Dag 1. Hemorten – San José
Under morgonen startar vi vår resa mot Costa Ricas huvudstad San José, dit vi flyger med en mellanlandning. Vår reseledare tar oss till vår transferbuss och sedan den korta biten till vårt hotell Barceló San Jose Palacio, beläget i stadsdelen Uruca i hjärtat av huvudstaden. Här får vi möjlighet att samla kraft inför vårt äventyr de kommande dagarna.

Dag 2. Halvdagsutflykt till vulkanen Poas och kaffeplantagen Doka
Efter frukost beger vi oss med buss mot nationalparken Poas där vi får promenera runt och bevittna en av världens största, fortfarande aktiva, vulkaner. Kratern som är cirka 300 meter djup och har en diameter på drygt 1.5 km gör den minst sagt imponerande, och har vi tur kan vi även skåda gejserliknande utbrott. Därefter fortsätter vi mot kaffeplantagen i den lilla byn Sabanilla, Alajuela, som ibland kallas Costa Ricas kaffehuvudstad. Här får vi en guidad rundtur på plantagen och bjuds på en ingående lektion i konsten att producera gott kaffe. När rundturen är över får vi självklart möjlighet att köpa med oss kaffe hem innan det är dags för gemensam lunch. Vi återvänder på eftermiddagen till vårt hotell i San José där vi sedan äter en gemensam middag på kvällen.

Dag 3. San José – Tortuguero
Idag blir det tidig avfärd mot nordost och nationalparken Tortuguero vilket är av ett av Centralamerikas största tropiska regnskogsområden och är mest känt för sina sköldpaddor. Längs vägen dit stannar vi för att inta frukost på en lokal restaurang. Den sista biten in till nationalparken och vårt boende Laguna Lodge kommer vi transporteras via båt genom regnskogskanalerna, där vi kan insupa denna artrika del av världen till fullo. När vi checkat in på vårt bungalowhotell äter vi lunch innan vi sedan tar oss in till själva byn Tortuguero för att skapa oss en bild av hur livet kan se ut i detta naturområde. Kvällen spenderas på egen hand där vi exempelvis kan avnjuta ett härligt dopp i swimmingpoolen på hotellet. 

Dag 4. Tortuguero
Efter frukost har vi hela dagen att uforska Tortuguero. Det finns möjlighet att ta en båttur på kanalerna för att  på nära håll uppleva exotisk natur och ett djurliv som lever i symbios. Efter lunch på hotellet har vi fri tid som vi spenderar som vi själva känner för. Varför inte utforska några av de spännande vandringsstigar som finns i närheten eller bara slappa vid poolen? Bara fantasin sätter gränser på en plats som denna! På kvällen äter vi gemensam middag.

Dag 5. Tortuguero – Sarapiqui med besök på ananasplantage
När vi intagit frukost tar vår båt oss tillbaka till hamnen där bussen väntar på oss för att köra oss vidare mot Sarapiqui. Vi kommer att stanna längs vägen för att inta lunch och checkar sedan in på vårt hotell La Quinta Sarapiqui på eftermiddagen. Därefter bjuds vi in till en lokal odlare som visar upp sin 33 hektar stora ananasplantage där vi får en rundtur och historiegenomgång av landets rika odlingsliv. Efteråt bjuds vi på färsk juice, ananas och hemmagjord sylt och har det trevligt tillsammans med härliga vyer och traditionell bakgrundsmusik. Middag intar vi sedan gemensamt på hotellet.  

Dag 6. Sarapiqui – Arenal
Frukost. Vi lämnar Sarapiqui bakom oss och beger oss mot vulkanen Arenal och dess vackra omgivningar. Vi stannar till i La Tirimbina där vi bjuds på lunch samt en kortare rundtur och historielektion av chokladens härkomst. Vi kommer få bevittna den ljuvliga processen i framställandet av choklad, från kakaoböna till slutprodukt. Självklart avslutar vi med att prova hur denna riktiga ekologiska regnskogschoklad smakar! Därefter sätter vi oss i bussen som tar oss vidare mot Arenal och vårt hotell Paraiso där vi äter gemensam middag på kvällen.

Dag 7. Arenal
Frukost på hotellet. Vi besöker idag Arenal Vida Campesina där vi bland annat kommer inhämta mer kunskap om jordbrukskulturen i regionen. Vi får en guidad visning på området där vi exempelvis kommer bevittna och lära oss mer om Costa Ricas jordbruksliv och de traditionella grödorna såsom kaffe, bananer och sockerrör.  Vi kommer att äta gemensam lunch med inslag av härligt nyskördade grönsaker och en minilektion i hur man gör tortillas! Sedan har vi lite egentid som kan spenderas antingen på hotellet eller med att urforska byn Arenal närmre. Vi avslutar denna dagen på det avslappnande Eco Termales Hot Springs där man erbjuder fyra pooler med vatten uppvärmt i vulkanens hjärta. Här intar vi också kvällens middag innan vi beger oss tillbaka till hotellet.

Dag 8. Arenal – Rincón de la Vieja
Vi intar frukost innan vi beger oss från hotellet mot vulkanområdet Rincón de la Vieja. På vår väg dit stannar vi till i Mistico Park som utgörs av en rad olika hängbroar och vandringsleder i närheten av sjön och vulkanen Arenal. Här följer vi en 3 kilometer lång vandringsled och får avnjuta underbar vyer och storslagen natur innan det är dags för lunch. Vi beger oss sedan vidare med bussen till vårt hotell Hacienda Guachipelin, beläget på den nordvästra sidan av landet i Rincón de la Vieja. Middag på hotellet.

Dag 9. Rincón de la Vieja
Efter frukost beger vi oss mot Rincón de la Viejas nationalpark. Här får vi uppleva naturens starka krafter på nära håll då vi vandrar igenom ett naturlandskap täckt av ångande svaveldammar och fumaroler i den fuktiga regnskogen. Vår lokalguide kommer att berätta för oss mer ingående under vår vandring om denna regnskogs rika naturliv och alla de olika arter som har denna skog som sitt hem. Vi kommer sedan att äta lunch på vårt hotell för att efter detta ha eftermiddagen fri för egna aktiviteter såsom ridning, lerbad eller bara insupa atmosfären. Middag serveras på hotellet under kvällen.  

Dag 10. Rincón de la Vieja – Langosta
Vi avnjuter en härlig frukost och sätter oss sedan i bussen som tar oss mot surf och strandparadiset Langosta som vi når efter cirka 3 timmar. Här kommer vi att bo på det moderna hotellet Occidental Tamarindo som ligger ett stenkast från en av de vackra stränderna på den här sidan landet. Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter där man kan prova på allt från att surfa, ta en härlig strandpromenad eller varför inte en golfrunda på klubben som ligger endast 15 minuter från hotellet? Lunch och middag på hotellet.

Dag 11. Langosta
Hela dagen är fri för egna aktiviteter.

Dag 12. Langosta – San José
Efter frukost lämnar vi vårt hotell och beger oss tillbaka mot huvudstaden. På vägen gör vi stopp för lunch, samt shopping i den lilla staden Sarchi där vi kan köpa hantverk som kommer kunna påminna oss om vårt äventyr långt efter hemkomst. Under eftermiddagen når vi flygplatsen och gör oss redo för hemfärd.

Dag 13. Hemkomst
Efter en mellanlandning når vi hemorten.

Ingår: Flyg t/r inklusive flygplansmåltider · båt- och busstransfer · 11 övernattningar i dubbelrum · 11 frukostar · 11 luncher · 9 middagar · utflykter enligt program · inträde till nationalparker · reseledare
Tillägg: Enkelrum 3775:- · dricks till lokala guider och chaufförer
Resevaluta: Costaricansk colón
Speciellt: På avresedatum 13/1 kommer vi övernatta på Evergreen Lodge dag 3-4.

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se