Dag 1. Hemorten – Lyon
Vi flyger till Lyon och blir upphämtade av vår buss som tar oss till fyrstjärniga Hôtel Charlemagne. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 2. Lyon
Efter frukost och utcheckning är det dags för en guidad stadsrundtur i Lyon, vackert belägen vid floderna Rhônes och Saônes sammanflöde. Staden är mest känd som Frankrikes gastronomiska centrum och står vartannat år värd för både den internationella matlagningstävlingen Bocuse d’Or och Konditor-VM. Lyon grundades på första århundradet f.Kr. som romersk koloni och här finns betydande lämningar från romartiden, bland annat en välbevarad teater som ligger i den högt belägna stadsdelen Fourvière som nås med en bergbana. Under vår tur i den Unescolistade staden passerar vi många av dess mest berömda sevärdheter. Vi promenerar i gamla stan, Vieux Lyon, med pittoreska kvarter från medeltid och renässans, där man finner de historiska så kallade traboules – passager som leder genom husen över till gatan på andra sidan. Efter turen finns det tid för lunch på egen hand och egna strövtåg innan vi vid 16-tiden stiger ombord på flodkryssaren A-Rosa Luna. Vi äter gemensam middag på fartyget, och har fortsättningsvis helpension ombord. Klockan 21 lämnar vi hamnen i Lyon och kryssar söderut på Rhône.

Dag 3. Châteauneuf-du-Pape – Avignon
Efter frukost upplever vi det natursköna landskapet i Rhônedalen, berömd för sina viner. Cirka 15.30 lägger vi till i närheten av staden Châteauneuf-du-Pape. Här väntar vår buss för att ta oss till närbelägna Avignon, påvarnas stad med bron Pont d’Avignon, som omnämns i en välkänd barnvisa. Den historiska stadskärnan upptogs 1995 på Unescos världsarvslista. Under en guidad rundtur ser vi flera av de mest berömda monumenten, bland annat det fästningslika påvepalatset från 1300-talet som fungerade som residens för flera påvar under deras så kallade babyloniska fångenskap. Efter stadsturen stiger vi åter ombord på A-Rosa Luna som nu har lagt till i Avignon.

Dag 4. Avignon – Arles
Vid 12-tiden lämnar vår flodkryssare Avignon och fortsätter söderut i Rhônedalen. Efter några timmar når vi den berömda staden Arles, med rötter i antiken. Här gör vi en guidad rundtur i den pittoreska stadskärnan som hyser flera Unescolistade monument. Vi får bland annat se den välbevarade romerska arenan från första århundradet e.Kr. och kyrkan Saint-Trophime som anses vara en av de främsta romanska kyrkorna i Provence. Vi passerar också några platser som avbildats av Vincent van Gogh under hans vistelse i Arles 1888. Vid 21-tiden kastar fartyget loss, och under natten kryssar vi norrut på Rhône.

Dag 5. Viviers – Lyon
På morgonen anländer vi till den lilla medeltida staden Viviers. Här har vi förmiddagen fri att utforska stadens pittoreska centrum med smala kullerstensgränder och en imponerande katedral från 1100-talet. Vid lunchtid fortsätter vi norrut på Rhône mot Lyon, som vi når nästa morgon.

Dag 6. Lyon
Efter frukost har vi hela dagen på oss för egna upptäcktsfärder i Lyon, som vi ju lärt känna några dagar tidigare. Det är härligt att strosa runt i stadens centrum, shoppingutbudet är stort och det finns gott om trevliga kaféer. Passa på att besöka något av stadens många museer, som hyser allt från sidenhantverk (Lyon var under flera hundra år ledande inom Europas sidenproduktion) och marionettdockor till fynd från romartiden och konst från olika epoker. Vid 18-tiden lämnar vi Lyon och kryssar norrut, nu på floden Saône som är en av Rhônes bifloder. Vi färdas genom hjärtat av vinregionen Bourgogne och vindistriktet Beaujolais.

Dag 7. Chalon-sur-Saône – Tournus – Mâcon
På morgonen lägger båten till i Chalon-sur-Saône, en av regionen Bourgognes viktigaste städer. Efter frukost har vi fri tid att på egen hand upptäcka staden med dess pittoreska korsvirkeshus och imponerande katedral. Under tidig eftermiddag styr båten kosan söderut och anländer efter några timmars färd till Tournus. Här lägger vi till i två timmar innan vi kryssar vidare söderut mot staden Mâcon som vi når under natten.

Dag 8. Mâcon
Efter frukost har vi dagen fri för egna strövtåg i Mâcon, som är centrum för vinodlingsdistrikten Mâconnais och Beaujolais. Mâcon är en trevlig stad med pastellfärgade hus längs floden Saône och många små fina blomsterplanteringar. Bara cirka två mil nordväst om Mâcon ligger det berömda benediktinklostret Cluny som grundades redan i början av 900-talet. Vid 18.30-tiden kastar vår flodkryssare loss och turen fortsätter söderut tillbaka mot Lyon.

Dag 9. Lyon – Hemorten
Vi lägger till i Lyon under tidig morgon. Efter en sista härlig frukost ombord på A-Rosa Luna stiger vi i land. En buss kör oss till Lyons flygplats för vidare färd till hemorten.

M/S A-Rosa Luna
M/S A-Rosa Luna som seglar under tysk flagg är en flodkryssningsbåt av högsta klass. Alla hytter ligger utsides med fönster. Ombord finns bekvämligheter som en elegant restaurang, panoramabar med dansgolv, soldäck med solstolar, uppvärmd utomhuspool samt en spaanläggning. Vi blir serverade frukost, lunch och middag varje dag ombord. Både luncherna och middagarna består av fyrarättersmenyer och en av kvällarna bjuds vi på en femrätters galamiddag.

Hyttinformation


Huvuddäck, kategori S (ingår), fönster (ej öppningsbart), dusch/wc, tv, luftkonditionering, 1 x uppfällbar säng, 1 x utdragbar soffa

Huvuddäck, kategori A, tillägg från 3 450:-/hytt,  fönster (ej öppningsbart), dusch/wc, tv, luftkonditionering, dubbelsäng

Mellandäck, kategori C, tillägg från 9 650:-/hytt,  öppningsbart panoramafönster med fransk balkong, dubbelsäng

Övre däck, kategori D, tillägg från 13 850:-/hytt, öppningsbart panoramafönster med fransk balkong, dubbelsäng 

Extra utflykter
Rederiet erbjuder en rad extrautflykter som anmäls och betalas kontant ombord. Välj bland utflykter till Pont du Gard och Uzès, naturparken Camargues, Ardèche Gorges, Bourgogne med staden Beaune samt vinprovning, slottet Cormation och medeltida staden Brancion, staden Mâcon inklusive besök på vinmuseum, klostret i Cluny. För att en utflykt ska genomföras behöver 20 personer ha anmält sig.

Ingår: Flyg t/r · 8 övernattningar ombord på M/S A-Rosa Luna · 8 frukostar · 6 luncher · 7 middagar inklusive dryck · eftermiddagskaffe eller te dagligen · stadsrundturer i Lyon, Avignon och Arles · reseledare
Tillägg: Tillvalsutflykter · enkelhytt på huvuddäck från 4 295:- (på förfrågan) · dricks till lokala guider och personal ombord på båten, räkna med cirka 5 euro per resenär och dag
Resevaluta: Euro

Andra liknande resor:

Rhône Saône

Lyon

Lavendel i Provence

Glaciärexpressen

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se