Inga fler avgångar i år

Dag 1. Hemorten – Chicago
Vi flyger under tidig morgon med mellanlandning till Chicago. Måltider med dryck ingår på flyget. Med tidsskillnaden inräknad landar vi vid lunchtid. Vår reseledare tar oss till vår buss som kör oss till centrum. Under eftermiddagen gör vi en stadsrundtur tillsammans med en lokalguide. Chicago är landets tredje största stad efter New York och Los Angeles och ligger vid Lake Michigans sydvästra sida. Staden kallas ofta Windy City och är en pulserande metropol. I centrum finns den historiska stadskärnan The Loop och stadens landmärke, den mäktiga skyskrapan Willis Tower. Vi checkar sedan in på utmärkta Embassy Suites Chicago i centrala Chicago där vi ska bo i två nätter. Under kvällen bekantar vi oss med varandra under en gemensam middag på hotellet.

Dag 2. Heldagsutflykt till Andersonville och the Swedish American museum
Frukost. Idag åker vi på en heldagsutflykt till stadsdelen Andersonville. Efter den stora Chicagobranden som bröt ut år 1871 förbjöds byggnation av trähus i Chicago. Svenskarna som inte hade råd att bygga stenhus sökte sig då istället ut på landsbygden för att kunna fortsätta bygga de traditionella svenska trähusen. Idag finns en påtaglig svensk anda i Andersonville med en årlig midsommarfest, svenska restauranger och bagerier samt hantverksbutiker. Vi gör en rundtur med vår lokalguide och besöker även the Swedish American Museum där vi får höra historien om Andersonville och den svenska immigrationen. Därefter intar vi en lunch serverad på svenskt vis och får sedan fri tid att strosa omkring på egen hand. Efter en dag fylld av intryck reser vi tillbaka till vårt hotell.

Dag 3. Chicago – Rockford med Erlander Home Museum
Efter frukost lämnar vi Chicago och styr västerut mot staden Rockford som är känd för sitt vackra landskap kring floden Rock River. Under tidigt 1900-tal flyttade många svenskar till Rockford då det fanns stor tillgång på billig jordbruksmark och behovet av duktiga hantverkare var stort. Rockford är den näst största svensk-amerikanska staden i USA och cirka 40 000 av invånarna beräknas härstamma från Sverige. Svenskarna öppnade ett av de första sjukhusen i staden, the Swedish American Hospital, som började ta emot patienter 1917. Sjukhuset finns än idag och förser stadens invånare med sjukvård. Vi gör en rundtur tillsammans med vår lokalguide och äter gemensam lunch på en av stadens restauranger. Vi besöker Erlander Home Museum som 1871 byggdes som hem åt den svenskfödde affärsmannen John Erlander och hans familj. Därefter besöker vi Midway Village och får en inblick i hur det vardagliga livet såg ut i staden under början av 1900-talet. Vi checkar sedan in på vårt hotell för natten, Holiday Inn Rockford beläget i de östra utkanterna av staden.

Dag 4. Rockford – Bishop Hill – Moline
Efter frukost åker vi vidare på vår resa söderut genom svenskbygderna till staden Moline med stopp i Bishop Hill. Bishop Hill blev hem för ”janssarna” som emigrerade till Amerika i jakt på religionsfrihet 1846. Dess ledare, Erik Jansson, uppkallade staden efter sin födelseort i Sverige, Biskopskulla. Erik var jagad av det svenska prästerskapet för sina brott mot den svenska lutherska kyrkan. Här gör vi ett stopp för gemensam lunch. Vi fortsätter resan och når på eftermiddagen Moline, där vi checkar in på vårt hotell för natten, Holiday Inn Rock Island. Hotellet är beläget i centrum av stadsdelen Rock Island, några minuters promenad från floden Mississippi.

Dag 5. Moline – Minneapolis
Frukost och därefter reser vi nordväst genom den amerikanska landsbygden till storstaden Minneapolis. Färden tar större delen av dagen och vi gör ett stopp längs vägen för en gemensam lunch. Vi anländer till Minneapolis under sen eftermiddag. Staden var en gång i tiden mycket viktig för svenska immigranter i Minnesota. Vi checkar in på vårt hotell Radisson Blu Minneapolis Downtown där vi bor tre nätter. Hotellet är idealiskt beläget i hjärtat av Downtown med närhet till shopping, restauranger och nöjen.

Dag 6. Minneapolis och American Swedish Institute
En enklare frukost serveras samtliga tre dagar i hotellets Business Class Lounge. Efter frukost gör vi en stadsrundtur i Minneapolis tillsammans med en lokalguide. Minneapolis och grannstaden Saint Paul brukar tillsammans kallas the Twin Cities. Vi ser Minneapolis sevärdheter men får även en inblick i den svenska immigrationens historia. Vi besöker American Swedish Institute, som är ett kombinerat museum och aktivt svenskcentrum med bland annat utställningar om den svenska immigrationen. Här äter vi en svensk smörgåslunch. I början av 1900-talet blev Swan J Turnblad från Vislanda miljonär då han grundade Svenska Amerikanska Posten som år 1915 hade 56 000 läsare. Turnblad ville imponera på Minneapolis invånare och visa vad en fattig smålänning kunde åstadkomma. För sina inkomster från tidningsbranschen lät han bygga ett ståtligt stenslott på Park Avenue som privathem åt sig och sin familj. Slottet med sina 33 rum finns kvar än idag och det är i just denna byggnad som American Swedish Institute ligger.

Dag 7. Heldagsutflykt till Mobergleden och Karl Oskarbygden
Frukost. Vi reser i cirka en timme norröver med buss till Amerikas lilla Sverige, staden Lindstrom. Vi ser det berömda vattentornet i form av en svensk kaffekittel samt statyn föreställande Karl Oskar och Kristina, huvudpersonerna i författaren Vilhelm Mobergs tetralogi Utvandrarna. Vi besöker den svenska kyrkan i Center City och därefter når vi Nya Duvemåla, en replik av Karl-Oskars nya hem i Amerika. Denna utflykt blir en utmärkt avslutning på vår resa i de amerikanska svenskbygderna.

Dag 8. Minneapolis – Hemorten
Frukost. Vi checkar ut från vårt hotell under morgonen och reser mot flygplatsen i Minneapolis. Vi flyger till Chicago och under eftermiddagen lyfter vårt plan mot Europa. Måltider med dryck ingår på flyget över Atlanten.

Dag 9. Hemkomst
Efter mellanlandning når vi vår hemort under förmiddagen.

För svenska medborgare gäller det s.k. Visa Waiver-programmet vid inresa till USA. Det innebär att visum inte behövs för denna resa. Dock är det obligatoriskt att ansöka om ett godkännande. Detta görs elektroniskt senast fyra dagar innan avresa. Ansökan kostar 14 dollar per person. Cirka tre veckor före avresa får ni information hemskickad om hur ni fyller i ansökan. Ni gör ansökan på https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Om du som svensk medborgare har besökt Iran, Irak, Syrien eller Sudan efter den 1 mars 2011 eller har medborgarskap i något av de fyra länderna räcker inte ESTA-godkännande. Istället krävs amerikanskt visum och ansökan måste göras flera månader inför resan. Resenärer som berörs av reglerna har eget ansvar att själva kontakta amerikanska ambassaden för vidare information.

Ingår: Flyg t/r inklusive flygplansmåltider · inrikesflyg · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · en välkomstmiddag · 5 luncher · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 5 995:- · dricks till guider och chaufförer
Resevaluta: Amerikanska dollar
Speciellt: Alla tider är lokala. När klockan är 12.00 i Sverige är klockan 05.00 i Chicago.
Andra liknande resor:

Nashville & Memphis

New York &Washington

USA och Kanada

USA

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se