tid

06.30 Borås, 07.30 Göteborg, 08.35 Uddevalla, 09.10 Tanum och ytterligare ett tiotal orter längs med vägen.

Dag 1. Hemorten – Rjukan
Avresa från hemorten under morgonen. Söder om Oslo svänger vi av västerut och kör mot Drammen. Vi fortsätter till Kongsberg som är känt för sin tidigare silverbrytning. Där blir det tid för lunch i centrum. Därefter åker vi via Notodden till Rjukan och Gaustablikk som vi når under sen eftermiddag. Här inkvarterar vi oss på fina Gaustablikk Høyfjellshotell. Hotellet har bland annat pool och bastu. Middag på kvällen.

Dag 2. Halvdagsvandring Gaustablikk och Norsk Industriarbeidermuseum
Efter frukost utgår vår första vandring från vårt hotell som ligger vackert beläget på en högfjällsplatå ovanför Rjukan. I området finns otaliga vandringsleder och några av dem används vintertid för längdskidåkning. Under vår vandring har vi vacker utsikt mot Telemarks högsta fjäll Gaustatoppen. Vi vandrar cirka fyra timmar innan vi är tillbaka vid vårt hotell för en gemensam lunch.

På eftermiddagen finns chans att följa med på en extra utflykt till Vemork nära Rjukan. Här byggde Norsk Hydro 1911 ett kraftverk som användes vid framställandet av tungt vatten. Det var här som Operation Gunnerside genomfördes av norska motståndsmän 1943, vilket ledde till ett tillfälligt produktionsstopp. Vi besöker Norsk Industriarbeidermuseum där vi får en guidad visning och ser en film om kraftverket och dess historia. Utflykten kostar 195:- och behöver föranmälas inför resan. Middag på kvällen.

Dag 3. Halvdagsvandring Gaustablikk
Efter frukost gör vi en vandring tillsammans med vår reseledare i området runt Gaustablikk. Vi vandrar i cirka fyra timmar. De som önskar en rejäl utmaning kan få skjuts av vår buss till foten av Gaustatoppen för en toppvandring på egen hand. Från startplatsen tar det cirka två och en halv timmar till toppen på 1 883 meter. Vandringens nivåskillnad är cirka 700 höjdmeter. Det finns även möjlighet att åka Gaustabanen som är en bergbana som går inne i fjället. Biljetter löses på plats och kostar cirka 250 NOK enkel väg och 350 NOK t/r. Efter vår vandring äter vi en gemensam lunch. Eftermiddagen är fri för att exempelvis njuta av hotellets bekvämligheter. Middag på kvällen.

Dag 4. Halvdagsvandring Hardangervidda med Krossobanen
Efter frukost beger vi oss ner till dalen och passerar Rjukan. Strax väster om Rjukan når vi kabinbanan Krossobanen som tar oss upp till Hardangervidda. Här gör vi en cirka tre timmar lång vandring som avslutas med en gemensam lunch vid liftstationen. Under eftermiddagen återvänder vi till vårt hotell. Middag på kvällen.

Dag 5. Rjukan – Hemorten
Vi startar hemresan efter frukost. Vi åker genom Oslofjordstunneln och stannar för lunch när vi nått Bohuslän. Vi beräknas vara tillbaka i Göteborg cirka 17.30.

I Telemark finns vandringar som passar både nybörjare och erfarna vandrare. De gemensamma vandringarna på tre till fyra timmar per dag har en höjdskillnad på cirka 100–300 höjdmeter och bedöms som medelsvåra. För att kunna njuta av vandringarna är det dock viktigt att man har normal grundkondition och är fullt frisk.

För att vandringarna ska bli lättare kan vi rekommendera vissa hjälpmedel. Alla resenärer bör använda vandringskängor. Vandringsstavar kan underlätta i många situationer. Exempel på ytterligare hjälpmedel är ryggsäck, regnskydd, termos, vattenflaska på minst 1,5 liter och ett enklare medicinkit med bland annat plåster.

Ingår: Buss t/r · 4 övernattningar i dubbelrum · 4 frukostar · 3 luncher · 4 middagar · liftbiljett Krossobanen · reseledare
Tillägg: Enkelrum 975:- · utflykt till Vemork 195:- · Gaustabanen cirka 250 NOK enkel väg eller 350 NOK t/r
Resevaluta: Norska kronor
Speciellt: Det finns möjlighet att göra heldagsvandringar på egen hand och då kan man byta ut lunchen mot ett lunchpaket.

53 personer ger den här resan
helhetsomdömet 4.3 av 5
Läs omdömen här

stjärna stjärna stjärna stjärna stjärna

Andra liknande resor:

Geilo

Geilo

Kryssning

Oslo

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se