Dag 1. Hemorten – Washington
Vi flyger med mellanlandning till Washington på morgonen. Efter gränskontroller samlas vi för avfärd till den amerikanska huvudstadens centrum. Vi bor tre nätter på centrala Holiday Inn Central White House.

Dag 2-3. Washington
Under våra två dagar i Washington tillbringar vi förmiddagarna tillsammans med en lokalguide som tar oss med på två guidade bussrundturer. Rundturerna varar cirka fyra timmar vardera och vi har gott om tid att uppleva stadens främsta sevärdheter. Staden planerades av Pierre Charles L’Enfant och byggdes med syftet att bli en ny amerikansk huvudstad. Den uppkallades sedan efter landets första president George Washington. I centrala Washington finns bland annat Vita huset som är omgivet av en grönskande park. På Capitol Hill ligger kongressens säte Capitolium som är känt för sin stora vita kupol.

Väster om Capitol Hill finns parken National Mall som sträcker sig hela vägen till floden Potomac. Parken är full med sevärda monument, till exempel Lincoln Memorial, Washington Monument och World War II Memorial. Väster om centrum finns den trivsamma stadsdelen Georgetown som tidigare var en egen stad. När vi korsar floden Potomac lämnar vi District of Columbia och kommer in i delstaten Virginia. På västra sidan om floden finns den mycket sevärda militärkyrkogården Arlington Cemetery där John F. Kennedy och hans bror Robert vilar intill varandra. Här finns även hundratusentals soldatgravar som är fördelade på cirka 250 hektar. På den västra sidan om floden ligger också försvarshögkvarteret Pentagon. Under våra rundturer passerar vi många andra välbekanta byggnader som bland annat FBIhögkvarteret, Watergatekomplexet och Ford’s Theatre där president Lincoln mördades.

Under eftermiddagarna får vi tid över till att besöka några av stadens fantastiska museer. Smithsonian Institution erbjuder en handfull museer som tillhör världens främsta med inriktning på bland annat historia, konst och vetenskap. Vi rekommenderar ett besök på det nyligen invigda museet för afroamerikansk historia och kultur eller på det påkostade National Air and Space Museum, där man bland annat finner Lindberghs flygplan Spirit of St. Louis, rymdfärjan Discovery och en mängd föremål från Apollo 11 och månlandningen 1969.

Dag 4. Washington – New York
Under morgonen reser vi med buss nordost mot New York. Öster om Washington kommer vi in i delstaten Maryland och passerar Baltimore. Något senare reser vi genom Delaware och kommer in i New Jersey efter att ha korsat Delawarefloden. Under eftermiddagen når vi New York och när vi närmar oss Hudsonfloden ser vi Manhattans fantastiska skyline. Vi inkvarterar oss på Excelsior Hotel som ligger på West 81st Street nära Naturhistoriska museet och Central Park. Här bor vi fyra nätter.

Dag 5-7. New York
Under våra fyra dagar njuter vi av storstadspulsen och fyndar i outletbutiker. I resans pris ingår ett metrokort som ger oss obegränsade resor med tunnelbanan och lokalbussarna under vår vistelse i New York.

Vi erbjuder följande utflykter under din vistelse på den amerikanska östkusten:
Utflykterna ingår i resans pris.

Stadsrundtur Upper Manhattan och Midtown
Tillsammans med en lokalguide gör vi en bussrundtur som varar i cirka fyra timmar. Rundturen tar oss genom stadsdelar som bland annat Morningside Heights, Harlem, East Harlem och Upper East Side. Vi passerar sevärdheter som The Dakota, Apolloteatern, Guggenheimmuseet, Grand Army Plaza Fifth Avenue, FN-högkvarteret, Rockefeller Center och Grand Central Terminal.

Stadsrundtur Lower Manhattan
Vi möter återigen vår lokalguide som tar oss med på ytterligare en fyra timmars rundtur med buss. Idag fokuserar vi på Lower Manhattan och Downtown. Här finns bland annat sevärdheter som Times Square, Flatiron Building, Chelsea Market, High Line, Chinatown, SoHo, Wall Street och 9/11 Memorial (före detta Ground Zero).

Halvdagsutflykt till Frihetsgudinnan och Ellis Island
Vi gör en båtutflykt till Liberty Island och Ellis Island. Båten avgår från Battery Park och vi går i land på Liberty Island för att se en av världens mest berömda statyer, Frihetsgudinnan. Statyn var en gåva från Frankrike och skapades av den franske skulptören Bartholdi. Därefter fortsätter vi till Ellis Island som från 1892 till 1954 var New Yorks immigrationscentrum. En mycket stor del av landets befolkning kan spåra sina rötter till Ellis Island. Vi besöker immigrationsmuseet som har omfattande utställningar om hur invandringen format New York och landets karaktär. Under eftermiddagen återvänder vi med båt till Manhattan.

Promenad i Central Park
Under ett par timmar vandrar vi i den södra halvan av Central Park. I parken finns konstgjorda sjöar, över 30 broar och underbara promenadvägar. Här finns kända platser och områden som exempelvis Strawberry Fields, The Mall, Sheep Meadow, The Lake, Loeb Boathouse och Bethesda Terrace.

Utflykt Top of the Rock
Vi besöker New Yorks bästa utsiktsplats i Rockefeller Center. Top of the Rock finns i GE Building och ger möjligheten att se New Yorks skyskrapor från ovan. Från den 70:e våningen är utsikten magnifik med Empire State Building i blickfånget.

Extrautflykter med vår reseledare 

Under resans gång kommer vår reseledare även att erbjuda ytterligare gemensamma utflykter. De anpassas efter årstid och efter de tillfälliga evenemang som finns i staden. På alla resor avsätts en kväll åt dem som vill gå på Broadwaymusikal och vi rekommenderar att köpa biljetter på plats i New York.

Boende för tre personer i dubbelrum
På hotellet finns det chans att boka boende för tre personer i ett dubbelrum. Rummen är utrustade med två sängar som båda är 130 cm breda. Om tre personer delar ett dubbelrum lämnas en rabatt på 4000:- för den tredje personen. Observera att det kan upplevas trångt att få plats med tre personers bagage i ett dubbelrum. 

Dag 8. New York och hemresa
Under förmiddagen checkar vi ut från vårt hotell och vi har nu tid för egna upptäcktsfärder i staden. Under eftermiddagen samlas vi för avfärd med buss till flygplatsen.

Dag 9. Hemkomst
Efter mellanlandning beräknas vi nå vår hemort under förmiddagen.

Boende för tre personer i dubbelrum
På denna resa finns det möjlighet att boka boende för tre personer i ett dubbelrum. Rummen är utrustade med två sängar som båda är 130 cm breda. Om tre personer delar ett dubbelrum lämnas en rabatt på 3000:- för den tredje personen. Observera att det kan upplevas trångt att få plats med tre personers bagage i ett dubbelrum.

För svenska medborgare gäller det s.k. Visa Waiver-programmet vid inresa till USA. Det innebär att visum inte behövs för denna resa. Dock är det obligatoriskt att ansöka om ett godkännande. Detta görs elektroniskt senast fyra dagar innan avresa. Ansökan kostar 14 dollar per person. Ett par veckor före avresa får ni information hemskickad om hur ni fyller i ansökan. Ni gör ansökan på https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Om du som svensk medborgare har besökt Iran, Irak, Syrien eller Sudan efter den 1 mars 2011 eller har medborgarskap i något av de fyra länderna räcker inte ESTA-godkännande. Istället krävs amerikanskt visum och ansökan måste göras flera månader inför resan. Resenärer som berörs av reglerna har eget ansvar att själva kontakta amerikanska ambassaden för vidare information.

Från Stockholm använder vi Bromma flygplats.

Ingår: Flyg t/r inklusive flygplansmåltider · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · utflykter enligt program · metrokort för obegränsat antal resor i New York · reseledare
Tillägg: Enkelrum 6 975:- · dricks till guider och chaufförer
Resevaluta: Amerikanska dollar
Speciellt: Alla tider är lokala. När klockan är 12.00 i Sverige är klockan 06.00 i både Washington och New York

68 personer ger den här resan
helhetsomdömet 4.7 av 5
Läs omdömen här

stjärna stjärna stjärna stjärna stjärna

Andra liknande resor:

New York

USA

USA och Kanada

Nashville & Memphis

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se