Dag 1. Hemorten – Amman
Vi flyger med mellanlandning till Amman.

Dag 2. Amman
Ankomst till Jordaniens huvudstad Amman tidig morgon. Vår reseledare tar oss till vår buss och Grand Palace Hotel där vi bor två nätter. Vi checkar in, äter frukost och har förmiddagen till eget förfogande. Under eftermiddagen gör vi en stadsrundtur och besöker citadellet, den romerska teatern, arkeologiska museet och folkloremuseet. Amman är en modern storstad, men överallt finns bevis på stadens långa historia. Vi fortsätter till de äldre delarna av staden och besöker guldsouken och de lokala basarerna, där det ges tid för shopping. Gemensam middag på hotellet.

Dag 3. Heldagsutflykt Jerash & Ajlun
Efter frukost reser vi till den gamla romerska staden Jerash. Området har varit bebott sedan stenåldern och erövrades av romarna kring år 63 f.Kr. Staden blomstrade fram till 600-talet, då den invaderades av persiska riket. En stor del av arkitekturen är fortfarande välbevarad och några av de framstående monumenten är hippodromen, Zeustemplet och nymphaeum. Vi äter gemensam lunch på en lokal restaurang i Jerash. Därefter fortsätter vi till Ajlun och besöker Ajlun-fortet, som uppfördes år 1184 av Izz al-Din Usama, sultan Saladins brorson. Fästningen byggdes ursprungligen för att myndigheterna i Damaskus skulle kunna ha kontroll över beduinstammarna i området, men även för att skydda handelsvägarna mellan Syrien och södra Jordanien. Middag på hotellet.

Dag 4. Amman – Petra
Efter frukost checkar vi ut och reser till staden Madaba, känd för sina bysantinska mosaiker. Vi besöker Sankt Görans kyrka där vi kan se världens äldsta bevarade karta av Jerusalem och det heliga landet. Kartan skapades i mitten på 500-talet och består av över två miljoner små bitar av sten i olika färger. Vi fortsätter till Neboberget där Moses sägs har fått tillåtelse att se det förlovade landet Kanaan, dagens Israel. Gemensam lunch äter vi på restaurang Mazayen Nebo. Vi reser vidare till byn Dana, som är över 500 år gammal. Vi tar en promenad genom byn och ser terrassodlingar, lokala hantverkstäder samt ottomansk arkitektur och kan möta lokalbor och få en inblick i byns rika historia. Kvällen avslutas med en matlagningskurs på Qantara Kitchen i Petra. Vi möts av kock Abdel Hafez Al Qaissy som lär oss att laga de lokala specialiteter som vi sedan avnjuter vid en gemensam middag. Övernattning på Mövenpick Nabatean Hotel.

Dag 5. Petra – Wadi Rum
Efter frukost besöker vi ett av världens sju nya underverk, den nabateiska staden Petra som upptogs på Unescos världsarvslista 1985. Nabatéerna kom till Petra under 500-talet f.Kr. och började konstruera denna storslagna klippstad som är omgiven av berg och nås via en trång ravin. I de röda sandstensklipporna är magnifika monument och byggnader uthuggna, som exempelvis skattkammaren, kungagravarna och obeliskkammaren. Vi äter gemensam lunch och fortsätter till klippstaden lilla Petra, som också byggdes av nabatéerna och tros ha varit en förort till Petra. Vi åker sedan vidare till ökenområdet Wadi Rum, där vi bor en natt med middag i en beduincamp i öknen.

Dag 6. Wadi Rum – Akaba
Frukost. Vi ger oss ut på en spännande en och en halv timmes jeeptur i Wadi Rum-öknen, av lokalborna kallad måndalen. Det var här som den Oscarsbelönade filmen Lawrence av Arabien spelades in. Vi reser vidare söderut till Akaba, på gränsen till Israel. Vi gör en båttur med lunch i Akabaviken och ser korallrev. Vi checkar sedan in på Sol y Mar Beau Rivage Hotel, ett stenkast från stranden och cirka 15 kilometer från Akabas centrum. Middag på hotellet.

Dag 7. Akaba
Efter frukost har vi en fri dag för egna äventyr. Vår reseledare ger förslag på utflykter och aktiviteter i området. Det finns möjlighet att följa med på tilläggsutflykten glasbottenbåt i Akabaviken, som bokas hemifrån. Pris 195:-

Dag 8. Akaba – Amman – Hemorten
Efter frukost checkar vi ut och reser norrut till Betania vid Jordanfloden, som sägs vara platsen där Jesus döptes av Johannes Döparen. Vi fortsätter djupt in i Jordandalen till Döda havet, den lägsta platsen på jordens yta. Döda havet är en saltsjö vars vattenyta ligger cirka 420 meter under havsytan. Den har en salthalt på cirka 33,7 procent, vilket gör det omöjligt för en badande att sjunka. Vi äter lunch på Holiday Inn Resort Dead Sea och har fri tid att bada i havet under eftermiddagen. Vi får använda hotellets faciliteter för att duscha och byta om innan vi beger oss mot Amman och äter vår avskedsmiddag på restaurang Kan Zamaan. Vi åker till flygplatsen och flyger med mellanlandning till hemorten.

Dag 9. Hemorten
Vi ankommer till hemorten på förmiddagen.

Ingår: Flyg t/r inkl. flygplansmåltider · 6 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 5 luncher · 7 middagar · utflykter enligt program · visum · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 495: - · utflykt glasbottenbåt 195:-
Resevaluta: Jordansk dinar

Andra liknande resor:

Turkiska rivieran

Istanbul

Aten

Klassiska Grekland

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se