Dag 1. Hemorten – Lyon – Trévoux
Vi flyger till Lyon och tar oss med buss vidare till hamnen, där vi stiger ombord på vårt kryssningsfartyg M/S Thurgau Rhône. Vi äter gemensam middag på fartyget, och har fortsättningsvis helpension ombord. På kvällen bär det iväg norrut. Njut av den romantiska utsikten över glittrande ljus, upplysta byggnadsverk och glimmande vatten medan vi färdas uppför Saône-floden genom hjärtat av vinregionen Bourgogne mot Trévoux där vi lägger till för natten.

Dag 2. Mâcon (Cluny)
På morgonen anländer vi till Mâcon, centrum för vinodlingsdistrikten Mâconnais och Beaujolais.

För den som önskar finns en tillvalsutflykt till den lilla historiska staden Cluny. Idag har staden mindre än 5 000 invånare, men på 1000-talet var det här Europas religiösa centrum och hem till klosterkyrkan Cluny III som var den största i världen innan Peterskyrkan byggdes i Rom. Vi besöker resterna av ortens fem huvudkyrkor och lär oss mer om benediktinmunkarnas fascinerade vardag.

Efter rundturen besöker man även en lokal vingård och gör en vinprovning innan man återvänder till fartyget i Mâcon för att kryssa tillbaka söderut till nattens ankarplats i Collonges-au-Mont-d’Or.

Dag 3. Lyon
Efter frukost lägger vi till i Lyon och får möjlighet att bekanta oss närmare med Frankrikes tredje största stad, vackert belägen vid floderna Rhônes och Saônes sammanflöde.

För den intresserade finns en tillvalsutflykt där man vandrar genom den Unescolistade gamla stan med sina smala gränder och vackra innergårdar, upptäcker de stora salutorgen och livliga kajerna och får lära oss mer om stadens historiska så kallade traboules – passager som leder genom husen över till gatan på andra sidan.

Lyon erbjuder över 200 turistattraktioner och är känd som Frankrikes gastronomiska huvudstad. För den som vill ha mer historia rekommenderas en tur med bergbanan upp till den vackra 1800-talskyrkan som vakar över staden. På vandringen ner passerar man en antik romersk teater från 15 f.Kr. Filmälskaren kan besöka något av de museer som är tillägnade filmpionjärerna bröderna Lumière, och för den modeintresserade finns det möjlighet att lära sig mer om Lyons historiska silkesindustri.

På eftermiddagen följer fartyget floden Rhône söderut mot Viviers.

Dag 4. Viviers
På morgonen anländer vi till den lilla medeltida staden Viviers där det erbjuds en stadsrundtur som tillvalsutflykt. Att vandra runt i den fantastiskt bevarade stadskärnan är verkligen som att resa bakåt i tiden. Här finns pittoreska kullerstensgränder kantade av medeltida stenhus och en imponerande katedral från 1100-talet.

På eftermiddagen seglar fartyget vidare mot Medelhavet och Arles.

Dag 5. Arles och Camargue-deltat
Efter frukost väntar för den som vill, en tillvalsutflykt i denna historiskt viktiga stad som är en av de charmigaste i Provence. Här finns bland annat en stor romersk amfiteater som byggdes bara några år efter Colosseum i Rom och finns kvar som ett tydligt tecken på hur strategiskt viktig Arles var under romartiden. 2008 hittade dykare en unik byst av den romerske kejsaren Caesar i Rhônefloden, den enda kända skulptur som faktiskt tillverkades medan kejsaren fortfarande var i livet.

I Arles tillbringade Vincent Van Gogh ett av sina sista och mest produktiva år då han bland annat målade den berömda solros-serien.

Efter lunch ombord på vårt fartyg finns ännu en tillvalsutflykt där bussen tar med oss till en av de stora natursevärdheterna i Arles omgivningar – det vackra Camargue-deltat som ligger mellan Rhônes två mynningsarmar i Medelhavet. Rhôneflodens vatten har gett området en fantastisk grön bördighet och här trivs betande kreatur såväl som hästar och flamingor.

Dag 6. Avignon
Efter frukost erbjuds en tillvalsutflykt för den som vill upptäcka den berömda staden Avignon med sina storslagna monument från tiden som påvestad mellan 1309 och 1417. Det enorma påvepalatset finns idag med på Unescos världsarvslista och erbjuder en fantastisk konstsamling. Även den ståtliga katedralen Notre-Dame des Doms finns med på världsarvslistan, liksom den gamla bron Pont d’Avignon som franska barn har sjungit om sedan medeltiden.

På eftermiddagen njuter vi av utsikten från däck medan vi kryssar norrut till Tournon-sur-Rhône.

Dag 7. Tågfärd längs floden Ardèche
Tillvalsutflykten från den medeltida lilla staden Tournon åker med ångdrivna Train de l’Ardèche på en romantisk och hisnande tur genom vindlande floddalar och raviner som gröpts ur av Ardèche-flodens väldiga vattenmassor. Området är populärt bland både vandrare och kajakfantaster och vi passerar bland annat den berömda naturliga bron Pont d'Arc..

Under eftermiddagen kryssar fartyget tillbaka mot Lyon.

Dag 8. Lyon – Hemorten
Vi stiger av fartyget på morgonen och blir upphämtade av vår buss som tar oss till flygplatsen för hemresa.

M/S Thurgau Rhône
M/S Thurgau Rhône är en flodkryssningsbåt av hög klass. Alla hytter ligger utsides med fönster. Ombord finns bekvämligheter som en elegant restaurang, panoramabar och soldäck med solstolar.

Hyttinformation
Emerald
- Huvuddäck Ruby - Mellandäck Diamond - Övre däck

Standard Emerald däck (ingår) - 14 kvm, fönster (ej öppningsbart), dusch/wc, tv, luftkonditionering

Deluxe Ruby däck - från 8 695:-/hytt. 14 kvm, fransk balkong, dusch/wc, tv, luftkonditionering.
Deluxe bakre Ruby däck - från 6 595:-/hytt. 14 kvm, fransk balkong, dusch/wc, tv, luftkonditionering

Deluxe Diamond däck - från 12 995:-/hytt. 14 kvm, fransk balkong, dusch/wc, tv, luftkonditionering
Minisvit bakre Diamond däck - från 10 895 :-/hytt. 17 kvm, fransk balkong, dusch/wc, tv, luftkonditionering
Minisvit främre Diamond däck - från 18 295:-/hytt. 17 kvm, fransk balkong, dusch/wc, tv, luftkonditionering

Tillvalsutflykter
Rederiet erbjuder en rad utflykter enligt vad som står beskrivet i programmet som anmäls och betalas kontant ombord. Notera att möjlig bokning av tillvalsutflykter ombord baseras på rederiets tillgänglighet.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar ombord på M/S Thurgau Rhône · 7 frukostar · 6 luncher · 7 middagar · eftermiddagskaffe eller te dagligen · reseledare
Tillägg: Tillvalsutflykter · enkelhytt deluxe rubydäck från 4 295:- · dricks till lokala guider och personal ombord på båten, räkna med cirka 7 euro per resenär och dag
Resevaluta: Euro
Speciellt: Avresan 15/9 är en 9 dagarsresa men ankomst till Lyon en dag innan ombordstigning. Natten spenderas på Hotel Axotel Lyon Perrache där middag och frukost ingår.

Andra liknande resor:

Lyon

Vinvandring

Vinskörd

Vandring Provence

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se