En berättelse från Toscana

Toscana med Elsie Lindberg

Efter frukost promenerar mina resenärer och jag till stationen i Montecatini Terme. Vi strosar ut på perrongen och väntar på morgontåget till Florens, idag är det en heldag i Florens som gäller.

I Montecatini Terme är stationen liten och stillsam, i Florens är den livlig och pulserande. Denna gång möts vi av Sara som är vår lokala guide i Florens. Vi njuter av all den kunskap som lokalguide har och vi hör i våra whispers både förklaringen till ordet bankrutt men också om den mäktiga familjen Medidci betydelse inom finans och kultur. Efter den guidade turen är det egentid; tid för en god lunch, tid att strosa och sedan ta en kopp italienskt kaffe. Kanske ta gatan förbi den stora lädermarknaden, där ” allt” finns. På eftermiddagen tar vi tåget tillbaka till lugna Montecatini Terme.

Vår resa fortsätter. Giuseppe har kört fram bussen, det blir en solig dag och vi går på vår buss - idag är det marmorbrotten i Carrera som är målet. Dagen känns rolig, jag vet att många gäster kommer att minnas Carraradagen som speciell och en annorlunda upplevelse.

Vi ska åka i jeepar upp till marmorbrotten som ligger högt; ca 1000 möh. Tänk att lastbilarna kan frakta dessa enorma block från marmorbrotten och ner till staden och hamnen för sedan vidare transport! Otroligt att det finns så många olika slags marmor - om det berättar vår italienska guide och också hur själva marmorbrytningen går till. Vi lyssnar och jag tycker om att vara ” mitt i” - inte att betrakta på håll, jag vill vara nära - det ger nerv till upplevelsen! En känsla som gör att man minns.

Vår vecka i Toscana rullar vidare och vi besöker Siena där vår lokalguide tar oss med på en vandring genom smala gränder , både upp och ner, samtidigt som vi bland mycket annat får en bakgrund till den berömda hästkapplöpningen mellan olika stadsdelar som heter Palio eller Palio delle contrade på Piazza del Campo - det snäckskalsforrmade torget.

Ja, allt blir så påtagligt med Toscanas landskap som vi kommer nära i och med våra duktiga busschaufförer som tar oss till både Pisa, San Gimignano och Volterra. San Gimignano med alla sina torn och där jag gärna slickar i mig den mest ljuvliga glass, sittandes på en bänk och lilla alabasterstaden Volterra som är lätt att strosa runt i och som en gång var etruskernas huvudstad.

Min berättelse kan göras lång, mycket händer. Det är inte bara allt nytt att se utan också alla roliga och gemytliga möten med er gäster!

Så - är du nyfiken på Pisa och faktiskt vill uppleva hur mycket tornet lutar - och varför det blev så? Vill du också smaka den världskända glassen från Gelateria Dondoli i San Gimignano och också få ta del av Florens spännande historia berättat från en lokalguide som kan sitt Florens? Då tycker jag du ska åka till Toscana och uppleva allt själv i detta fantastiska land med sitt goda kaffe!

Jag hoppas att vi ses!

/Elsie Lindberg