Sångerskan som blev reseledare


Frida Edström är reseledare hos Rolfs Flyg & Buss sedan åtta år tillbaka. Hon inspireras av samtalet som uppstår i mötet med människor, och tröttnar aldrig på att uppleva nya platser och kulturer.

Vad fick dig att bli reseledare?

Jag hade planer på att bli reseledare redan som ung. Jag längtade ut till andra människors världar och efter att delta i diskussionerna som uppstår då man träffar nya personer. Däremot var jag tveksam till att vara borta hemifrån allt för länge. Att åka på flera kortare resor och vara hemma däremellan, passade mig bättre. Just därför ville jag bli reseledare: jag får komma ut i världen och träffa många olika människor på många olika platser.

Hur skulle du beskriva dig själv som person?

Jag har en något spretig personlighet med två lägen: antingen är jag på topp eller så vilar jag. Fördelen med detta är att när jag arbetar är jag oerhört aktiv och kan svara på frågor, berätta spännande anekdoter och hjälpa till i det yttersta. När jag kommer hem vill jag däremot vara väldigt ledig, som en form av återhämtning. Yrket passar mig med andra ord perfekt.

Vad arbetade du med tidigare?

Jag har bland annat arbetat som sångerska i flera olika band, först ett dansband och sedan ett coverband. Att jag skulle arbeta som sångerska trodde jag aldrig. Min sångröst har aldrig varit mycket för världen, men så länge man har någon sorts sångröst kan man alltid träna upp sig och bli bättre! Att arbeta som sångerska och som reseledare har en hel del gemensamt: man reser mycket, har varierande arbetstider och träffar många människor. Jag gillade framförallt mellansnacket mellan låtarna och att få kontakt med publiken. Jag har också jobbat budbilschaufför och kostymassistent. Innan jag började arbeta som reseledare 2009 jobbade jag i hotellbranschen.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

En vanlig arbetsdag försöker jag gå upp väldigt tidigt. Om jag hinner går jag en snabb promenad och passar på att njuta lite extra. Jag vill vara i god tid till allt som ska göras. Samtalet som sedan uppstår tillsammans med gästerna vid frukost och i väntan på bussen gör att man verkligen kommer igång. Därefter gäller det att försäkra sig om att allt är klart inför dagen. Jag svarar på frågor och tar kontakt med hotell och andra platser som vi ska besöka. Jag har också för vana att kontrollera trafik och vägval. Jag är väldigt intresserad av vägar, kartor och vägval. GPS:en är fantastisk men kan inte ersätta mitt och chaufförens arbete med att hitta effektivare vägval.

En arbetsdag innebär också många gånger att vi behöver förändra och förbättra under resans gång, samtidigt som jag ska se till att alla får en så bra upplevelse som möjligt. Förmågan att kunna improvisera är guld värd om vi till exempel måste ta en alternativ väg där det krävs att jag berättar om något som jag kanske inte har förberett. Efter dagens eskapader drar jag mig tillbaka en stund för att utföra lite administrativt arbete, ha koll på alla tider inför morgondagen och se över dagens utgifter. Det blir helt enkelt lite kontorsarbete på kvällarna.


Vad gör du på fritiden?

När jag är på resande fot utnyttjar jag fritiden till att promenera. Om jag får chansen passar jag gärna på att ta mig till sevärdheter som jag aldrig besökt. När jag är hemma krävs mycket förberedelse inför nästa resa. Men om jag får tillfälle promenerar jag gärna med en spännande dokumentär i lurarna och försöker hinna med att träna. Ju längre ledighet jag har desto aktivare är jag, och under korta ledigheter är avkoppling mitt signum. Sommarsemester slipper jag gärna, istället är januari min vilomånad.

Vad får dig motiverad?

Det är framförallt avresedagen som min morot. Det är spännande att träffa alla människor som man ska uppleva resan tillsammans med. Under resans gång blir jag motiverad när jag känner att vi har flyt, det vill säga när allt praktiskt fungerar och vädret är på topp. Motivation hittar jag även i sömn. Vila och sömn är ett måste för att prestera väl under utflykter och resan som helhet.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det mest fantastiska med yrket som reseledare är omväxlingen; att få variera mellan olika destinationer och mötet med alla människor. Jag har lätt att bekanta mig med nya människor och kan bli närmast uppslukad av vad de har att berätta. Det är också väldigt roligt att återse bekanta ansikten, både gäster och lokala partners. Då känns det som att man har lämnat avtryck runt om i världen.

Jag tycker om att ta hand om alla gäster på rätt sätt, och försöker se hela gruppen. Alla har olika personligheter och därför är det viktigt att vara lagom, en person som passar in väl, samtidigt som jag kan förmedla kunskaper om resan och anekdoter som kan vara intressanta. Man måste hitta balansen mellan att vara en intressant person och en intressant guide. Det är också roligt att försöka hitta en balans mellan information som känns viktig och information som är lite mer rolig. Som gäst vill man förstås inte bara bli informerad utan även underhållen, och som reseledare vill man förstå hur mycket gästerna känner till sedan tidigare. Det är väldigt motiverande att ta reda på.

En annan betydande del i mitt yrke är att jag får lära sig så mycket om världen, vilket jag får genom att hela tiden söka mig till nya platser, vägar och människor. Gästerna lär mig också väldigt mycket som jag tar med mig, vilket uppskattas då jag har svårt att lära mig kunskap den ”normala” vägen. Min historielärare hade blivit mäkta imponerad om han fick veta hur ofta gäster frågade mig om jag har varit historielärare!

Vilket är ditt drömresemål?

Jag har många platser kvar som jag inte har sett, bland annat södra- och nordligare delarna av Nordamerika. Det är platser som jag vill lära mig mer om, och det gör mig väldigt nyfiken att det finns så mycket att ta in. Även Grönland och Svalbard finns på min lista, trots att jag avskyr att frysa.


Vad har du för restips?

Mitt självklara restips måste bli Vietnam! Det är ett väldigt spännande land. Folk är väldigt intresserade av turister, och bjuder verkligen på sig själva. Samtidigt känns det som ett ganska ofarligt land, det sker sällan tokigheter. Dessutom är maten är fantastiskt och och temperaturen är lika varm som människorna. Mitt generella restips för dig som ska ut och upptäcka världen är att läsa på reseprogrammet, då vet du vad som är planerat under resan. Våga samtidigt vara okunnig, du kommer ha tid att lära dig under och efter resans gång. Ett sätt att få resan att vara längre är att fortsätta läsa på om allt man har sett och upplevt när man kommer hem. Själv uppskattar jag att se på filmer från de platser som jag har besökt.


Hur gör man för att bli reseledare?

För att bli reseledare tror jag att man måste ha blivit vuxen. Unga reseledare är starka och har ork, men som äldre är man visare och jag tror att resenärer har mer glädje av det. Om man kan få gästerna att känna sig trygga har man träffat rätt som reseledare!