tid

Avgångstider 06.00 Ulricehamn, 06.30 Borås, 07.30 Göteborg, 08.10 Alingsås, 08.30 Vårgårda och ytterligare ett tiotal orter i södra och mellersta Sverige.

Dag 1. Hemorten – Stockholm
Avresa från hemorten under morgonen. Vi stannar i Götene och Arboga innan vi kommer till Stockholm. Tallinks färja avgår 17.30. Vi bor i tvåbäddshytt med båda sängarna på golvet. I baren spelar dansbandet upp och lite senare blir det underhållning av en showgrupp. I puben sjunger en trubadur och dansgolvet är öppet till långt fram på småtimmarna. Fartyget har också en välsorterad butik. Stor middagsbuffé ingår.

Dag 2. Tallinn – Tartu
Efter en god frukost ombord angör vi Tallinn. Bussen tar oss vidare till den lilla staden Põltsamaa där vi har ett par timmar för lunch på egen hand. Vinkällaren i Põltsamaa har med tiden avancerat till att bli stadens största attraktion. Här tillverkas naturliga viner av fukt och bär, allt närproducerat från estniska fruktodlingar. Vi går på vinprovning och får prova olika typer av viner, några unga och friska, andra mer lagrade och sofistikerade. Sedan kör vi söderut mot Estlands näst största stad, Tartu, grundad 1030. Här ska vi bo på Hotel London mitt i centrum. Staden är ett kultur- och utbildningscentrum och här ligger Estlands största universitet som grundades 1632 av den svenske kungen Gustav II Adolf. Trots att få riktigt gamla byggnader finns kvar har delar av staden en trivsam pittoresk atmosfär. Under en guidad rundtur ser vi bland annat två av de medeltida byggnader som finns bevarade, domkyrkan och Johanneskyrkan från 1400-talet. Rådhustorget i Tartu har varit stadens hjärta och marknadsplats sedan 1300-talet. Det omges av hus i klassicistisk stil som uppfördes i början på 1800-talet efter en stor brand 1775. Här ser vi också den berömda fontänen ”de kyssande studenterna”. Efter vår rundtur äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 3. Tartu – Kuressaare
Efter frukost och utcheckning från hotellet åker vi västerut. Vi kör genom den estniska landsbygden mot Estlands största ö, Ösel. Denna ö har historiskt mest levt på fiske och jordbruk, men på senare år har dess lantliga charm även upptäckts av turisterna. Kuressaare med cirka 13 000 invånare är öns enda stad, och dess största sevärdhet är utan tvekan den medeltida ytterst välbevarade biskopsborgen från 1200-talet. Stadens lilla huvudgata kantas av krogar, barer och små charmiga butiker med bland annat konsthantverk, textilier och antikviteter. Här checkar vi in på SPA Hotel Meri, och på kvällen äter vi middag tillsammans på en av de lokala restaurangerna.

Dag 4. Kuressaare – Tallinn
Idag gör vi en guidad rundtur på ön. Vi tar en närmare titt på Kuressaare och dess sevärdheter. Även resten av ön har mycket att erbjuda. Byar omgivna av stengärdsgårdar och hus med halmtak, mineralet dolomit, väderkvarnar, rågbröd och öl anses utgöra Ösels främsta symboler. Här finns också medeltida kyrkor, militära anläggningar, fyrtorn och fantastisk natur. Vi besöker Kaali meteoritkrater, som uppstod för 7 500 år sedan när en meteorit kraschade och påtagligt satte spår i miljön. På eftermiddagen kör vi vidare mot den estniska huvudstaden. Här checkar vi in på Sokos Hotel Viru nära gamla stan som är upptagen på Unescos världsarvslista. Här äter vi också en gemensam middag.

Dag 5. Tallinn
Idag går vi en guidad tur i Tallinn. Denna gamla hansestad grundades på 1200-talet och är en av de bäst bevarade medeltidsstäderna i Östersjöområdet. Gamla staden består av två delar: den nedre staden, med det vackra Rådhustorget som domineras av det storslagna rådhuset i gotisk stil, och den övre staden Domberget, som fått sitt namn efter stadens domkyrka S:ta Mariakyrkan. Härifrån har man en hänförande utsikt över nästan hela Tallinn och här ligger flera sevärdheter, bland annat den imponerande rysk-ortodoxa Alexander Nevskij-katedralen med sina mörka lökkupoler. Efter rundturen har vi tid för lunch och egna aktiviteter i Tallinn. Fråga gärna din reseledare om tips. Färjan avgår 18.00 och vi avslutar dagen med ett smörgåsbord ombord.

Dag 6. Stockholm – Hemorten
Vi äter frukostbuffé på färjan och beräknas anlända till Stockholm 10.15. Därefter fortsätter vi till Göteborg som vi når cirka 18.00.

Ingår: Buss t/r · 3 övernattningar i dubbelrum · 2 nätter i dubbelhytt · 5 frukostar · 5 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 995:- · Utsideshytt från 545:- per hytt
Resevaluta: Euro
Speciellt: Pass måste visas vid ombordstigning oavsett ålder. Åldersgräns 23 år. Barn och ungdomar endast i målsmans sällskap. Är du inte svensk medborgare måste du kontakta vår kundtjänst för att meddela nationalitet. På avresan den 14/7 bor vi på Park Inn by Radisson Central Tallinn i Tallinn. På avresan den 10/8 bor vi på Radisson Blu Hotel Olümpia i Tallinn.

Andra liknande resor:

Riga och Tallinn

Tallinn

Riga-Tallinn

Finland

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se