tid

Avgångstider 06.30 Borås, 07.30 Göteborg, 08.50 Falkenberg, 06.15 Stockholm, 08.00 Linköping, 08.10 Växjö, 11.40 Malmö och ytterligare 85 orter i mellersta och södra Sverige.

Dag 1. Hemorten – Berlin
Vi åker genom södra Sverige och Danmark. Därefter tar vi färjan Gedser–Rostock som tar strax under två timmar. I Tyskland fortsätter vi till vårt övernattningshotell utanför Berlin. Dagen avslutas med en gemensam middag.

Dag 2. Berlin – Kiens
Tidig frukost på hotellet och därefter avresa mot Italien. Vi passerar München, Innsbruck och Brennerpasset. Vid 19.30-tiden kommer vi till Kiens och Hotel Pustertalerhof. Hotellet är familjeägt, har utmärkt rumsstandard och mycket god service. Hotellet har dessutom renoverat spaavdelningen under 2018 och erbjuder nu bland annat flera inomhuspooler, en uppvärmd utomhuspool och en härlig relaxavdelning. Badhandduk finns att tillgå. Här bor vi sju nätter och äter gemensamma middagar på kvällarna.

Dag 3–8. Dolomiterna
Under våra sex dagar i Dolomiterna gör vi fem gemensamma vandringsturer, exempelvis de tre som finns beskrivna nedan. Vi vandrar i varierande terräng på väl markerade vandringsleder och alla med normal grundkondition ska kunna vara med. Vi vandrar vanligtvis mellan cirka 10.00 och 15.00 på dagarna. Under vandringarna görs regelbundna pauser. På några av vandringsdagarna finns möjligheter att äta lunch utmed vägen vid restauranger, så kallade refugi. Andra dagar krävs lunchpaket som kan köpas i byns livsmedelsbutik eller på hotellet. Vandringsturerna varierar något i svårighetsgrad och ibland ges olika alternativ för att tillgodose gruppens önskemål. Om någon väljer att vila under en vandringsdag finns möjligheter till egna aktiviteter, såsom promenader eller cykelturer mellan de charmiga byarna. 

Tillvalsutflykt Trauttmansdorffs trädgårdar

En av dagarna gör vi en utflykt till Merano och Trauttmansdorffs trädgårdar som är rankade som Sydtyrolens mest populära turistmål. Här finner du träd, blommor, buskar och annan växtlighet från hela världen vilket skapar en spektakulär och vacker miljö. Vi gör en guidad rundtur och har sedan fri tid att upptäcka området. Trädgårdarna utsågs 2005 till Italiens vackraste trädgårdar och fick utmärkelsen årets internationella trädgård 2013. Utflykten behöver förbokas inför resan. Pris 495:-

Dag 9. Kiens – Berlin
Frukost och avresa mot Berlin. Vi kommer fram till vårt hotell utanför Berlin. Middag på kvällen.

Dag 10. Berlin – Hemorten
Frukost och avresa till Rostock. I mån av tid stannar vi för inköp vid en gränshandel. Vi beräknar vara i Malmö 17.45, Göteborg 21.45 och Stockholm 23.45.

Under resan gör vi bland annat följande vandringar: 

Drei Zinnen
Efter frukost tar vår buss oss upp till startpunkten för ett av de mest kända områdena i hela Dolomiterna, Drei Zinnen. Väl där startar vi vår vandring i denna storslagna miljö. Drei Zinnen består av tre toppar där den högsta är strax under 3 000 meter. Vi vandrar längs stigar och grusvägar i spektakulära alpmiljöer och får en fantastisk utsikt när vi når vår vandrings högsta punkt på över 2 400 meters höjd. Längd cirka 9 km, vandringstid cirka 4-5 timmar, höjdskillnad cirka 550 m.

Speikboden
Under morgonen kör vi in i den vackra Ahrntal och når liftstationen vid Speikboden där vi kliver på gondolliften för cirka 15 minuters färd upp i bergen. Väl uppe finns olika vägar att vandra och vår reseledare berättar mer om alternativen. Vi påbörjar stigningen till vårt första stopp vid en alphytta där vi tar en liten paus innan vi ger oss i kast med den mer utmanande delen av vandringen för att nå turens högsta punkt Speikboden. Efter att ha njutit av den storslagna utsikten vandrar vi åter ner till liftstationen och hinner kanske ta något kallt att dricka innan vi stiger på liften för nedfärd. Längd cirka 9 km, vandringstid cirka 4-5 timmar, höjdskillnad cirka 690 m.

Pragser Wildsee

Pragser Wildsee, eller Dolomiternas Juvel som sjön också kallas, är ett av de populäraste besöksmålen i hela norra Italien, och när man kommer dit förstår man verkligen varför. Det turkosa och mycket klara vattnet skapar en fantastisk kontrast mot de kringliggande bergsmassiven. I området kring sjön finns det flera olika vandringsleder med olika svårighetsgrad som vår reseledare kan berätta mer om. För de som vill finns självklart även möjlighet att njuta av ett uppfriskande bad i sjön vars vatten aldrig blir varmare än 16 grader. Beroende på vilken sträcka man vill vandra varierar vandringstiden mellan 1-4 timmar, höjdskillnaden mellan 100-650m och sträckan mellan 3-9 km.

Underlaget kan ibland vara stenigt och kräver koncentration. Det är viktigt att man har god grundkondition och är fullt frisk för att kunna njuta av vandringarna. För att underlätta kan vi rekommendera viss utrustning. Alla resenärer bör använda grova skor med rejäl sula eller allra bäst vandringskängor. Vandringsstavar kan även underlätta i många situationer (inte nödvändigt men kan ge extra stöd). Ytterligare exempel på användbar utrustning är ryggsäck, shorts, regnskydd, vattenflaska på minst 1,5 liter, någon form av solskyddsprodukt, enklare medicinkit med bland annat plåster.

Vi har även flygresor på 8 dagar till Dolomiterna, läs mer på https://www.rolfsbuss.se/flyg/dolomiterna

Ingår: Buss t/r · 9 övernattningar i dubbelrum · 9 frukostar · 9 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 395:- · tillvalsutflykt · liftkostnader
Resevaluta: Euro
Speciellt: På avresa 17/7 bor vi på Hotel Gissbach i San Giorgio.

Andra liknande resor:

Vandring Dolomiterna

Sydtyrolen

Vandring Tyrolen

Innsbruck & Seefeld

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se