Dag 1.. Hemorten – Montecatini Terme
Vi flyger med mellanlandning till Milano under morgonen. Efter några timmars färd med buss når vi den kända kurorten Montecatini Terme under eftermiddagen. Vi checkar in på fyrstjärniga Hotel Ariston där vi ska bo under hela vår vistelse. Middag på kvällen.

Dag 2.. Utflykt till Florens med tåg
Efter frukost promenerar vi cirka 600 meter till tågstationen i Montecatini Terme för vidare färd till Toscanas huvudstad Florens. I denna berömda renässansstad möter vi en lokalguide som tar oss med på en guidad rundtur till fots. Staden var säte för Medici-ätten som med sina rikedomar agerade mecenater åt både Michelangelo och Rafael. Vi ser bland annat den mäktiga katedralen, rådhustorget Piazza della Signoria och bron Ponte Vecchio över floden Arno. Efter rundturen har vi tid för egna upptäcktsfärder innan vi tar tåget tillbaka till Montecatini. Gemensam middag på kvällen.

Dag 3.. Utflykt Pisa och Lari och pastamiddag på kvällen
Frukost. Idag åker vi västerut för en guidad rundtur i en av Toscanas mest kända städer, Pisa. På det berömda torget Campo dei Miracoli, Mirakelfältet, ligger de monumentala byggnaderna dopkyrkan, domkyrkan och det som ursprungligen bara var tänkt att bli ett vanligt klocktorn – det lutande tornet. Efter besöket i Pisa åker vi söder ut till Lari vars stadsbild karaktäriseras av borgen, en gammal fästning som fortfarande är bebodd. Byn är en fascinerande kombination av äkta toskanskt liv och historia utanför de stora turistströmmarna. Efter en intressant dag beger vi oss tillbaka till vårt hotell för en pastamiddag. Vi blir serverade flera sorters pasta och förstår varför italienare äter just pasta varje dag.

Dag 4.. Olivskörd i Pietrasanta
Efter frukost beger vi oss mot Pietrasanta som är mest känt för sin marmor och för sin otroliga produktion av olivolja och här får vi möjlighet att delta i den årliga olivskörden. Vi får uppleva det äkta Toscana under en period då väldigt få turister finner sin väg till denna vackra region. Man deltar i skörden så mycket eller så lite man vill. Olivplockning ska vara roligt och avkopplande. De skördade oliverna kommer alla att föras till en kvarn där det ’flytande guldet’ kommer att buteljeras. Under dagen äter vi en gemensam lunch. Efter en lång dag av arbete avslutar vi med ett glas vin och bruschetta. Gemensam middag på kvällen på vårt hotell.

Dag 5.. Tryffelfestival i San Miniato
Frukost. Idag besöker vi en av Toscanas mest strategiskt placerade byar, San Miniato. Byn ligger ovanpå tre små kullar där den dominerar nedre Arnodalen mellan dalarna Egola och Elsa. I området runt byn skördas vittryffel och under november månad anordnas tryffelfestivalen som vi besöker. Den vita tryffeln runt San Miniato värderas högre än den svarta tryffeln som man finner i Umbrien och Marche. Nuvarande rekordet togs år 1954 i den närliggande byn Balconevisi då man fann en tryffel på hela 2520 gram. Tryffeln skickades som gåva till USA och president Dwight D. Eisenhower. Efter besöket åker vi vidare till byn Vinci, födelseplatsen för Leonardo da Vinci och gör ett stop innan vi beger oss tillbaka till vårt hotell. Middag på kvällen.

Dag 6.. Montecatini Terme
Frukost. Dagen tillbringas på egen hand i Montecatini Terme. Här kan man besöka någon av stadens kuranläggningar, shoppa eller åka upp med bergbanan till det medeltida Montecatini Alto, beläget på en höjd ovanför Montecatini Terme. Från stadens järnvägsstation tar man sig lätt till omkringliggande städer, såsom Pescia, Pistoia, Pisa och Florens. Middag på kvällen.

Dag 7.. Matlagningskurs på bondgård och Lucca
Frukost. Under morgonen besöker vi en traditionell bondgård där vi invigs i den italienska matlagningskonsten. Vi lär oss laga färsk pasta med typisk italiensk pastasås, toskanska crostini och den berömda desserten tiramisù – något att glänsa med inför släkt och vänner där hemma. Innan det är dags att avnjuta vår typiska toskanska lunch gör vi en rundtur på gården för provsmakning av vin och olivolja. Mätta och belåtna lämnar vi gården och beger oss till den charmiga staden Lucca där vi gör en rundtur med lokalguide. I den historiska stadskärnan, omgiven av en 4 kilometer lång ringmur, finns många intressanta kyrkor och torg. Stadens store son är kompositören Giacomo Puccini, som föddes här år 1858. Efter rundturen får vi en stund på egen hand, och sedan återvänder vi till Montecatini. Middag på kvällen.

Dag 8.. Montecatini Terme – Hemorten
Under förmiddagen checkar vi ut från vårt hotell och har sedan fri tid. Vid lunchtid reser vi med buss till Milano där vårt flyg avgår under kvällen. Efter en mellanlandning beräknas vi nå vår hemort under sen kväll.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 895:-
Resevaluta: Euro

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se