Dag 1. Hemorten – Doha
Vi flyger från vår hemort under eftermiddagen och mellanlandar i Stockholm och Doha.

Dag 2. Doha – Auckland
Efter en kort mellanlandning fortsätter vår färd mot Auckland, Nya Zeeland.

Dag 3. Ankomst Auckland
Vi ankommer tidigt på morgonen till Auckland och vår reseledare tar oss till vår buss. Vi åker till den icke aktiva vulkaniska konen av Mt Eden där vi får en otrolig utsikt över staden. Vi besöker även stadsdelen Parnell och Aucklands hamn innan vi checkar in på Hotel Mercure Auckland. Resterande delen av dagen tillbringas på egen hand.

Dag 4. Auckland – Christchurch
Efter frukost beger vi oss till flygplatsen. Vi flyger till Christchurch där vi checkar in på Sudima Hotel Christchurch Airport. Efter incheckning gör vi en kortare stadsrundtur i Christchurch. Denna karakteristiska engelska stad förstördes till stora delar av jordbävningen 2011 och många historiska platser gick förlorade. Återuppbyggandet har pågått sedan dess och flera unika byggnader har uppförts såsom Christchurch Cardboard Cathedral.

Dag 5. Christchurch – Omarama
Efter frukost lämnar vi Christchurch. Vi passerar Rakaia River, känd för sin stora lax och öring. Sedan fortsätter vi genom Canterbury Plains, Nya Zeelands största jordbruksdistrikt, tills vi kommer till Ashburton. Här välkomnas vi av en bonde som tar oss på en gårdstur med efterföljande morgonte. Efter ett intressant stopp fortsätter vi vår färd och medan vi närmar oss Southern Alps förändras landskapet dramatiskt, från ett strukturerat lantbrukslandskap till ett vildare höglandslandskap. Vi gör ett stopp vid Lake Tekapo och ”Church of the Good Shepard” och får en fantastisk utsikt över den turkosa sjön med Southern Alps i bakgrunden. Vi ankommer till Omarama där vi checkar in på Heritage Gateway Hotel Omarama.

Dag 6. Omarama – Lake Te Anau
Frukost. Idag åker vi till Lake Te Anau som är inkörsport till Fiordland National Park. Under morgonen passerar vi Lindis Pass (971 möh). Under dagen gör vi ett stopp i Arrowtown, en härlig liten by som uppkom under guldrushen. Väl framme i Lake Te Anau checkar vi in på Kingsgate Hotel Te Anau.

Dag 7. Lake Te Anau – Milford Sound – Queenstown
Frukost. Idag upplever vi en av resans höjdpunkter, det världsberömda Milford Sound. Vi lämnar Lake Te Anau och beger oss via den spektakulära Milford Road och tunneln Homer där vi hoppas få se världens enda bergspapegoja, ”the cheeky Keas”, till Milford Sound där vi gör en båttur i det storslagna landskapet. Under båtturen beger vi oss nästan ända ut till Tasman Sea för att därefter vända om inåt land igen. Efter båtturen åker vi via Lake Te Anau till Queenstown, vackert beläget vid Lake Wakatipu som är omringat av höga berg. Vi bor en natt på Heartland Hotel Queenstown.

Dag 8. Queenstown – Franz Josef
Efter frukost lämnar vi Queenstown och beger oss mot Franz Josef. Vi passerar de tidigare glaciärsjöarna Wanaka och Hawea, bergen i Aspring National Park och når Haast Pass där vi upplever en stor förändring i vegetationen. Regnet väster om passet har skapat en mycket intressant och tät vegetation med regnskog och sumpmarker. Vi kör längs västkustens regnskoglandskap tills vi når glaciärområdet vid Southern Alps där The Fox Glacier och Franz Josef Glacier breder ut sig. Vi checkar in på Scenic Hotel Franz Josef Glacier. De som önskar kan besöka Glacier Hot Pools utan kostnad. Området ligger 450 meter från hotellet inbäddat i regnskog. Ett utmärkt tillfälle att varva ner i en lugn oas efter en lång bussfärd.

Dag 9. Franz Josef – Greymouth
Frukost. Idag finns det möjlighet att besöka Franz Josef genom att välja en av följande tre extrautflykter (mot kostnad). Enbart en utflykt går att boka.

Franz Josef helikoptertur med glaciärvandring
Följ med på en oförglömlig helikoptertur till glaciären Franz Josef. Vi flyger med helikopter över glaciären innan vi landar för en cirka två timmar lång glaciärvandring. Vår guide leder oss genom några av de mest orörda glaciärlandskapen i världen och väljer noga ut vilka vägar vi ska ta för att få se så spektakulära isformationer som möjligt. Utflykten behöver förbokas och är i mån av plats. Pris 2 495:-

Franz Josef helikoptertur med snölandning
Vi flyger med helikopter över glaciären i cirka 20 minuter. Turen inkluderar snölandning. Utflykten behöver förbokas och är i mån av plats. Pris 1 395:-

Vandring vid glaciären Franz Josef
Vi vandrar utmed den mäktiga Waiho River. Detta anmärkningsvärda landskap är verkligen en av de mest imponerande platserna i världen. Nära terminalytan, efter en kort stigning, belönas vi med en storslagen utsikt över glaciären. Under vandringen får vi veta med om dess historia, vi får se vilka spår denna mäktiga glaciär lämnat efter sig och får höra om legenden om Ka Roimata och Hinehukatere. Ingen vandring på glaciären. Utflykten behöver förbokas och är i mån av plats. Pris 445:-

För de som inte väljer tilläggsutflykterna väntar en utflykt med vår reseledare till den vackra sjön Lake Matheson i vars lugna vatten Southern Alps speglar sig. Vi gör en vandring runt sjön och har vi tur kan vi se en och annan ål bryta ytan på sjön. Den vanligaste arten är den långfinniga ålen. Tack vare ålen blev detta en viktig matplats för maorierna när de färdades längs kusten. Vandringen tar cirka två timmar.

Under eftermiddagen lämnar vi Franz Josef. Vi åker längs med västkusten, förbi Hokitika, till Greymouth där vi checkar in på Ashley Hotel Greymouth.

Dag 10. Greymouth – Nelson
Frukost. Vi lämnar Greymonth och fortsätter vår färd utmed västkusten som under 1900-talet var Nya Zeelands mest verksamma och rikaste områden pga guldet. Människor från när och fjärran färdades hit i hopp om att finna guld. Vi gör ett kortare stopp i Punakaiki där vi gör en promenad på de fascinerande ”pancake rocks” innan vi vänder kosan inåt landet och så småningom kommer fram till Nya Zeelands soligaste stad Nelson. Vi checkar in på Quality Inn Nelson där vi bor i två nätter.

Dag 11. Utflykt Abel Tasman Nationalpark
Efter frukost väntar en heldagsutflykt till Nya Zeelands vackraste kustnationalpark, Abel Tasman Nationalpark. Vi blir upphämtade på hotellet och åker till Marahau där vi med båt tar oss in i nationalparken. Vi gör en guidad vandring för att senare under dagen återvända till Marahau för färd tillbaka till Nelson.

Dag 12. Nelson – Blenheim – Picton
Frukost. Vi lämnar Nelson och åker österut till vinområdet Blenheim. Framställning av vin startade här så sent som på 1970-talet när Montana Wine från Auckland letade efter nya regioner att odla vindruvor på. Och det blev genast en succé då kombinationen av jordmånen, många soltimmar och lång höst och kort vinter var idealiskt för vinproduktion. Den vanligaste och mest kända vindruvan är Sauvignon Blanc följd av Chardonnay, Pinot Noir och Riesling. Vi gör två vinprovningar i området innan vi beger oss till Picton och checkar in på Picton Beachcomber Inn.

Dag 13. Picton – Wellington
Frukost. Idag tar vi farväl av södra ön då vi tar färjan från Picton till Wellington på norra ön. Den 92 kilometer långa färden genom Marlborough Sounds till Wellington beskrivs som den kanske vackraste båtfärden i världen. Vi ankommer till Nya Zeelands huvudstad under eftermiddagen och gör en kortare stadsrundtur innan vi besöker Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa där vi får en djupare inblick i landets historia och kultur. Efter besöket checkar vi in på Park Hotel Wellington.

Dag 14. Wellington – Hawke's Bay
Efter frukost lämnar vi Wellington och efter en timmes färd når vi regionen Wairarapa, orörd av massturism. Ett exempel på kontrasternas land Nya Zeeland. Vi fortsätter över Rimutaka Hills, genom jordbrukslandskap, förbi Manawatu Gorge tills vi kommer till Hawke's Bay, mest känt för sina vinområden och för Napier, huvudstaden i världen för art deco-arkitektur. Vi gör två vinprovningar innan vi checkar in på Scenic Hotel Te Pania ett stenkast ifrån Napiers art deco-huvudgata.

Dag 15. Hawke's Bay – Tongariro National Park
Frukost. Idag beger vi oss från vinområden på östkusten till vulkanlandskap i öns mitt och Tongariro National Park, den fjärde äldsta nationalparken i världen. Nationalparken består av tre systervulkaner, varav Mt Ruapehu är den högsta på 2 796 möh. Vi bor två nätter på Park Hotel Ruapehu.

Dag 16. Tongariro National Park
Efter frukost gör vi en 12 kilometer lång vandring i Tongariro National Park, känd som världens kanske bästa endagsvandring. Vi får uppleva detta månliknande landskap med vulkaner och vulkansjöar med storslagen utsikt. För de som känner att 12-kilometersvandringen är för krävande finns det även alternativa vandringar.

Dag 17. Tongariro National Park – Rotorua
Frukost. Vi lämnar Tongariro National Park och åker till Nya Zeelands geotermiska och kulturella center, Rotorua. Området är känt för sina kokande lerpooler, gejsrar och kokande sjöar. På vägen passerar vi Lake Taupo, en kratersjö som skapades av ett vulkanutbrott för omkring 2 000 år sedan och Huka Falls. När vi anländer till Rotorua förstår vi varför denna plats tilltalar alla våra sinnen. Rotorua heter Whangapiro på maori och betyder nämligen ”illaluktande rum”, vilket vi känner på den svaveldoft som finns här. Vi besöker Te Puia Thermal Park och får inblick i detta aktiva geotermiska område där vi bland annat ser den berömda kiwifågeln och den traditionella maoriska snideri- och väveriskolan. Efter en intressant dag checkar vi in på Distinction Rotorua Hotel & Conference Centre där vi bor i två nätter.

Dag 18. Rotorua
Frukost. Idag finns möjlighet att åka på en av följande tre extrautflykter (mot kostnad). Enbart en utflykt går att boka. Eller så kopplar man av på egen hand innan vi åter samlas under sen eftermiddag för en kulturell afton med mat och dans i en maoriby. Vi får möjlighet av lära oss mer om maoriernas historia och kultur och kan ställa frågor.  

Skyline Rotorua med vinprovning
Tillsammans med vår reseledare tar vi lokalbussen till Skyline Rotorua där vi åker med gondol upp på Mt. Ngongotaha. Under färden får vi en storslagen utsikt ut över Rotorua med dess omkringliggande sjöarna och geotermiska områden. Väl uppe på berget gör vi en vinprovning. I området finns även möjlighet att gå längs en vandringsled, besöka Jelly Bean-galleriet eller avnjuta en kaffe till den fantastiska utsikten innan vi beger oss tillbaka till vårt hotell. Utflykten behöver förbokas och är i mån av plats. Pris 295:-

Hobbiton – Movie set
Besök Hobbiton och upplev platser ur Sagan om ringen-trilogin och Hobbit-trilogin. Under den cirka två timmar långa guidade turen kommer du att få se Hobbithus, The Green Dragon Inn, kvarnen, dubbelbågade bron och trädgårdar. Efter den guidade turen finns möjlighet till förfriskningar i The Shire's Rest Cafe där man kan avnjuta en lättare lunch eller fika i denna sagolika miljö. Utflykten behöver förbokas och är i mån av plats. Pris 625:-

Agrodome
Cirka tio minuter utanför Rotorua, i hjärtat av det frodiga jordbrukslandskapet, ligger Agrodome. I 40 års tid har människor världen över kommit hit för att se den berömda gårdsshowen där huvudrollerna innehas av en uppsättning talangfulla djur. Det finns möjlighet att besöka en bondgård, lära sig mer om ullproduktion, mata djur och utforska Shearingmuseet, museet om pionjärerna bröderna Bowen. Utflykten behöver förbokas och är i mån av plats. Pris 195:-

Dag 19. Rotorua – Whakatane
Efter frukost beger vi oss till Whakatane i Bay of Plenty för en avkopplande dag på stranden. Vi bor en natt på White Island Rendezvous. För den som är intresserad av White Island är det möjligt att boka till ett besök där som en tilläggsutflykt.

Utflykt till White Island
Nya Zeelands enda aktiva marina vulkan är belägen 49 kilometer från kusten. Största delen av vulkanen är under mark vilket gör den relativt lättillgänglig. Man kommer nära brummande ångventiler, bubblande gropar av lera, heta vulkanströmmar och den fantastiska sjön av ångande syra. De olika nyanserna av gult och orange som härrör från öns rikliga svavelförekomst gör sjön till en fotografs dröm. Erfarna guider kommer att leda dig på en 1-1,5 timmars utforskning av den inre kratern. Vi kommer även att se de kvarvarande resterna av en svavelfabrik som övergavs på 1930-talet. Tillbaka på båten kan man ta sig ett dopp i havet innan det serveras lätt lunch. Utflykten behöver förbokas och är i mån av plats. Pris 1 245:-

Dag 20. Whakatane – Auckland
Frukost. Idag reser vi mot Nya Zeelands största stad Auckland och på vägen passerar vi Tauranga och Mount Maunganui. Här får vi möjlighet att bada på en av Nya Zeelands populäraste stränder eller gå på en promenad runt vulkanen Mount Maunganui. Därefter kör vi via pittoreska jordbruksområden och skogsmarker till Auckland där vi checkar in på Hotel Mercure Auckland.

Dag 21. Auckland – Hemorten
Efter frukost beger vi oss till flygplatsen i Auckland. Vi flyger med mellanlandning till vår hemort.

Dag 22. Hemkomst
Vi anländer till vår hemort under morgonen. Resenärer från Göteborg anländer till Oslo under morgonen och färdas med buss till Göteborg.

Svenska medborgare behöver inte ansöka om visum för denna resa. Man behöver dock uppfylla vissa krav. Kraven finner ni i följande länk: https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas/apply-for-a-visa/about-visa/visa-waiver

Ingår: Flyg t/r inklusive flygplansmåltider · inrikesflyg · 18 övernattningar i dubbelrum · 18 frukostar · transport och utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 11 295:- · tilläggsutflykter som är angivna i program
Resevaluta: Nyazeeländsk dollar
Speciellt: På vissa avgångar är det avvikande flygrutt och hotell. Se er bokningsbekräftelse för aktuella information. Hotellstandard varierar mellan storstad och landsbygd. Ett fåtal hotell på landsbygden har enkel standard och rumstorlek varierar.

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se