Låt smaklökarna dansa på denna smak och matresa till Skaraborg. Vi bjuds på smaskiga provningar, idylliska gårdsbutiker och inte minst Bison safari i Gate.
07:30 Göteborg, 07:45 Lerum, 08:10 Alingsås och ytterligare ett fåtal orter i mellersta och södra Sverige
Dag 1Dagstur
Upphämtning på morgonkvisten. Vi slår snabbt kursen mot Skaraborg. Utanför Hjo finner vi Gate Bison farm, en familjeägd gård med ett stort intresse för den Amerikanska bisonoxen. En gång i tiden fanns bisonoxen i enorma hjordar över hela Nordamerika, från Alaska i norr till Mexico i söder. Men människan jagade bisonoxen så hårt att den nästan utrotades. Bisonoxen lever i grupper och trots att en oxe kan väga upp till 1 400 kg har den en toppfart på 65 km/timme. Vi följer med på en safaritur i det kuperade landskapet och får se gårdens största bison flock. Vi passar även på att besöka gårdens egna gårdsbutik där deras egna kött säljes. Man finner även vilt från traktens skogar och produkter från närliggande producenter .
Vi åker in mot Hjo, Vätterns Pärla för en husmans lunch, kaffe med kaka på Stampens kvarn. Kvarnen har anor från slutet 1600-talet och produktionen var igång fram tills 1960-talet. Allt det gamla är väl bevarat i en mysig miljö och kvar finns även kvarnen och de tjocka timmerväggarna. Ett nytt restaurangkök är tillbyggt med gammal stil utvändigt som drivs med el som produceras av vattnet från Hjo-ån som passerar kvarnens turbiner. Om vädret tillåter kan man sitta vid kvarndammen.
Vi åker den korta biten bort till Munkebo gård, en idyllisk lantbruks gård. På Munkebo gård föder de upp kycklingar, odlar spannmål och jordgubbar samt bedriver skogsbruk. Sen några år tillbaka odlar de också pumpor, från den minsta dekorations pumpan till mat pumpor och de större traditionella orangea halloween-pumporna. Försäljning finns gården om skörden är god. Efter besöket har gruppen fri tid i Hjo för att utforska de lokal butikerna.
Vi avslutar dagen med ost provning på Falbygdens osteria i Falköping, en av Sveriges största leverantörer av ost- och delikatesslådor. Osterian i Falköping öppnades redan 1987 och erbjuder ett brett sortiment av kvalitetsostar. Efter provningen får vi möjlighet att titta runt och köpa med sig delikatess hem från ostbutiken. Innan avresa hem till Göteborg, bjuds vi på smörgås och kaffe/te. Vi beräknar att vara tillbaka i Göteborg ca kl. 20.00
Upphämtning på morgonkvisten. Vi slår snabbt kursen mot Skaraborg. Utanför Hjo finner vi Gate Bison farm, en familjeägd gård med ett stort intresse för den Amerikanska bisonoxen. En gång i tiden fanns bisonoxen i enorma hjordar över hela Nordamerika, från Alaska i norr till Mexico i söder. Men människan jagade bisonoxen så hårt att den nästan utrotades. Bisonoxen lever i grupper och trots att en oxe kan väga upp till 1 400 kg har den en toppfart på 65 km/timme. Vi följer med på en safaritur i det kuperade landskapet och får se gårdens största bison flock. Vi passar även på att besöka gårdens egna gårdsbutik där deras egna kött säljes. Man finner även vilt från traktens skogar och produkter från närliggande producenter .
Vi åker in mot Hjo, Vätterns Pärla för en husmans lunch, kaffe med kaka på Stampens kvarn. Kvarnen har anor från slutet 1600-talet och produktionen var igång fram tills 1960-talet. Allt det gamla är väl bevarat i en mysig miljö och kvar finns även kvarnen och de tjocka timmerväggarna. Ett nytt restaurangkök är tillbyggt med gammal stil utvändigt som drivs med el som produceras av vattnet från Hjo-ån som passerar kvarnens turbiner. Om vädret tillåter kan man sitta vid kvarndammen.
Vi åker den korta biten bort till Munkebo gård, en idyllisk lantbruks gård. På Munkebo gård föder de upp kycklingar, odlar spannmål och jordgubbar samt bedriver skogsbruk. Sen några år tillbaka odlar de också pumpor, från den minsta dekorations pumpan till mat pumpor och de större traditionella orangea halloween-pumporna. Försäljning finns gården om skörden är god. Efter besöket har gruppen fri tid i Hjo för att utforska de lokal butikerna.
Vi avslutar dagen med ost provning på Falbygdens osteria i Falköping, en av Sveriges största leverantörer av ost- och delikatesslådor. Osterian i Falköping öppnades redan 1987 och erbjuder ett brett sortiment av kvalitetsostar. Efter provningen får vi möjlighet att titta runt och köpa med sig delikatess hem från ostbutiken. Innan avresa hem till Göteborg, bjuds vi på smörgås och kaffe/te. Vi beräknar att vara tillbaka i Göteborg ca kl. 20.00
Tips!
Vi rekommenderar att ni tar med er en kylbag med frysta kylklampar om ni önskar inhandla delikatesser under resan.
SpecielltSpecielltVi rekommenderar att ni tar med er en kyl bagg med frysta kyl klampar om ni önskar inhandla delikatesser under resan.
4,6
/5
Helhetsomdömen från 13 resenärer.
Anonym
Detta var en utmärkt resa för att vara premiär, bisonparkens ägare var underbara. Grönsaksbutiken var mycketbra för att vara så liten . Resans upplägg var helt utmärkt. Flickan i ostbutiken ,kunnig och mycket påläst.
Lillian
En varierande och inspirerande resa. Bisonfarmen - vilken upplevelse! Fint bemötande från husets folk! Mofalla gård likaså. Härligt att höra ambitionen att gårdarna samverkar och levererar sin skörd till olika restauranger i Hjo. Besöket på Osterian gjorde ingen besviken! Och glassen i Hjo är så god, speciellt när man sitter och blickar ut över Vättern!