Dag 1. Hemorten – Bukarest
Vi flyger till Bukarest med en mellanlandning. Vår reseledare tar oss till vår buss och vårt hotell Novotel Bucharest City Center. Gemensam middag på kvällen.

Dag 2. Kryssningen inleds
Vi gör en rundtur med lokalguide i Rumäniens huvudstad Bukarest som har fått smeknamnet ”Lilla Paris”. Staden har en egen triumfbåge och boulevarden Calea Victoriei är ett försök att imitera Champs-Élysées. Vi ser bland annat Revolutionstorget och den enorma parlamentsbyggnaden som under Ceausescus tid gick under namnet Folkets hus. Vi äter en gemensam lunch på en lokal restaurang. Under eftermiddagen lämnar vi Bukarest och har sedan 13 mils körning sydväst till Turnu Magurele. Här väntar flodkryssaren M/S River Navigator  på oss. Efter att vi har inkvarterat oss i våra bekväma hytter samlas vi för en välkomstdrink och därefter njuter vi av vår middag. Kryssningen mot Vidin inleds cirka 20.00. Under samtliga dagar ingår helpension ombord.

Dag 3. Vidin
Under förmiddagen samlas vi för ett välkomstmöte där kaptenen och hans personal introducerar sig själva och båten. Vi kryssar längs Donau som i detta område utgör gräns mellan Rumänien och Bulgarien. Under eftermiddagen når vi den bulgariska staden Vidin. Här gör vi en stadspromenad med en lokalguide. Cirka 21.00 fortsätter vi vår kryssning mot Serbien.

Dag 4. Kryssningsdag med passage genom Järnporten
Under dagen kryssar vi genom ett grönskande landskap där Donau utgör gräns mellan Serbien och Rumänien. Under dagen passerar vi det spektakulära området Järnporten. Här smalnar Donau av mellan branta klippväggar på båda sidor om båten, med Karpaterna till vänster och Balkanbergen till höger. På den rumänska sidan ser vi även kung Decebalus stenansikte, en klippskulptur som huggits ut ur berget.

Dag 5. Belgrad
Vi anländer till Belgrad. Efter frukost är det dags för en bussrundtur i den serbiska huvudstaden. Under förmiddagen ser vi bland annat den berömda fästningen Kalemegdan som ligger vid floderna Savas och Donaus sammanflöde, parlamentet och Sankt Savas kyrka. Vår rundtur avslutas med ett besök i gamla stan och en promenad längs den fashionabla gågatan Knez Mihailova som kantas av butiker, kaféer och restauranger. På eftermiddagen fortsätter vi med buss till byn Jarak väster om Belgrad. Här gör vi ett besök hos en familj där vi provar serbiska specialiteter. På kvällen ser vi en föreställning som inkluderar både lokal folkmusik och modevisning ombord på vår båt. Vi beräknas avgå från Belgrad sent på kvällen.

Dag 6. Novi Sad
Under tidig morgon lägger vi till i Novi Sad som är Serbiens näst största stad. Staden grundades i slutet av 1600-talet och var fram till första världskriget serbernas kulturella centrum. Idag är det en inbjudande och promenadvänlig stad och efter frukost gör vi en gemensam stadsvandring i centrum. Vi avreser från Novi Sad 12.00 och äter därefter lunch ombord på vår båt. Cirka 16.30 anländer vi till kroatiska Vukovar som har landets främsta inlandshamn utmed Donau. Vi gör en kvällspromenad som bland annat inkluderar ett besök vid stadens berömda franciskankloster. Vår båt lämnar Vukovar 21.00 för vidare färd mot Ungern.

Dag 7. Mohacs och Pecs
Vi lägger till i ungerska staden Mohács och färdas sedan cirka fem mil med buss till den medeltida staden Pécs. Denna universitetsstad var europeisk kulturhuvudstad 2010 och är känd för att vara mycket romantisk. Vid lunchtid är vi tillbaka i Mohács och på vår båt som avgår 14.00 mot Budapest. Under eftermiddagen och kvällen glider vi sakta fram längs Donau.

Dag 8. Budapest
I den ungerska huvudstaden Budapest gör vi en stadsrundtur med buss. Vi ser bland annat Kedjebron, parlamentet, Fiskarbastionen, Hjältarnas torg och operan. Därefter blir det promenad på Gellértberget. Vi återvänder sedan till vår båt för lunch. Båten ligger kvar i Budapest under eftermiddagen och över natten.

Dag 9. Budapest
Vi har hela dagen på oss att uppleva Budapest. Det är populärt att besöka saluhallen som finns i södra änden av gågatan Váci utca. De som önskar kan göra ett besök på något av Budapests termalbad. Ungerska bad är en upplevelse och de två främsta är Gellért- och Széchenyibaden. Under kvällen lämnar vi Budapest för vidare färd mot Bratislava.

Dag 10. Bratislava
Under morgonen passerar vi slussarna vid den slovakiska staden Gabcíkovo och når sedan Bratislava 14.00. Vi inleder eftermiddagen med en stadsrundtur i Slovakiens huvudstad. Vi färdas på gatorna med ett sightseeingtåg och får se några av stadens sevärdheter, som rådhuset, Mikaelsporten, Nationalteatern och Sankt Martinsdomen. Vi lämnar Bratislava 19.30 och ombord njuter vi av en kaptensmiddag med levande musik.

Dag 11. Wien
Vi gör en stadsrundtur i den österrikiska huvudstaden Wien och passerar sevärdheter som det kejserliga slottet Hofburg, Stadsoperan, parlamentet och Burgteatern. Delar av turen görs till fots och då ser vi bland annat Stefansdomen och Spanska ridskolan. Båten ligger kvar i Wien under eftermiddagen och över natten.

Dag 12. Wien – Hemorten
Efter en sista frukost ombord lämnar vi vår båt för den här gången. Under förmiddagen och delar av eftermiddagen har vi tid för egna upptäcktsfärder i centrala Wien. På kvällen flyger vi hem med en mellanlandning på vägen. Vi beräknas nå vår hemort under sen kväll.

M/S River Navigator
M/S River Navigator seglar under tysk flagg och är en flodkryssningsbåt av högsta klass. Alla hytter ligger utsides med fönster. Ombord finns bekvämligheter som en elegant restaurang, panoramabar, soldäck med solstolar och lounge. Ombord finns gratis wifi. Vi blir serverade frukost, lunch och middag varje dag ombord. Både luncherna och middagarna består av fyrarättersmenyer och en av kvällarna bjuds vi på en femrätters galamiddag.

Hyttinformation

Odyssey deck: nedre däck, två fönster, dusch/wc, tv, luftkonditionering. Avdrag 920:- per hytt vid dubbelhytt.

Explorer deck: mellandäck, två panoramafönster, dusch/wc, tv, luftkonditionering. Ingår i resans pris som dubbelhytter. Ingår i resans pris vid bokning av enkelhytt. 

Navigator deck: övre däck, två panoramafönster, fransk balkong, dusch/wc, tv, skrivbord, luftkonditionering. Tillägg 1 325:- per hytt.

Extra Utflykter
Rederiet erbjuder en rad extrautflykter som kan anmälas och betalas kontant i euro under resans gång. Exempel på dessa är utflykter till ungerska pustan, slottet Schönbrunn i Wien och folkloreföreställningar. Flera av stadsvandringarna som ingår i resans pris kräver att man kan gå obehindrat och är i god fysisk form. Samlad nota för kryssningen (drycker, tvätt m.m. ombord) betalas under de sista dagarna kontant i euro eller med kort. Tänk på att betalkort kan ha en spärr för utlandsbetalningar.

Ingår: Flyg t/r · 10 övernattningar ombord på M/S River Navigator · en övernattning i Bukarest · 11 frukostar · 10 luncher · 11 middagar · välkomstdrink · eftermiddagskaffe eller te med fika dagligen · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum och enkelhytt 8 575:- · extra utflykter
Resevaluta: Euro
Speciellt: Dricks till lokala guider och personal ombord på båten tillkommer. Räkna med cirka 5 euro per resenär och dag.

17 personer ger den här resan
helhetsomdömet 4.9 av 5
Läs omdömen här

stjärna stjärna stjärna stjärna stjärna

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se