tid

Avgångstider 06.30 Borås, 07.30 Göteborg, 08.50 Falkenberg, 06.15 Stockholm, 08.00 Linköping, 08.10 Växjö, 11.40 Malmö och ytterligare 85 orter i mellersta och södra Sverige.

Dag 1. Hemorten – Hannover
Vi åker genom södra Sverige och Danmark. Därefter tar vi färjan Rödby–Puttgarden som tar 45 minuter. Ombord finns det möjlighet att äta lunch. I Tyskland fortsätter vi mot Hannover och vårt övernattningshotell. Gemensam middag på kvällen.

Dag 2. Hannover – Matrei am Brenner
Frukost på hotellet och därefter avresa mot Matrei am Brenner. Under morgonen och förmiddagen passerar vi bland annat Würzburg och Nürnberg. Efter lunch fortsätter vi mot München. I trakterna kring Rosenheim får vi en första vy över de fantastiskt vackra Alperna. Vi reser vidare in i Österrike vid Kufstein och följer floden Inns dalgång förbi Innsbruck och över den berömda Europabron vidare till Matrei am Brenner. Här checkar vi in på vårt övernattningshotell Parkhotel Matrei. Middag på kvällen.

Dag 3. Matrei am Brenner – Treviso
Efter frukost kör vi söderut genom det vackra alplandskapet. Genom Brennerpasset passerar vi den italienska gränsen och kör in i Sydtyrolen. Denna italienska region tillhörde Österrike fram till efter första världskriget. Här finns grönskande vin- och fruktodlingar utmed vägarna. Vi passerar Brixen och Sydtyrolens huvudstad Bolzano på vår väg till Verona. Väl i Verona beskådar vi Julias berömda balkong där Romeo ska ha uppvaktat henne. Här finns även amfiteatern Arena di Verona som är den tredje största i Italien. Efter besöket i Verona fortsätter vi till Treviso norr om Venedig och tar in på Park Hotel Villa Fiorita. Middag på kvällen.

Dag 4. Venedig
Efter frukost ägnar vi hela dagen åt Venedig, kanalernas och gondolernas stad. Vi besöker bland annat Markusplatsen med den fantastiska Markuskyrkan, byggd i bysantisk stil och utsmyckad med mängder av guld. Strax intill står det nästan hundra meter höga klocktornet. I Venedig finns hundratals broar, däribland de kända Suckarnas bro och Rialtobron. Middag på kvällen.

Dag 5. Treviso – Florens – Rom
Från Treviso går resan sydväst genom regionen Emilia-Romagna och passerar huvudstaden Bologna på väg till det vackra Toscana och renässansstaden Florens. Där möter vi en lokalguide som visar många av stadens sevärdheter, exempelvis den mäktiga katedralen, rådhustorget och bron Ponte Vecchio över floden Arno. Florens var säte för Medicifamiljen som med sina rikedomar agerade mecenater åt både Michelangelo och Rafael. På eftermiddagen fortsätter vi till Rom. Här övernattar vi på Smooth Hotel Rome West. Middag på kvällen.

Dag 6. Rom
Frukost och därefter möter vi vår lokalguide som tar oss med på en heldagstur i den eviga staden. Rom sägs vara byggd på sju kullar och är historiskt en av västvärldens viktigaste städer. Under vår rundtur passerar vi monument från många olika epoker, bland annat Vatikanen med Petersplatsen, Spanska trappan, Fontana di Trevi och Colosseum.

Dag 7. Rom
Frukost och sedan har vi hela dagen fri för egna aktiviteter.

Dag 8. Rom – Pompeji – Sorrentohalvön
Under resdagen till Sorrentohalvön gör vi ett besök i Pompeji söder om Neapel. Staden låg vid foten av Vesuvius och förstördes år 79 e.Kr. då den begravdes under aska och pimpsten när vulkanen fick ett förödande utbrott. Idag kan man se framgrävda torg, hus och tempel. Entrén kostar cirka 15 euro per person. Efter ett intressant besök fortsätter vi till Sorrentohalvön där vi bor tre nätter på Hotel Oriente i Vico Equense. Middag på hotellet.

Dag 9. Capri
Efter frukost beger vi oss med buss till hamnen och därefter väntar en kort båttur till den subtropiska ön Capri. Där möts vi av en lokalguide som visar oss runt på ön. Vi besöker bland annat den svenske läkaren Axel Munthes villa San Michele som byggdes på 1890-talet. Här tog Munthe emot besök av kända celebriteter som Oscar Wilde, Henry James och P. S. Kröyer. Axel Munthe umgicks även regelbundet med den svenska drottningen Victoria som var gift med Gustaf V. Efter besöket på Capri återvänder vi med båt till Sorrento och vårt hotell. Middag på kvällen.

Dag 10. Sorrento
Efter frukost finns det möjlighet att med vår reseledare besöka Sorrento. Staden ligger på en halvö som sträcker sig ut i Neapelbukten. Utsikten över havet mot Neapel och Vesuvius är minnesvärd. Upptäck den charmiga gamla stadskärnan med sina många butiker och kaféer eller vandra på stigar genom citron- och apelsinlundar. Pröva gärna den lokala limoncellon som gjort Sorrento berömt i hela Italien. Middag på kvällen.

Dag 11. Sorrentohalvön – Lucca
Från Sorrento beger vi oss norrut mot Lucca. Här föddes kompositören Giacomo Puccini år 1858. Staden har en intressant historisk stadskärna omgiven av en ringmur. Vi bor i utkanten av Lucca på Best Western Grand Hotel Guinigi. Före middagen tar vår reseledare med oss på en kort promenad för att beskåda den vackra staden.

Dag 12. Lucca – Feldkirch
Efter frukost åker vi till Pisa där vi gör ett besök vid Mirakelfältet. Här finner vi det lutande tornet och flera andra sevärdheter, som domkyrkan och baptisteriet. Därefter fortsätter vi vår resa norrut förbi Como och in i Schweiz. Vi färdas längs vackra vinodlingar och genom grönskande schweiziska alper. Strax innan vi kommer in i Österrike passerar vi det lilla furstendömet Liechtenstein. Vi övernattar på Best Western Central Hotel Leonhard i Feldkirch. Middag på kvällen.

Dag 13. Feldkirch – Hannover
Frukost och avresa mot Hannover. Under morgonen passerar vi Bodensjön och österrikiska Bregenz. Under eftermiddagen passerar vi bland annat även Ulm, Würzburg och Kassel. Vi checkar in på vårt hotell i utkanten av Hannover. Middag på kvällen.

Dag 14. Hannover – Hemorten
Frukost och avresa till Puttgarden. I mån av tid stannar vi för inköp vid en gränshandel. Vi beräknar vara i Malmö 16.45, Göteborg 21.00 och Stockholm 21.45.

Ingår: Buss t/r · 13 övernattningar i dubbelrum · 13 frukostar · 11 middagar · alla utflykter · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 3 645:- · entréer
Resevaluta: Euro
Speciellt: På avresa 7/9 bor vi dag 12 på Central Löwen Hotel i Feldkirch och sista natten på NH Berlin Potsdam i utkanten av Berlin istället för Hannover, vilket gör att vi kommer ta färjan Rostock-Gedser och medför en något senare hemkomst.

Andra liknande resor:

Stora Italien

Sorrentohalvön

Sorrento

Vandring Amalfi

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se