Dag 1. Hemorten – Prag
Vi tar morgonflyget till Prag och dagen är din att tillbringa hur du vill tills vi under kvällen går ombord på vårt kryssningsfartyg M/S Thurgau Florentina. Prags historiska centrum finns med på Unescos världsarvslista och erbjuder många sevärdheter, såsom den myllrande Václavplatsen, Karlsbron och Gamla stadens torg. Det speciella dansande huset är definitivt ett obligatoriskt fotostopp.

Dag 2. Nelahozeves – Roudnice – Litoměřice
Tidigt på morgonen kastar vi loss från Prag och kryssar långsamt nedför Moldau, eller Vltava som floden kallas i Tjeckien. Njut av fartygets faciliteter eller utsikten på däck före vår tidiga lunch ombord. Väl framme i den lilla byn Nelahozeves besöker vi den berömde kompositören Antonín Dvořáks födelsehus och Nelahozeves romantiska slott. Nelahozeves slott som är byggt i renässansstil kallas ibland för Tjeckiens ”lilla Louvren” och hyser konstverk av storheter som Peter Paul Rubens och Diego Velázquez. Härifrån tar vi oss vidare till Roudnice där vi stiger ombord på vårt fartyg igen. Nu kryssar vi vidare på floden Elbe, Labe på tjeckiska, till den historiska staden Litoměřice. Litoměřice grundades redan på 900-talet och var ett betydande handelscentrum i det tysk-romerska riket. Staden räknas som en av de vackraste i Tjeckien, och vi tar en promenad genom gamla stan innan vi återvänder till fartyget.

Dag 3. Dresden
Idag väntar en heldagstur till de Unescolistade bergstrakterna kända som Saxiska Schweiz. Mellan de fantasieggande Basteiklipporna sträcker sig en stenbro varifrån man har en helt magnifik vy över detta alpina landskap med sina märkliga sandstenstoppar och Elbefloden långt nedanför. Vi fortsätter till Dresden där vi äter gemensam lunch på en restaurang. Efteråt passar vi på att bekanta oss närmare med denna kulturella stad som ibland kallas för Florens vid Elbe. Dresden är en av Europas grönaste storstäder med mängder av k-märkta trädgårdar, parker och alléer, och här ser vi bland annat Zwinger som räknas som en av Tysklands viktigaste senbarocka byggnader. Efter vår utflykt återvänder vi till fartyget där ett dixielandband underhåller på kvällen.

Dag 4. Porta Bohemica och Mělník
På morgonen passerar vi genom den vackra Elbedalen Porta Bohemica – porten till Böhmen – på väg tillbaka till Roudnice. Från Roudnice gör vi en utflykt till vinstaden Mělník som ligger vid floderna Moldaus och Elbes sammanflöde. Här besöker vi bland annat ätten Lobkowiz renässansslott och smakar på vin i slottskällaren. På kvällen väntar en böhmisk afton ombord på vårt fartyg.

Dag 5. Nymburk och Kutná Hora
Från Mělník kryssar vi vidare till den lilla staden Nymburk. Dagen är fri för egna strövtåg.

För den som önskar erbjuder rederiet en tillvalsutflykt till staden Kutná Hora som är upptagen på Unescos världsarvslista. Staden har idag bara drygt 20 000 invånare men var under medeltiden och ända in på 1700-talet nästan lika inflytelserik som Prag tack vare silverbrytningen som pågick i området. Många senmedeltida byggnader finns ännu kvar, och vi besöker bland annat den magnifika gotiska Sankta Barbara-kyrkan och Silvermuseet innan vi återvänder till vårt fartyg som nu ligger förtöjt i Podebrady.

Dag 6. Nymburk
Idag besöker vi Nymburks bryggeri där de har bryggt öl sedan 1800-talet. Vi gör också ett besök på regionens äldsta stuteri som avlat fram de gyllene Kinskyhästarna sedan 1500-talet. Efteråt åker vi till Brandys där vi stiger ombord på fartyget. Kvällens kaptensmiddag ackompanjeras av pianomusik.

Dag 7. Prag
Tidigt på morgonen angör vi Prag och får möjlighet att lära känna Den gyllene staden närmare under en stadsrundtur i den historiska stadskärnan. Vi ser bland annat Karlsbron och det berömda astronomiska uret från 1400-talet, beläget på rådhusets södra fasad. På eftermiddagen kan du koppla av ombord och njuta av fartygets faciliteter fram till middag.

Dag 8. Prag
Dagen är fri för egna aktiviteter i Prag. Det finns mycket kvar att upptäcka. Besök exempelvis Tjeckiens nationalmuseum, Kampaparken eller utsiktstornet Petřínská rozhledna som reser sig 64 meter över den redan 318 meter höga Petřínkullen och vars arkitektur är inspirerad av Eiffeltornet.

För den som önskar erbjuder rederiet en tillvalsutflykt till det vackra slottsdistriktet Hradčany som med sina 70 000 kvadratmeter (!) är det största sammanhängande slottsområdet i världen. Detta Unescolistade distrikt i Prag inkluderar byggnadsverk från såväl 900- som 1400-talet. Vi beskådar bland annat den mäktiga Sankt Vituskatedralen och det pittoreska stråket Gyllene gatan, där stadens guldsmeder bodde i de små husen på 1600-talet.

Tillbaka ombord bjuds vi på en avskedsdrink före middagen.

Dag 9. Prag – Hemorten
Efter frukost stiger vi av fartyget och beger oss till Prags flygplats för resan hem.  

M/S Thurgau Florentina
M/S Thurgau Florentina är en flodkryssningsbåt av hög klass. Alla hytter ligger utsides med fönster. Ombord finns bekvämligheter som en elegant restaurang, panoramabar och soldäck med solstolar.

Hyttinformation
Huvuddäck (ingår) - fönster (ej öppningsbart), dusch/wc, tv, luftkonditionering

Standard främre huvuddäck - avdrag på 2 000:-/hytt, fönster (ej öppningsbart), dusch/wc, tv, luftkonditionering

Övre däck - tillägg från 6 650:-/hytt, fransk balkong, dusch/wc, tv, luftkonditionering

Extra utflykter
Rederiet erbjuder en rad extrautflykter som anmäls och betalas kontant ombord. Notera att möjlig bokning av tillvalsutflykter ombord baseras på rederiets tillgänglighet.

Ingår: Ingår: Flyg t/r · 8 övernattningar ombord · 8 frukostar · 7 luncher · 8 middagar · eftermiddagskaffe eller te dagligen · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Tillvalsutflykter · enkelhytt på huvuddäck från 2 150:- · Enkelhytt på övre däck från 5 450:- · dricks till lokala guider och personal ombord på båten, räkna med cirka 7 euro per resenär och dag
Resevaluta: Tjeckisk krona och Euro

Andra liknande resor:

Prag

Prag

Prag

Tjeckiska pärlor

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se