Dag 1. Hemorten – Würzburg
Vi flyger till Frankfurt på morgonen och åker därifrån vidare med buss till den historiska staden Würzburg. Innan vi stiger ombord på kryssningsfartyget M/S Amadeus Classic har vi tid för en promenad på egen hand i gamla stan. Würzburg har varit ett av de viktigaste religiösa centren i Europa sedan 700-talet och det finns många vackra kyrkor och kapell att besöka. Stadens största sevärdhet är det världsarvslistade furstbiskopliga residenset, en av den tyska 1700-talsbarockens främsta byggnader. Framåt kvällen inleder vi vår kryssning på floden Main, en av Rhens viktigaste bifloder.

Dag 2. Würzburg – Bamberg
Vi stannar i regionen Franken och glider fram genom det bördiga flodlandskapet. På vägen passerar vi såväl pittoreska samhällen och historiska byggnadsverk som den mer industriella delen av Tyskland och på eftermiddagen angör vi Zeil am Main för ett besök i den medeltida staden Bamberg.

Liksom Rom är Bamberg uppbyggd på sju kullar och ett tag var staden det tysk-romerska rikets huvudstad. Gamla stan har stått i tusen år och här går vi en guidad rundtur för att upptäcka så mycket som möjligt av de Unescolistade kvarteren.

Bamberg är känd för den speciella drycken ”Rauchbier”, en rökig öl som tillverkas av två av stadens bryggerier. Passa också på att smaka den traditionella smördegsbakelsen ”Hörnla” till eftermiddagsfikan. Senare återvänder vi till fartyget – som nu har angjort Bamberg – för att avnjuta en god middag ombord medan vi kryssar vidare.

Dag 3. Nürnberg
Tidigt på morgonen angör vi Nürnberg. Idag är staden kanske mest känd för de uppmärksammade rättegångarna efter andra världskriget, men här föddes också Tysklands första järnväg. Stora delar av de medeltida stadsmurarna finns bevarade, och även om mycket av stadens gamla delar förstördes under kriget finns det många vackra kyrkor och byggnader kvar, däribland slottet Kaiserburg. Under en stadsrundtur får vi ta del av stadens historia, kultur och gastronomiska arv.

Efter vår rundtur finns det möjlighet att följa med på ett besök till pepparkakslandet Lebkuchenwelt där vi får en inblick i historien bakom denna julspecialitet. En 20 minuter lång film kommer att inspirera oss inför julens pepparkaksbak och givetvis erbjuds både smakprov och möjlighet att köpa hem vackra pepparkaksburkar (till fabrikspris!) fulla med godsaker.

Dag 4. Regensburg
Idag upptäcker vi staden Regensburg som ligger vid floden Donau och har anor från antiken. Gamla stan med sin vackra medeltidsarkitektur är Unescolistad och en av de största och mest välbevarade i Tyskland. Under andra världskriget fokuserade de allierade på att bomba flygplansfabriken strax utanför staden och lämnade därmed stadskärnan tämligen orörd. Under en guidad rundvandring upptäcker vi bland annat hur Regensburg fick smeknamnet ”Italiens nordligaste stad”. Missa inte att smaka den inhemska specialiteten fläskkorv på det historiska värdshuset Wurstkuchl innan vi beger oss härifrån.

På eftermiddagen gör vi en utflykt till Befrielsehallen vid Kelheim som uppfördes till minne av befrielsekrigen mot Napoleon 1813–1815. Denna enorma monumentalbyggnad tog 21 år att färdigställa och omgärdas på insidan av 34 segergudinnor i vit Carraramarmor, skulpterade av Ludwig Schwanthaler. När vi insupit den mäktiga känslan här inne åker vi vidare till benediktinklostret i Weltenburg, vackert beläget precis vid Donaus strand. Det grundades redan på 600-talet och är det äldsta klostret i Bayern. Den vackert utsmyckade barockkyrkan byggdes på 1700-talet.

Dag 5. Passau – Hemorten
Vi anländer till treflodsstaden Passau på morgonen, och efter en sista frukost ombord är det dags att lämna kryssningsfartyget. Även Passau är en stad med en gammal och rik historia. I det romerska museet Kastell Boiotro finns bland annat rester av ett romerskt vakttorn och romerska murar. En promenad genom gamla stan utgör också en fantastisk historieupplevelse. Missa framför allt inte den mäktiga Stefansdomen som reser sig som ett vitt palats över taknockarna och hyser världens största kyrkorgel. På eftermiddagen åker vi till flygplatsen i München för hemfärd.

M/S Amadeus Classic
M/S Amadeus Classic  Rhapsody som seglar under tysk flagg är en flodkryssningsbåt av högsta klass. Alla hytter ligger utsides med fönster. Ombord finns bekvämligheter som en elegant restaurang, panoramabar, soldäck med solstolar och pool. Vi blir serverade frukost, lunch och middag varje dag ombord. 

Hyttinformation
Haydndäck (ingår), fönster (ej öppningsbart), dusch/wc, tv, skrivbord, luftkonditionering

Straussdäck, tillägg från 2 595:-/hytt, öppningsbart fönster med fransk balkong

Mozartdäck (övre däck), tillägg från 4 895:- /hytt, öppningsbart fönster med fransk balkong

Ingår: Flyg t/r · 4 nätter ombord · 4 frukostar · 3 luncher · 4 middagar · välkomstdrink · eftermiddagskaffe eller te med fika dagligen · nattsnacks · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelhytt på strauss fördäck från 4 895:- · dricks till lokala guider och personal ombord på båten tillkommer. Räkna med cirka 5-7 euro per resenär och dag
Resevaluta: Euro
Speciellt: Avresan 13/9 går i omvänd ordning. Istället för utflykten till Befrielsehallen vid Kelkeim gör vi en utflykt till pepparkakslandet Lebkuchenwelt dag 3.

Andra liknande resor:

Tyska höjdpunkter

Cykel Rhendalen

Nyårskryssning Rhen

Tyska vinvägar

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se