Dag 1. Hemorten – Oslo – Bodö
Vi reser med buss till Gardermoens flygplats, Oslo. Vi flyger till Nordlands Fylkes huvudstad, Bodö. Här väntar en buss som tar oss till vårt centrala hotell Radisson Blu. Vi avslutar dagen med en gemensam middag på hotellet.

Dag 2. Utflykt till Saltströmmen, ombordstigning Hurtigruten
Efter frukost tar en lokalguide med oss på en kortare sightseeing genom Bodö, har vi tur kan vi få syn på havsörnar då Bodö sägs ha världens tätaste population av denna mäktiga rovfågel. Därefter tar guiden oss med till världens starkaste tidvattenström, Saltströmmen.  Sedan är det dags att återvända till staden och gå ombord på Hurtigruten. Vi checkar in på M/S Nordlys för fem nätter. I resans pris ingår ospecificerad utsideshytt inom kategori A, O, N, L och J. Vi avreser norrut under eftermiddagen. Under kvällen gör fartyget bland annat ett uppehåll i Lofotens huvudstad Svolvaer där vi ligger i hamn cirka en timma. Vår kryssning inkluderar helpension och under kvällen äter vi den första middagen ombord. 

Dag 3. Tromsö
Dagens stora begivenhet är Tromsö, även kallat Nordens Paris. Här möter vi vår buss och gör en stadsrundtur med lokalguide. Hela kommunen har 72 000 invånare och är belägen 350 km norr om polcirkeln således är staden en av världens största arktiska städer. Här ligger också världens nordligaste universitet med nästan 10 000 studenter vilket gör den till en modern stad trots att den även har cirka 11 000 år av historia att berätta. Naturligtvis gör vi också ett besök i den kända Ishavskatedralen med sin speciella arkitektur inspirerad av den arktiska naturen. 

Dag 4. Nordkap
Idag kommer vi till Honningsvåg under förmiddagen och där väntar en buss som tar oss med till den sägenomspunna Nordkapsklippan på Magerøya. Väl där befinner vi oss på 71:a breddgraden och det enda som finns mellan oss och nordpolen är Svalbard. Vi får nu god tid på oss att uppleva denna plats, vid Ishavets rand. Vi får också se en fantastisk film om hur ett år gestaltar sig här uppe, exempelvis går inte solen ned på två och en halv månad under sommaren.  Vyn över Ishavet på Europas nordligaste plats blir för många ett minne för livet. Vi återvänder sedan med buss till vår båt.

Dag 5. Kirkenes
Här vänder M/S Nordlys tillbaka söderut igen men först ska vi med buss och lokalguide ta en tur i denna stad, som ligger längre österut än Istanbul. Vi ser också den ryska gränsen vid Storskog och får se den nedlagda gruvan i Björnvatn. Närheten till Ryssland går inte obemärkt förbi, bland annat är vägskyltar skrivna på både norska och ryska. Efter rundturen återvänder vi sedan med buss till vår båt.

Dag 6. Hammerfest och Tromsö
Då fartyget lägger till i Hammerfest är vi i världens nordligaste stad. Här fick man som första stad i Europa, elektriskt ljus år 1890. Här huserar den berömda Isbjörnsklubben där man kan bli medlem som bevis på att man besökt världens nordligaste stad, då ett besök är det enda sättet att bli medlem. Medlemskapet är till för att stödja föreningens arbete med att bevara den arktiska historian och kulturen. Vid midnatt lägger vi återigen till i Tromsö och denna gång erbjuder Hurtigruten sina gäster en stämningsfull midnattskonsert i Ishavskatedralen (extra tillägg 550 SEK och föranmäls vid bokning).

Dag 7. Harstad – Oslo – Hemorten
Idag måste vi lämna vårt fartyg och med buss ta oss till Evenes flygplats, för att därefter flyga tillbaka till Gardemoen. Där väntar en buss som tar oss mot Göteborg. Resenärer som bokar resan från Stockholm eller Köpenhamn fortsätter hem med anslutande flyg. Därmed är vår Arktiska vinterresa över för denna gång. Vi beräknas nå Göteborg cirka 18.30.

Ingår: Flyg Oslo-Bodö · flyg Narvik-Oslo · en övernattning i dubbelrum · 5 övernattningar på Hurtigruten i ospecificerad utsides dubbelhytt kategori USPT · 6 frukostar · 6 middagar · 5 luncher · utflykter enligt program · reseledare
Resevaluta: Norska kronor
Speciellt: Det är möjligt att registrera ett betalkort ombord på Hurtigruten och betala alla kostnader på en nota. De som väljer att göra detta behöver endast en mindre summa kontanter. Tänk på att ta med rejäla och varma vinterkläder. OBS! Det finns inga garantier för att få se norrsken även om chanserna är goda.

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se