Dag 1. Hemorten – Oslo – Svalbard
Vi reser med buss till Gardermoens flygplats norr om Oslo. Härifrån flyger vi direkt till Svalbard och Longyearbyen. Här möts vi av vår transferbuss, som kör oss till Radisson Blu Polar Hotel som är vårt boende för de kommande fyra nätterna. Vi befinner oss nu på den 78:e breddgraden, på en plats där det finns fem årstider och lika många isbjörnar som invånare.

Dag 2. Kulturhistoriskt möte med Longyearbyen
Idag ska vi utforska Svalbards största stad, Longyearbyen, som också är ögruppens administrativa centrum. Vi färdas med buss genom staden och får lära oss mer om dess historia, flora och fauna och inte minst om livet på Svalbard idag. Ett populärt stopp är Svalbards Museum och Galleri. Här får vi en inblick i naturen, kulturen, landskapet, teknologin och miljön på Arktis. Eftermiddagen står till eget förfogande. På kvällen samlas vi för en gemensam middag på Restaurang Nansen.

Dag 3. Båttur till Esmarksbreen och Barentsburg
Idag beger vi oss ner till hamnen för en naturskön båttur på Isfjorden. Vi kryssar i fjorden mot Esmarksbreen och med lite tur ser vi säl och isbjörn. En välsmakande lunch serveras ombord innan vi når Svalbards näst största tätort Barentsburg. Här är befolkningen till största delen rysk och ukrainsk. Vår lokala guide visar oss runt. På vår väg tillbaka mot Longyearbyen passerar vi även förbi de ryska nedlagda bosättningarna Colesbukta och Grumant. Vi avrundar dagen med en gemensam middag på Restaurang Nansen.

Dag 4. Vandringstur i Bolterdalen
Dagens guidade vandring inleds med en kort bussfärd till Bolterdalen. När vi når en hundgård inleder vi en vandring in i Bolterdalen. Tillsammans med vår lokalguide, som för dagen har med sin grönlandshund, vandrar vi genom den fantastiska dalgången. För att kunna njuta av dagens något utmanande vandring är det viktigt att man har god grundkondition. Eftermiddagen står till eget förfogande. Det finns möjlighet att följa med på en oförglömlig tur med hundspann på hjul i Adventdalen. I Camp Barentz får vi låna tåliga kläder. Den som önskar får hjälpa till att sela hundarna innan vi får en kort introduktion i hur man för hundspannet. Turen går mot Norrskensstationen. Utflykten förbokas och kostar 1 075:-. Vi samlas på kvällen för en gemensam middag på Restaurang Nansen.

Dag 5. Vandring Burmavägen
Idag väntar en avslappnande tur längs Burmavägen. Vi promenerar efter mottot ”gå sakta – se mer!”. Under promenaden vandrar vi längs en grusväg och får ta del av lokalguidens spännande berättelser. Turen avslutas i Skjaeringa, där det finns möjlighet att besöka kyrkan och sedan vandra tillbaka i eget tempo. Under kvällen samlas vi för att dela upplevelserna med varandra över en god middag på Restaurang Nansen. Efter en annorlunda och spännande semester är det dags att vända blickarna mot Sverige. Vi kommer att ha tillgång till våra hotellrum under hela dagen och kvällen. Efter midnatt checkar vi ut och beger oss till flygplatsen.

Dag 6. Longyearbyen – Oslo – Hemorten
Vi landar tidig morgon på Gardermoens flygplats där vår buss väntar för vidare transport hem. Vi beräknas vara tillbaka i Göteborg cirka 12.30.

OBS! Trots att vi flyger inrikes inom Norge krävs det giltigt pass på resan! Då medeltemperaturen på sommaren är cirka 6 grader och kan slå om mycket snabbt rekommenderar vi varmare kläder och rejäla skor.

Extra utflykt, bryggeribesök med ölprovning på Svalbard Bryggeri (tillkommit efter katalogtryck)
På eftermiddagen dag 2 promenerar vi cirka 15-20 minuter till Svalbard Bryggeri som ligger cirka en kilometer från vårt hotell. Vi får en visning av bryggeriet och får höra historien om hur gruvarbetaren Robert Johansen startade bryggeriet. Vi får höra hur det näst intill omöjliga blev möjligt och får lära oss om bryggeriprocessen. Ölet bryggs på vatten från glaciärer och vi får ett litet smakprov av fem sorter. Besöket varar cirka 1,5 timma. Utflykten kostar 425:-

Ingår: Flyg t/r · 4 övernattningar i dubbelrum · 4 frukostar · 4 middagar · alla utflykter · reseledare
Tillägg: Enkelrum 3 975:- · Utflykt hundspann på hjul i Adventdalen 1 075:- · Svalbard bryggeri med ölprovning 425:-
Resevaluta: Norska kronor
Speciellt: Vänligen notera att resan består av fem dagar på Svalbard. Flygtiderna gör att den sjätte resdagen är en transportdag och vi kommer hem under förmiddagen.

52 personer ger den här resan
helhetsomdömet 4.5 av 5
Läs omdömen här

stjärna stjärna stjärna stjärna stjärna

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se