Dag 1. Hemorten – Brela
Vi flyger till Kroatien under förmiddagen. Vår reseledare tar oss till vår buss som kör oss till det trevliga Bluesun Hotel Marina i Brela som ligger precis vid stranden. Frukost och middag ingår samtliga dagar på hotellet. 

Dag 2. Vandring Makarska
Under vår resa har vi fem vandringsdagar tillsammans med en lokal vandringsguide och vår reseledare om cirka 4–5 timmar dag. Dagens tur går längs med den adriatiska kusten till staden Makarska, vandringen är cirka 11 km lång och är av den enklare svårighetsgraden. Makarska är den största orten på den Makarska Rivieran med sina cirka 14 000 invånare. Staden ligger vackert beläget mellan det klarblåa havet och det mäktiga bergsmassivet Biokovo, vars högsta topp sträcker sig 1762 m.ö.h. och är Kroatiens andra högsta topp. Under turen bekantar vi oss även med de charmiga dalmatiska småstäderna Baška Voda, Promajna och Krvavica.

Dag 3. Vandring Gornja Brela – Bukovac
Dagens vandring börjar på 310 meters höjd från byn Gornja Brela och tar oss till toppen Bukovac 1030 m.ö.h, i den norra delen av naturparken Biokovo. Vandringen tar cirka tre timmar upp och två timmar ner och är medelsvår. Bergsmassivet Biokovo blev en naturpark 1981 och sträcker sig 36 kilometer längs den Dalmatiska kusten och skyddar kuststäderna mot de kalla kontinentalvindarna. Biokovo har två olika klimat, medelhavs och kontinentalt vilket resulterar i varierande flora, fauna och vegetation beroende på om det är inåt landet eller ut mot kusten. Ut mot kusten används slätterna exempelvis till oliv- och vinodlingar. Vi får under denna trevliga vandring uppleva medelhavets vackra vegetation och natur. Speciellt för området är dalmatisk svart tall och flera endemiska klockväxtarter.

Dag 4. Vandring Makar – Vošac
Vi tar oss med buss till byn Makar ovanför Makarska varifrån vår vandring utgår. Vi ska under dagen bestiga toppen Vošac 1 422 meter över havet. Vi vandrar på Biokovo-bergens soliga sida med det magnifika adriatiska havet i bakgrunden. Väl uppe på toppen har vi en fantastisk panoramautsikt över det adriatiska havet och den Dalmatiska skärgården. Vi går samma väg upp som ner och rutten tar total cirka 4,5 timmar. Vandringen är måttligt krävande.

Dag 5. Selo Kotisina – Veliko Brdo
Dagens färd går på södra sidan av Biokovobergen genom skog och den botaniska trädgården Kotišina, belägen 350-500 meter över havet. Kotišina är inte en traditionell botanisk trädgård utan mer som en inhägnad del av naturen. Anledningen till grundandet av trädgården 1984, var vetenskaplig forskning men framförallt för att skydda, bevara och övervaka Biokovos speciella flora. Intill en av klipporna finns de imponerande kvarlämningarna av 1600-tals fortet Kaštelet. Vi passerar under vår vandring även gamla, ödelagda byar som stått tomma sedan början på 1900- talet. På senare tid har dock dessa

Dag 6. Sv. Jure – Mala Lađana
Idag åker vi med buss upp till Biokovobergens högsta topp Sveti Jure, 1 762 meter över havet. Vi har från toppen en fantastisk panoramautsikt över både inland och kust och under klara dagar kan vi härifrån se ända till Italien. På toppen står idag ett högt TV torn, men på dess plats stod det tidigare ett litet kapell från 1600-talet. Det fick dock flyttas för att ge plats åt den moderna teknologin 1964. Efter att ha insupit den friska bergsluften och den magnifika utsikten börjar vår vandring neråt mot Mala Lađana. Under vandringen har vi möjlighet att se fossiler i några av de stora stenarna längs vägen, då Biokovo en gång i tiden låg på havets botten. Denna vandring är medelkrävande.

Dag 7. Brela
Idag har vi fri tid att spendera dagen efter eget tycke. Kanske en utflykt längst kusten eller bara sola och bada. Brela är en liten gemytlig fiskeby och en av de mest populära badorterna på Makarska Rivieran. Vår reseledare ger gärna tips på aktiviteteter och utflykter i området.

Dag 8. Brela – Hemorten
Dagen är fri för egna aktiviteter tills vi under sen eftermiddag åker till flygplatsen. Ankomst till hemorten sen kväll.

För att underlätta vandringarna kan vi rekommendera vissa hjälpmedel. Vi ser gärna att resenärer använder grova skor med en rejäl sula. Vandringskängor är det bästa alternativet men då är det viktigt att de är ingångna sedan tidigare. Vandringsstavar kan även underlätta i många situationer (ej nödvändigt men kan ge extra stöd). Exempel på ytterligare hjälpmedel är ryggsäck, shorts, vattenflaska och någon form av solskyddsprodukt.

Ingår: 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 7 middagar · utflykter enligt program
Tillägg: Enkelrum 925:-
Resevaluta: Kroatiska kuna

Andra liknande resor:

Kroatien

Dubrovnik

Kroatien

Apulien

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se