tid

Avgångstider 06.00 Ulricehamn, 06.30 Borås, 07.30 Göteborg, 08.10 Alingsås, 08.30 Vårgårda, 09.30 Lidköping och ytterligare ett tiotal orter i södra och mellersta Sverige.

Dag 1. Hemorten – Mora
Vi åker norrut till Dalarna och Mora, där vi besöker Zornmuseet och Zorngården. På museet visas ett urval av Anders Zorns skimrande akvareller, oljemålningar och andra verk. Intill museet ligger konstnärshemmet Zorngården, som byggdes och inreddes i nationalromantisk stil av Anders Zorn och hans hustru Emma kring förra sekelskiftet. Zorn var mycket tekniskt intresserad och installerade central uppvärmning på gården redan 1898. Efter besöket checkar vi in på Mora Parken Hotell & Konferens, där vi äter gemensam middag.

Dag 2. Mora – Östersund
Vi äter frukost på vårt hotell och fortsätter sedan mot jämtländska Östersund, som ligger vackert vid Storsjön. På vägen stannar vi för att äta lunch. Framme i Östersund får vi en visning av prisbelönta Jämtli Historieland, som är ett friluftsmuseum med levande miljöer från olika historiska epoker. På kvällen checkar vi in på centralt belägna Hotell Östersund, där vi också äter middag.

Dag 3. Östersund – Arvidsjaur – Gällivare
Efter frukost byter vi vår buss mot tåg och åker längs norra delen av Inlandsbanan till Arvidsjaur. Vi upplever den vackra naturen på vår väg längs rälsen, som byggdes i etapper under 1907–1937 mellan Kristinehamn och Gällivare. Tanken var att järnvägen skulle stärka näringslivet i norra inlandet, men den fick inte önskad effekt. Inte heller för persontrafiken blev Inlandsbanan särskilt framgångsrik. 1993 tog kommunalt ägda Inlandsbanan AB över driften av den nedläggningshotade anläggningen. Idag satsas det på snötåg till fjällen under vintersäsongen, och på sommaren kan man tågluffa längs banan. Nytt för i år är att tågen drivs med förnyelsebara drivmedel. Från Arvidsjaur tar bussen oss vidare till Gällivare, där vi checkar in på Grand Hotel Lapland. Här ska vi bo i två nätter. Vi äter middag på hotellet.

Dag 4. Jukkasjärvi – Kiruna
Idag åker vi till Jukkasjärvi, där vi får en guidad visning av unika Icehotel. Här kan vi beundra den förgängliga iskonsten och hotellet som numera håller öppet året runt. Sedan åker vi vidare knappt två mil till Kiruna, där vi äter lunch på egen hand. På eftermiddagen gör vi en rundtur i Kiruna, som håller på att flyttas! LKAB:s gruvdrift har underminerat marken under staden och ett nytt centrum är under uppbyggnad tre kilometer österut. Ett intensivt arbete pågår med att skapa nya bostadsområden, butiker och strukturer för samhällsservice. Det är en mycket omfattande process som beräknas pågå i åtminstone tio år. På kvällen återvänder vi till Gällivare och vårt hotell där vi äter gemensam middag.  

Dag 5. Gällivare – Jokkmokk – Gammelstad – Luleå
Efter frukost åker vi söderut till Jokkmokk, en central samisk samlingsplats. När vi kommer fram på förmiddagen får vi en visning av Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum. Här möter vi Sápmi, landet och folket, och vi får en inblick i hur det är att leva och överleva i ett krävande landskap. Vi äter lunch på egen hand och kanske lockar Ájttes restaurang som bland annat serverar samiska specialiteter. Sedan åker vi vidare till Gammelstad, som egentligen är Luleås gamla stad, och får en guidad tur av Gammelstads kyrkstad. Här finns drygt 400 kyrkstugor i nästan ursprungligt skick. Kyrkstaden byggdes för att ge långväga sockenbor någonstans att bo vid kyrkohögtiderna. Traditionen hålls fortfarande vid liv och några gånger om året bjuds församlingsmedlemmarna in till kyrkhelg. Platsen är ett av Unescos världsarv. Vi åker sedan vidare till Luleå, där vi checkar in på Clarion Hotel Sense. Middag på hotellet.

Dag 6. Luleå – Burträsk – Umeå
Idag fortsätter vi söderut till Burträsk i Västerbotten. Vi stannar på vägen för att äta lunch på egen hand och på eftermiddagen besöker vi mejeriet som tillverkar den omtyckta Västerbottenosten. Vi får en visning av mejeriet och lär oss mer om historien bakom osten och mystiken kring den unika smaken. På kvällen checkar vi in på Comfort Hotel Winn i Umeå, som ligger i närheten av den vackra Umeälven. Här finns en fin strandpromenad med skulpturer som sträcker sig från det moderna kulturcentret Väven längs älven till Bildmuseet. Middag på hotellet.

Dag 7. Umeå – Söderhamn
Efter frukost åker vi mot Söderhamn och njuter av den sagolikt vackra sträckan längs Höga kusten. Vi passerar Höga kusten-bron, en hängbro som med sina 182 meter svävar över Ångermanälven nära älvens mynning. På vägen äter vi lunch på egen hand. Vi kommer fram till Söderhamn i Hälsingland under eftermiddagen och checkar in på Best Western Hotel Söderhamn, där vi serveras middag på kvällen.

Dag 8. Söderhamn – Alfta – Ockelbo – Falun
Efter frukost åker vi västerut mot Alfta, där vi får en visning av hälsingegården Ol-Anders. På 1600- och 1800-talet byggde hälsingebönderna stora och ståtliga gårdar, med utsökt vackert dekorerade rum. Vi får uppleva unikt välbevarade interiörer med vägg- och schablonmålningar bibehållna på ursprunglig plats. Sedan åker vi vidare till Ockelbo i Gästrikland. Efter lunch på egen hand besöker vi Wij Trädgårdar. Här kombineras odling med konst och hantverk, och det finns sex visningsträdgårdar med olika teman. På eftermiddagen fortsätter vi mot Dalarna och Falun, där vi checkar in på Scandic Lugnet Falun. Vi äter middag på hotellet.

Dag 9. Falun – Hemorten
Idag besöker vi ett av Sveriges mest omtalade konstnärshem: Carl Larsson-gården i Sundborn. Carl och Karin Larsson började i slutet av 1800-talet att inreda stugan som de fått av Karins far och skapade där ett hem som Carl Larsson stolt betraktade som ett föredöme. I stugan fick Karin utlopp för sin konstnärlighet, det var hon som formgav möblerna och vävde tyger och gobelänger. Carl skildrade hemmet och familjelivet i flera målningar, som fått stor spridning och som många har tagit till sitt hjärta. Vi återvänder sedan till hemorten.

Ingår: Buss t/r · tåg Östersund – Arvidsjaur · 8 övernattningar i dubbelrum med frukost · 8 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 2 395:-

Andra liknande resor:

Jokkmokk

Inlandsbanan

Höga kusten

Polcirkeln

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se