacerade ut utgör en del i parken som har blivit en symbol för Australiens öken. Ulluru är det ursprungliga namnet som aboriginerna gav den ensamma klippan i parken, som är en helig plats för denna urbefolkning. Kata Tjuta kallas bergsformationerna som tillsammans med Ulluru utgör nationalparken.
På dessa resor besöker vi Ulluru-kata Tjuta

Abel Tasman

Abel Tasman nationalpark i Nya Zeeland är något för både ögonen och fötterna. Med sina lugna stränder, blomstrande växtlighet och djurliv med bland annat pingviner och delfiner är parkens vandringsled "Abel Tasman Coast Track" en njutning att vandra på.
På dessa resor besöker vi Abel Tasman

Maddalenaskärgården

Mellan Frankrike och Italien ligger sju stora och flera små öar som tillsammans skapar en fantastisk skärgård med så kristallklart vatten att ett dopp är obligatoriskt. Mysiga stränder och ett rikligt djurliv gör detta till en mysig nationalpark att åka båt i.
På dessa resor besöker vi Maddalenaskärgården

Bako

Malaysia har inte bara en nationalpark, men Bako sticker ut med sina vita stränder, branta klippor, vattenfall och djurliv. Bako hushåller bland annat cirka 150 utrotningshotade näsapor. Utöver detta är fauna fylld av bland annat leguaner, apor, uttrar och ormar.
På denna resa besöker vi Bako

Banff

Stora glaciärer, täta skogar och turkosa sjöar skapar en otrolig estetik i Kanadas kanske mest kända nationalpark (Kanada har totalt 47 stycken), och definitivt landets första. År 1885 ansåg man att nationalparken skulle etableras, och sedan dess har miljontals besökare kunnat ta del av den fantastiska naturen.
På denna resa besöker vi Banff

Dartmoor

Granitsten har format marken i denna engelska nationalpark, som kompletteras med vackra byggnader och broar i sten. Förhistoriska fornlämningar återfinns runt om i parken och åtskilliga myter som härstammar från området gör parken lika mystisk som vacker.
På denna resa besöker vi Dartmoor

Etnas nationalpark

Ett passande område att utse till nationalpark är förstås områden kring vulkaner, vars natur snarare påminner om Mars än vår egen planet. Att Etna dessutom är Europas största aktiva vulkan gör förstås området än mer spännande.
På dessa resor besöker vi Etna

Etosha

Med en saltöken som går att skåda från rymden och ett mångfaldigt djurliv som går att skåda från en safarijeep är Etosha unik för Afrika. Parken, som ligger i Namibia, är fylld av både vanliga och sällsynta djurarter som svarta noshörning, leoparder och några av Afrikas största elefanter.
På denna resa besöker vi Etosha

Hardangervidda

Vårt grannland har mycket att erbjuda när det gäller natur, och Hardangervidda nationalpark är ett perfekt exempel på Norges spektakulära omgivning. Med Hardangerviddaplatån i fokus är parken välbesökt av klättrare, vandrare, fiskare och skidåkare.
På denna resa besöker vi Hardangervidda

Krka

Sju vattenfall med en totalhöjd på 242 meter gör Krka nationalpark till en badplats av sällan skådat slag. Den grönskande miljö och det stora djurlivet har gjort parken till Kroatiens mest populära.
På dessa resor besöker vi Krka

Kruger

Sydafrikas största och mest kända viltreservat är synonymt med safari tack vare områdets över 500 fågelarter, 100 olika reptiler och strax under 150 däggdjursarter. Här har man förstås möjligheten att skåda ”The Big Five”: Lejon, leopard, noshörning, elefant och buffel.
På dessa resor besöker vi Kruger

Lake District

Englands mest populära nationalpark besökts årligen av över 15 miljoner besökare som tar chansen att insupa atmosfären som fyllts av glittrande sjöar och böljande kullar. Parken ligger dessutom 914 meter över havet, vilket gör området till det högsta i England.
På denna resa besöker vi Lake District

Masaya

Krater efter krater utgör detta sensationella och illaluktande område i Nicaragua där lukten av svavel är lika påträngande som vyn är häpnadsväckande.
På denna resa besöker vi Masaya

Chobe

Botswanas första nationalpark är också landets mest biologisk heterogena. En vanlig syn här är lejon och framförallt elefanter, då området inhyser ungefär 50,000 elefanter. År 1990 uppskattade man antalet elefanter till endast cirka 1 000.

Cinque Terre

Italiens första nationalpark är dessutom landets minsta men samtidigt landets mest befolkade, där områdets fem städer inhyser befolkningen. En av dessa städer är Manarola, känd för stadens byggnader som lyckats klamra sig fast på bergsväggen.
På denna resa besöker vi Cinque Terre

Iguazúfallen

Iguazúfallen består av 275 vattenfall och sträcker sig över ett område 2,7 kilometer brett. Den högsta av dessa vattenfall kallas "Djävulens hals", med en fallhöjd på mer än 80 meter som skapar ett permanent moln av dimma. Iguazúfallen är nästan dubbelt så höga och nästan tre gånger så breda som Niagarafallen. Det är dessutom inte ovanligt att stöta på färgglada tukaner, apor och till och med jaguarer på vägen till vattenfallen.
På dessa resor besöker vi Iguazúfallen