Adriatiska kusten
med Ravenna, Rimini och San Marino
Den italienska regionen Emilia-Romagna är känd för sin matkultur. Under vår resa utforskar vi den centrala delen av regionen med bland annat Italiens mathuvudstad Bologna, Parma med sin världsberömda skinka, tortellinins andliga hem Valeggio sul Mincio och balsamvinägerns födelseort Modena. Förutom gastronomiska upplevelser i världsklass får vi ta del av spännande historia och Unescolistade världsarv. Vi strosar runt på vackra piazzor, i medeltida stadskärnor och på lokala matmarknader.
Vi flyger till Italien och tar oss sedan vidare mot Bazzano Valsamoggia som ligger i regionen Emilia-Romagna för att checka in på Hotel Alla Rocca där vi bor under hela vår vistelse. Frukost och middag ingår samtliga dagar.
Idag fokuserar vi på två av regionens mest berömda produkter, parmaskinkan och parmesanosten. Vi börjar dagen med att lära oss hur parmesanosten tillverkas och vi får självklart även provsmaka denna underbara delikatess. Därefter besöker vi den trevliga lilla staden Parma. Förutom den världsberömda skinkan erbjuder staden magnifika byggnader så som Palazzo Ducale, Teatro Farnese och dopkapellet i katedralen som vi alla vandrar förbi under vår stadstur. Dagen avslutas med en provning av parmaskinkan.
Idag fokuserar vi på två av regionens mest berömda produkter, parmaskinkan och parmesanosten. Vi börjar dagen med att lära oss hur parmesanosten tillverkas och vi får självklart även provsmaka denna underbara delikatess. Därefter besöker vi den trevliga lilla staden Parma. Förutom den världsberömda skinkan erbjuder staden magnifika byggnader så som Palazzo Ducale, Teatro Farnese och dopkapellet i katedralen som vi alla vandrar förbi under vår stadstur. Dagen avslutas med en provning av parmaskinkan.
Efter frukost tar vi bussen till Correggio och har förmiddagen fri för att på egen hand strosa runt i den charmiga staden, eller varför inte besöka den lokala marknaden som hålls varje vecka. På eftermiddagen är det dags för en spännande matlagningskurs med middag på en lokal gård.
Efter frukost tar vi bussen till Correggio och har förmiddagen fri för att på egen hand strosa runt i den charmiga staden, eller varför inte besöka den lokala marknaden som hålls varje vecka. På eftermiddagen är det dags för en spännande matlagningskurs med middag på en lokal gård.
Idag åker vi till Bologna som kallas ”den feta och den lärda” på grund av det goda köket och Europas äldsta universitet som grundades här år 1088. Förutom att vara en världskänd matstad har också Bologna en av de vackraste och bäst bevarade historiska stadsdelarna i Europa med sina många medeltida torn och sina vackra arkader som omfattar nästan 40 kilometer. Vi får en guidad tur genom den fantastiska staden där vi bland annat ser Garisendas torn, San Petronio-basilikan och Neptunusfontänen. På eftermiddagen åker vi vidare till den lilla, medeltida bergsbyn Dozza, känd för sina dekorerade husfasader. Här har du egen tid för att upptäcka staden med sina mysiga kullerstensgator, sina konstnärligt målade husfasader och stadens 500 år gamla slott Rocca Sforzesca. Därefter är det dags för en härlig vinprovning i en historisk källare.
Idag åker vi till Bologna som kallas ”den feta och den lärda” på grund av det goda köket och Europas äldsta universitet som grundades här år 1088. Förutom att vara en världskänd matstad har också Bologna en av de vackraste och bäst bevarade historiska stadsdelarna i Europa med sina många medeltida torn och sina vackra arkader som omfattar nästan 40 kilometer. Vi får en guidad tur genom den fantastiska staden där vi bland annat ser Garisendas torn, San Petronio-basilikan och Neptunusfontänen. På eftermiddagen åker vi vidare till den lilla, medeltida bergsbyn Dozza, känd för sina dekorerade husfasader. Här har du egen tid för att upptäcka staden med sina mysiga kullerstensgator, sina konstnärligt målade husfasader och stadens 500 år gamla slott Rocca Sforzesca. Därefter är det dags för en härlig vinprovning i en historisk källare.
Dagen är fri för egna aktiviteter. Det finns gott om platser att se och besöka i och runt Bazzano Valsamoggia. Njut av stadens historiska arv, den lokala kulturen och framför allt, maten.
Dagen är fri för egna aktiviteter. Det finns gott om platser att se och besöka i och runt Bazzano Valsamoggia. Njut av stadens historiska arv, den lokala kulturen och framför allt, maten.
Idag åker vi söderut mot staden Modena som bland annat är känd som tillverkningsort för Ferrari och Maserati samt födelseort åt operasångaren Luciano Pavarotti. Här på den platta Poslätten ligger ett av landets gastronomiska centrum, berömt för sin produktion av balsamvinäger. Vi gör en guidad rundtur i staden som är rik på kultur och historia och besöker Piazza Grande med sin mäktiga katedral i romansk stil och klocktornet Torre Ghirlandina som båda är upptagna på Unescos världsarvslista. Därefter besöker vi en balsamvinägerkällare där vi får en inblick i tillverkningen av de dyrbara dropparna. Vi gör en rundtur bland rummen där vinägern lagras på fat och får också smaka på denna unika produkt.
Idag åker vi söderut mot staden Modena som bland annat är känd som tillverkningsort för Ferrari och Maserati samt födelseort åt operasångaren Luciano Pavarotti. Här på den platta Poslätten ligger ett av landets gastronomiska centrum, berömt för sin produktion av balsamvinäger. Vi gör en guidad rundtur i staden som är rik på kultur och historia och besöker Piazza Grande med sin mäktiga katedral i romansk stil och klocktornet Torre Ghirlandina som båda är upptagna på Unescos världsarvslista. Därefter besöker vi en balsamvinägerkällare där vi får en inblick i tillverkningen av de dyrbara dropparna. Vi gör en rundtur bland rummen där vinägern lagras på fat och får också smaka på denna unika produkt.
Det bästa med resan var Yvonne , vår duktiga reseledare. Vilken tjej! Hon bjöd verkligen på sig själv och berättade om allt vi for förbi och var det något hon inte visste så tog hon reda på det. Bra var också att hon hakade inte upp sig på massa oväsentliga årtal och smådetaljer som ibland kan bli tröttande att lyssna på.Kunnig. Hjälpsam, jättetrevlig och glimten i ögat. En stor tillgång för Rolfs resor.
Yvonne är en fantastisk reseledare som gör allt för att alla ska må bra. Vi kände oss så välkomna på alla utflyktsmål, tack vare hennes varma sätt att möta dem vi besökte. Bussen var skön att åka i och chauffören hjälpsam och trevlig. Höjdpunkterna på resan var nog besöket på parmesanmejeriet och La Perla. Jag hade gärna stannat lite längre tid i Dozza Imolese, tittat i lugn och ro på all vacker konst, den fantastiska utsikten och tagit en kaffe. Tack för en fantastisk resa!
Datum | Destination | Flygplats | Reseledare | Pris | Platser kvar | Pris | |
---|---|---|---|---|---|---|---|