tid

Avgångstider 06.30 Borås, 07.30 Göteborg, 08.50 Falkenberg, 11.40 Malmö och ytterligare 85 orter i mellersta och södra Sverige.

Dag 1. Hemorten – Berlin
Vi åker genom södra Sverige och Danmark till Rödby. Färjan till Puttgarden tar 45 min. Vi fortsätter söderut och övernattar i utkanten av Berlin. Middag på kvällen.

Dag 2. Berlin – Rothenburg ob der Tauber
Efter frukost fortsätter vi vår resa söderut och anländer till Rothenburg under dagen. Vi checkar in på gemytliga Hotel & Gasthof Zum Rappen Topplerhaus i centrala delen av staden. Rothenburg ob der Tauber är känd för sin välbevarade, medeltida stadskärna som årligen lockar tusentals besökare. Namnet betyder ”Röda borgen ovanför Tauber” och anspelar troligen på de röda taken på husen som har utsikt över floden Tauber. Middag på hotellet på kvällen.

Dag 3. Rothenburg ob der Tauber
Vi äter frukost på hotellet innan det är dags för en cirka en och en halv timmes stadsrundtur med lokalguide, där vi lär oss mer om staden och dess intressanta historia. Resten av dagen är fri för egna aktiviteter. Varje år förvandlas denna medeltida stad till ett sagolandskap med julmarknaden som under cirka 500 år arrangerats på gamla stadens torg. Värm dig med lite glögg och prova gärna en Rothenburg Schneeball (friterad mördegssnöboll), ett bakverk som tillverkats i staden i mer än 300 år.  

Dag 4. Rothenburg ob der Tauber
Frukost. Fri dag i Rothenburg. Under 30-åriga kriget erövrades staden av de katolska kejserliga trupperna under fältherren Tilly. Den protestantiska staden hade gjort motstånd i hopp om att svenska trupper skulle komma till undsättning. Ingen förstärkning kom och staden skulle skövlas och brännas. Nu fick man ett val. Om någon i ett drag kunde tömma en bägare med 3,25 liter vin skulle staden skonas! Den gamle borgmästaren Nusch antog vadet och svepte hela bägaren, och Tilly skonade staden. På Ratstrinkstube finns ett klockspel som återger händelsen flera gånger varje dag. Den firas också årligen med festspelet Der Meistertrunk (Mästarhävningen). Staden har många intressanta museer med historiska föremål som är väl värda ett besök.

Dag 5. Rothenburg ob der Tauber – Bad Oldesloe
Efter frukost lastar vi bussen och påbörjar vår hemresa. Under kvällen anländer vi till Ahrensburg norr om Hamburg, där vi ska övernatta på Hotel am Schloss Ahrensburg. Middag på kvällen.

Dag 6. Bad Oldesloe – Hemorten
Frukost och avresa till färjeläget i Puttgarden. I mån av tid stannar vi för inköp vid en gränshandel. Vi beräknar att vara tillbaka i Göteborg cirka 19.30.

Ingår: Buss t/r · 5 övernattningar i dubbelrum · 5 frukostar · 3 middagar · stadsrundtur · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 275:-
Resevaluta: Euro

Andra liknande resor:

Mainz och Frankfurt

Cykel Rhendalen

Tyska vinvägar

Rüdesheim

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se