Bli en fena på att packa smart


Många resmål kombinerar både strandhäng och shopping med fina restaurangbesök. Det gör det svårt att veta vad man ska packa. Samtidigt ska det finns plats för souvenirer på vägen hem. Här följer några handfasta tips för en smart packning.


* Om du har behov av att få plats med mycket i väskan, till exempel vid en långresa, är det smart att rulla plaggen. Det hindrar dem från att blir skrynkliga samtidigt som det blir mer plats i väskan.


* Lägg skorna längs kanterna i väskan, och fyll dem gärna med småsaker. Det kan till exempel vara påsar med smycken, strumpor eller liknande. Det hjälper dessutom skorna att hålla formen.


* Stora förpackningar tar onödigt mycket plats. Köp till exempel tomma reseförpackningar på apoteket, och fyll dem med ditt vanliga schampo, tvål eller bodylotion. Många märken säljer dessutom egna reseförpackningar.


* Packa det tyngsta längst ner i väskan, och det lättaste högst upp. Då blir väskan lättare att rulla och riskerar inte att tippa. Om du ska ha med väskan in på flyget är det smart att lägga necessären högst upp, då kommer du åt den lätt i säkerhetskontrollen.


Planering är A och O


* Se till att de flesta plaggen som du har med dig kan kombineras. Då får du ut så mycket som möjligt av dem under resan. Välj gärna plagg som du kan ha på dig både morgon och kväll. Det är inte heller någon större idé att satsa på kläder som du inte brukar ha på dig i vanliga fall. Känner du dig inte bekväm med dem hemma, gör du det troligtvis inte på resan heller. * Ta med dig ett par ”slapp-kläder”. Det är skönt att ha ett par lediga kläder att glida runt i hemma på hotellet.


* Packa det viktigaste i handbagaget! Så som till exempel pass, plånbok, telefon och pengar. Det händer trots allt ibland att bagage blir försenade. Och om du ska på en härlig solsemester kan det också vara smart att packa ner badkläder i handbagaget. Så att du inte behöver springa runt på stan och köpa nytt det första du gör.


* Har du packat klart och upptäcker att du förvånande nog har utrymme över? Packa inte ner mer saker bara för att du har plats kvar i väskan – du kan komma att behöva utrymmet till saker som du köper på plats.


* Reser du till en storstad är trots allt bra skor det viktigaste att ha med sig. Det blir ofta mycket promenerande. Det kan också vara bra att ha med sig ett par finskor till restaurangbesöket på kvällen.


Några måsten (som är lätta att glömma):


Nödvändiga mediciner på recept. Men släng skrymmande kartonger.

En adapter till mobil, laddare, i-pad etc.

Ska du resa långt? Se till att ha med dig underhållning i form av böcker, poddar, musik etc.

Om du vill vakna utvilad efter långresan är det bra att ha med sig ett set med uppblåsbar nackkudde eller åtminstone öronproppar och ögonmask.