Dag 1. Hemorten – Swindon
Vi flyger till London på morgonen. Med buss tar vi oss västerut genom ett grönt jordbrukslandskap till vårt hotell i Swindon, mitt i det naturljuvliga grevskapet Wiltshire. Vi bor fem nätter på Jurys Inn i centrala Swindon. Middag på kvällen.

Dag 2. Heldagsutflykt Stonehenge & Salisbury
Efter frukost tar vi sikte på Stonehenge, ett av världens mest berömda förhistoriska monument vars namn betyder ”de hängande stenarna”. De mäktiga stenblocken restes, oklart varför, troligen under yngre stenåldern för cirka 5 000 år sedan. Vi fortsätter mot medeltidsstaden Salisbury där floderna Avon och Wiley förenas. Salisbury är världsberömt för sin katedral. Där återfinns dokumentet Magna Charta, ett av fyra bevarade original. Magna Charta, ett avtal som skrevs i början av 1200-talet, är bland annat grunden till Englands parlament. Därtill har delar av det skänkt inspiration till FN:s stadga om de mänskliga rättigheterna. Vi besöker katedralen, bestående av över 70 000 ton sten, 28 000 ton ek och 420 ton bly. Under den guidade turen får vi veta mer om konst, klockor och kyrkans spira, som är Storbritanniens största. Middagen avnjuts gemensamt på hotellet.

Dag 3. Heldagsutflykt Oxford
Efter frukost reser vi till Oxford. Staden är mest känd för sitt universitet, som anses ha grundats redan 1096. Många av byggnaderna känns igen från tv-serierna Kommissarie Morse och Kommissarie Lewis. Under vår stadspromenad med lokalguide ser vi bland annat floden Themsen, i folkmun kallad Isis. På vårterminen äger roddtävlingar rum mellan universiteten Cambridge och Oxford, en stolt tradition med anor från 1829. Under eftermiddagen besöker vi Blenheim Palace, ett av Storbritanniens största slott, där vi får en rundvisning. På detta 1700-talsslott föddes statsmannen Winston Churchill 1874. Slottsparken är ett skolexempel på 1700-talets ideal rörande ”engelska parker”, där naturens vilda charm skulle råda istället för den symmetri som var utmärkande för barockens strikta trädgårdsanläggningar. Gemensam middag på hotellet.

Dag 4. Heldagsutflykt Cotswolds
Vi gör en heldagstur i den kuperade regionen Cotswolds nordväst om Swindon. Med sina över 2 000 kvadratkilometer ängar, bokskogar, åsar och gröna dalar bjuder Cotswolds stor ögonfägring. På vår tur ser vi romantiska engelska byar där kaféer, kyrkor och små honungsfärgade stenhus avlöser varandra. Landskapet är en böljande idyll, tillika ett levande jordbrukssamhälle med drygt 3 000 lantbrukare och väldigt många får. Under medeltiden blev Cotswolds rikt på ullhandel. Pengarna användes för att bygga otaliga av områdets herrgårdar, kyrkor och stadshus i lokal kalksten. Middag på kvällen.

Dag 5. Utflykt Bath med ostprovning
Efter frukost reser vi till Bath, Englands första kurort. Redan romarna upptäckte de varma källorna under första århundradet e.Kr. Under 1700-talet skedde ett uppsving då välbärgade familjer drogs till vattnet som sades vara hälsobringande. Vi promenerar med lokalguide och hör bland annat om Jane Austen, författaren till boken ”Stolthet och fördom”. Det blir även tid till att strosa runt på egen hand innan vi åter samlas för att besöka The Cheddar Gorge Cheese Company. Här ska vi smaka cheddarost och få veta mer om historien bakom tillverkningen av denna nationella ostklenod. Middag på kvällen.

Dag 6. Swindon – Hemorten
Under förmiddagen lämnar vi vårt hotell för resa mot London. Under sen eftermiddag anländer vi till flygplatsen och beräknas nå vår hemort under sen kväll.

Ingår: Flyg t/r · 5 övernattningar i dubbelrum · 5 frukostar · 5 middagar · alla utflykter · reseledare
Tillägg: Enkelrum 1 475:-
Resevaluta: Brittiska pund

83 personer ger den här resan
helhetsomdömet 4.4 av 5
Läs omdömen här

stjärna stjärna stjärna stjärna stjärna

Andra liknande resor:

London

Sydengland

Cornwall

Normandie

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se