Nationalparker

15 spektakulära nationalparken i världen


Från vulkaner och kratrar till sjöar och vattenfall. Nationalparker världen över bjuder på flora och fauna som är häpnadsväckande på alla möjliga sätt. Här har vi samlat 15 nationalparker i världen som förtjänar extra uppmärksamhet, och som vi dessutom besöker på våra resor!

Abel Tasman

Abel Tasman nationalpark i Nya Zeeland är något för både ögonen och fötterna. Med sina lugna stränder, blomstrande växtlighet och djurliv med bland annat pingviner och delfiner är parkens vandringsled "Abel Tasman Coast Track" en njutning att vandra på.

Maddalenaskärgården

Mellan Frankrike och Italien ligger sju stora och flera små öar som tillsammans skapar en fantastisk skärgård med så kristallklart vatten att ett dopp är obligatoriskt. Mysiga stränder och ett rikligt djurliv gör detta till en mysig nationalpark att åka båt i.

Bako

Malaysia har inte bara en nationalpark, men Bako sticker ut mede sina vita stränder, branta klippor, vattenfall och djurliv. Bako hushåller bland annat cirka 150 utrotningshotade näsapor. Utöver detta är fauna fylld av bland annat leguaner, apor, uttrar och ormar.

Banff

Stora glaciärer, täta skogar och turkosa sjöar skapar en otrolig estetik i Kanadas kanske mest kända nationalpark (Kanada har totalt 47 stycken), och definitivt landets första. År 1885 ansåg man att nationalparken skulle etableras, och sedan dess har miljontals besökare kunnat ta del av den fantastiska naturen.

Dartmoor

Granitsten har format marken i denna engelska nationalpark, som kompletteras med vackra byggnader och broar i sten. Förhistoriska fornlämningar återfinns runt om i parken och åtskilliga myter som härstammar från området gör parken lika mystisk som vacker.

Etnas nationalpark

Ett passande område att utse till nationalpark är förstås områden kring vulkaner, vars natur snarare påminner om Mars än vår egen planet. Att Etna dessutom är Europas största aktiva vulkan gör förstås området än mer spännande.

Etosha

Med en saltöken som går att skåda från rymden och ett mångfaldigt djurliv som går att skåda från en safarijeep är Etosha unik för Afrika. Parken, som ligger i Namibia, är fylld av både vanliga och sällsynta djurarter som svarta noshörning, leoparder och några av Afrikas största elefanter.

Hardangervidda

Vårt grannland har mycket att erbjuda när det gäller natur, och Hardangervidda nationalpark är ett perfekt exempel på Norges spektakulära omgivning. Med Hardangerviddaplatån i fokus är parken välbesökt av klättrare, vandrare, fiskare och skidåkare.

Krka

Sju vattenfall med en totalhöjd på 242 meter gör Krka nationalpark till en badplats av sällan skådat slag. Den grönskande miljö och det stora djurlivet har gjort parken till Kroatiens mest populära.

Kruger

Sydafrikas största och mest kända viltreservat är synonymt med safari tack vare områdets över 500 fågelarter, 100 olika reptiler och strax under 150 däggdjursarter. Här har man förstås möjligheten att skåda ”The big Five”: Lejon, leopard, noshörning, elefant och buffel.

Lake District

Englands mest populära nationalpark besökts årligen av över 15 miljoner besökare som tar chansen att insupa atmosfären som fyllts av glittrande sjöar och böljande kullar. Parken ligger dessutom 914 meter över havet, vilket gör området till det högsta i England.

Masaya

Krater efter krater utgör detta sensationella och illaluktande område i Nicaragua där lukten av svavel är lika påträngande som vyn är häpnadsväckande.

Chobe

Botswanas första nationalpark är också landets mest biologisk heterogena. En vanlig syn här är lejon och framförallt elefanter, då området inhyser ungefär 50,000 elefanter. År 1990 uppskattade man antalet elefanter till endast cirka 1 000.

Cinque Terre

Italiens första nationalpark är dessutom landets minsta men samtidigt landets mest befolkade, där områdets fem städer inhyser befolkningen. En av dessa städer är Manarola, känd för stadens byggnader som lyckats klamra sig fast på bergsväggen.

Iguazúfallen

Iguazúfallen består av 275 vattenfall och sträcker sig över ett område 2,7 kilometer brett. Den högsta av dessa vattenfall kallas "Djävulens hals", med en fallhöjd på mer än 80 meter som skapar ett permanent moln av dimma. Iguazúfallen är nästan dubbelt så höga och nästan tre gånger så breda som Niagarafallen. Det är dessutom inte ovanligt att stöta på färgglada tukaner, apor och till och med jaguarer på vägen till vattenfallen.