Dag 1. Hemorten – Hanoi
Vi flyger med mellanlandning till Hanoi under tidig kväll.

Dag 2. Ankomst Hanoi
Vi landar under eftermiddagen och möts av vår engelsktalande lokalguide som tar oss till vår buss och vidare till vårt hotell The Ann Hanoi där vi ska bo i två nätter. Staden vi reser genom är en blandning av asiatiskt tempo och fransk förfining. De närmaste dagarna kommer vi att få möjlighet att närmare lära känna Hanoi, men också andra städer och platser. Resten av dagen är fri för avkoppling.

Dag 3. Heldag i Hanoi
Efter frukost tar vår lokalguide med oss på en rundtur i staden. Vi börjar med ett besök på Ba Dinh-torget där Ho Chi Minhs mausoleum är beläget. Vi fortsätter sedan till den enkla bungalow där Ho Chi Minh arbetade och bodde samt till museet som är tillägnat denne ”landets fader”. Vi hinner även med ett besök vid den buddistiska pagoden och Thang Longs kejserliga citadell, en byggnad från 1000-talet som finns med på Unescos världsarvslista. Därefter beger vi oss till en lokal restaurang för att avnjuta en god lunch tillsammans. Vi fortsätter sedan eftermiddagen i denna fantastiska stad där den franska arkitekturen är tydligt framträdande, vilket vi ser flera exempel på under vår rundtur. Vi passerar operahuset och sjön Hoan Kiem under vår väg till Litteraturens tempel, byggt år 1070 och tillägnat Konfucius. På kvällen transporteras vi med cykeltaxi till en teater där vi får uppleva den traditionella ”vattendockteatern” som utspelar sig på en scen av vatten och där de som deltar i skådespelet står till midjan i vatten. Dockorna dansar och leker på vattenytan och beskriver det dagliga livet i Vietnam. Under föreställningen framförs traditionella sånger och musik.

Dag 4. Hanoi – Ha Long-bukten
Vi lämnar Hanoi tidigt på morgonen för en ungefär 3,5 timmar lång bussresa till Ha Long-bukten. När vi anländer bordar vi ett traditionellt seglingsfartyg kallat ”djonk” som tar oss ut på en kryssning genom ett spektakulärt sjölandskap med smaragdfärgat vatten, grönskande öar och imponerande kalkpelare. Vi äter en gemensam lunch ombord under dagen och det kommer att ges tillfälle att lämna båten för att undersöka grottor eller sandstränder med hjälp av kajaker eller roddbåt. När kvällen kommer ankrar vi på en fridfull plats och njuter av en uppfriskande drink och den vackra utsikten innan vi sätter oss till bords för en god middag ombord.

Dag 5. Ha Long-bukten – Danang – Hoi An
De som är uppe tidigt kan beundra soluppgången över vattnet innan vi intar en lättare frukost ombord för att därefter gå iland för vidare upptäcktsfärd. På vår väg tillbaka till hamnen i Ha Long-bukten kan vi njuta en sista gång av denna vackra bukt medan vi intar en god brunch ombord. Väl i hamn möter vi vår buss och fortsätter vår resa till byn Yen Duc. Byn ligger i Röda flodens delta och befolkningen här livnär sig till största del på risodling och jordbruk. På eftermiddagen flyger vi till Danang och vidare till Hoi An, där vi ska bo på Hoi An Historic Hotel. Resten av dagen står till eget förfogande i denna charmiga hamnstad med välbevarade miljöer från den tid då staden var en av de viktigaste i Sydostasien. Vår guide hjälper gärna till med tips på saker att se och det finns mycket att välja mellan.

Dag 6. Utflykt på landsbygden
Efter frukost gör vi en utflykt ut på landet. I sällskap av vår guide vandrar vi i lugn takt längs småvägar och bevittnar landsbygdslivet. Senare under dagen gör vi en flodbåtstur och får stifta bekantskap med fiskare. De som önskar ges även möjlighet att paddla i en vietnamesisk bambubåt eller prova på att fiska med nät. Vi äter en gemensam lunch under dagen. På eftermiddagen fortsätter vi vår promenad och ser bland annat en kinesisk pagod, en unik japansk bro och en hel del vacker arkitektur från förr. Man kan också besöka den lokala marknaden eller shoppa i någon av de många galleriorna.

Dag 7. Hoi An och Matlagningskurs
Efter frukost gör vi ett besök på stadens lokala marknad, där vi möts av alla möjliga härliga dofter, färger och ljud. Här inhandlar vi de ingredienser som vi senare under förmiddagen ska använda när vi lär oss laga traditionell vietnamesisk mat. När vi har handlat klart tar vi en promenad till hamnen för en kort båttur på floden Thu Bon till kockskolan, och stadens stök får därmed vika undan för lite lugn och ro. Hoi Ans kulinariska kök med en mängd specialiteter är mycket uppskattat i hela Vietnam. Vår matlagningskurs inleds med en introduktion till några av dessa specialiteter. Efter en promenad i skolans krydd- och grönsaksträdgård påbörjar vi matlagningen under kockens ledning. Vi håller på i cirka två timmar och avslutar med lunch.

Dag 8. Hoi An – Ho Chi Minh-staden
Vi checkar ut från vårt hotell och beger oss mot Danang och flygplatsen. Vårt flyg till Ho Chi Minh-staden avgår vid lunchtid. Väl framme möts vi av vår buss som ska ta oss till Grand Hotel Saigon där vi ska bo i tre nätter. Resten av dagen är fri för egna aktiviteter. Vår lokalguide hjälper gärna till med förslag.

Dag 9. Ho Chi Minh-staden
Efter en god frukost beger vi oss ut på en stadsrundtur i staden. Vi tar oss till distrikt 4, med en minst sagt livlig kommers av allt du kan tänka dig att köpa. Detta är det ursprungliga Saigon och turisterna har precis börjat hitta hit. Vi fortsätter till den imponerande Xom Chieu-kyrkan byggd i spansk stil, och innan lunchtid har vi även nått Long Buu-pagoden där vi avslutar förmiddagens program. Pagoden är speciell i sin blandning av vietnamesisk, taiwanesisk och japansk arkitektur, och platsen är mycket viktig för områdets buddister. Efter lunch fortsätter vi till Krigsmuseet som skildrar Vietnamkriget. Därefter beger vi oss till den mäktiga Notre Dame-katedralen som vi beskådar från utsidan. På vår fortsatta väg passerar vi stadshuset och Dong Khoi-gatan som tidigare var den stora modegatan. Under eftermiddagen beger vi oss till tunnlarna som användes av Vietcong under Vietnamkriget. Dessa hade börjat byggas redan på fyrtiotalet men förbättrades och utvidgades under kriget. Under en tid var hela tunnelsystemets längd cirka 20 mil. Vi får möjlighet att besöka tunnlarna och vår guide hjälper till och beskriver svårighetsgraden på nedstigningen. För dem som inte vill gå ner finns det mycket annat att se, då området är en minnespark. Bra skor och solhatt rekommenderas.

Dag 10. UtflyktMekongdeltat
Vi äter frukost på vårt hotell innan vår buss hämtar oss för en dagsutflykt till Mekongdeltat i Cai Be-området. Mekongdeltat är ett bördigt område och kallas för Vietnams risskål. Deltat genomkorsas av ett stort antal vattenvägar och överallt ser vi risfälten. Här hittar vi också de berömda flytande marknaderna. Under dagen kommer vi att färdas genom området både med buss och med ”sampan”, en båt med platt botten. Under vår färd på kanalerna får vi även chansen att lära oss mer om människorna som lever här. Vi äter en gemensam lunch på en lokal restaurang med specialiteter från området. Efter lunchen tar båtarna oss tillbaka till Cai Be för vidare transport med buss till Ho Chi Minh-staden under sen eftermiddag.

Dag 11. Ho Chi Minh-staden – Hemresa
När vi har checkat ut från hotellet åker vi till Chinatown, Cholon. Här talar de flesta fortfarande mandarin och affärernas skyltar är skrivna med kinesiska tecken. Vi inleder med ett besök i templet Thien Hau. Därefter fortsätter vi till Cha Tam-kyrkan där president Ngo Dinh Diem sökte skydd under militärkuppen 1963 innan han mördades. Från kyrkan tar vi oss till den livliga Binh Tay-marknaden som vi strosar igenom. Vi hinner även med ett besök i Cao Dai-templet innan det är dags att bege oss till en lokal restaurang för gemensam avskedsmiddag. Mätta och belåtna åker vi sedan till flygplatsen för vidare färd hemåt.

Dag 12. Hemkomst
Efter mellanlandning beräknas vi nå vår hemort under förmiddagen.

Ingår: Flyg t/r inklusive flygplansmåltider · 2 inrikesflyg · 8 övernattningar i dubbelrum · en övernattning på flodbåt · 9 frukostar · 6 luncher · 2 middagar · utflykter enligt program · engelsktalande lokalguide · reseledare
Tillägg: Enkelrum 4 095:- · dricks till guider och chaufförer
Resevaluta: Vietnamesiska dong, amerikanska dollar
Speciellt: Visum behövs ej för svenska medborgare.

11 personer ger den här resan
helhetsomdömet 5 av 5
Läs omdömen här

stjärna stjärna stjärna stjärna

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se