tid

Avgångstider 12.30 Borås, 13.30 Göteborg, 14.40 Falkenberg, 15.10 Halmstad och ytterligare ett tiotal orter i mellersta och södra Sverige.

Dag 1. Hemorten – Karlskrona
Vi reser söderut via Halmstad och gör längs vägen ett stopp för fika innan vi i början av kvällen når Karlskrona. Härifrån avgår Stena Lines färja till Gdynia kl 21. Ombord på båten äter vi gemensam middag.

Dag 2. Gdynia – Malbork – Mikołajki
Innan vi anländer till Gdynia serveras frukostbuffé ombord på båten. Dagens mål är den charmiga semesterorten Mikołajki, belägen i hjärtat av det masuriska sjödistriktet. På vägen dit gör vi en guidad tur i den medeltida borgen Malbork, på tyska Marienburg, som började byggas på 1200-talet av riddarna i Tyska orden. Det är en imponerande tegelanläggning som är omgiven av ringmurar och vackert belägen vid floden Nogat. Under trettioåriga kriget och under Karl X Gustavs polska fälttåg intogs borgen av svenskarna. I andra världskrigets slutskede förstördes den till hälften men har sedan dess återuppbyggts. Sedan 1997 finns anläggningen med på Unescos världsarvslista. När vi anlänt till Mikołajki checkar vi in för tre nätter på hotell Gołębiewski. Samtliga dagar ingår frukost och middag på hotellet.

Dag 3. Båttur på sjön Tałty och Varglyan
Vi inleder dagen med en vacker båttur på sjön Tałty, en av de djupaste sjöarna i det masuriska sjödistriktet. Under den cirka en och en halv timme långa turen från Mikołajki till Ryn omges vi av ett naturskönt landskap med skogklädda kullar. Väl framme i den trevliga lilla staden Ryn, mest känd för sin borg som ursprungligen byggdes av Tyska orden på 1300-talet, har vi tid för lunch på egen hand. Därefter fortsätter vi med buss norrut till området öster om Kętrzyn (Rastenburg) där Hitler hade sitt militära högkvarter på östfronten, kallat Varglyan. Komplexet började uppföras 1940 och ligger väl skyddat i de ostpreussiska skogarna. Det var här som Claus von Stauffenberg genomförde det misslyckade bombattentatet mot Hitler i juli 1944, vilket filmatiserats i bland annat amerikanska Valkyria. Vid Varglyan väntar en lokalguide som visar oss runt. Idag är det bara ruiner som återstår av högkvarteret. Under sen eftermiddag återvänder vi till vårt hotell.

Dag 4. Olsztyn
Idag åker vi västerut mot staden Olsztyn, belägen på båda sidor om floden Łyna. Här finns ett av Polens största universitet, och staden präglas av vacker gotisk arkitektur. Under en guidad promenad i den pittoreska stadskärnan gör vi bland annat ett besök i slottet som under några år på 1500-talet förvaltades av den berömde astronomen Nikolaus Kopernikus. Här finns den astronomiska tabellen han målade på slottets vägg fortfarande att beskåda. Vi passerar också den så kallade Kopernikus bänk, det gamla torget och fiskmarknaden. Vi besöker även Sankt Jakobskatedralen, ursprungligen uppförd på 1300-talet, samt planetariet som öppnades 1973 till 500-årsjubileet av Kopernikus födelse. Efter lunch på egen hand åker vi tillbaka till Mikołajki.

Dag 5. Mikołajki – Gdańsk – Gdynia
Efter frukost och utcheckning beger vi oss till den gamla hansestaden Gdańsk, som ligger vid floden Wisłas mynning. Gdańsk är en av Östersjöområdets mest storslagna städer och även känd under sitt tyska namn Danzig. Stadens historiska centrum har återuppbyggts efter den svåra krigsförstörelsen i mars 1945. Under en guidad tur ser vi bland annat Długi Targ, långa torget, som kantas av färgglada borgarhus med gavlarna mot gatan, Neptunfontänen, rådhuset och Gyllene porten. Den imponerande Mariakyrkan från 1300-talet är en av världens största tegelkyrkor. En annan av de främsta sevärdheterna i Gdańsk är hamnkranen från 1400-talet som blivit stadens symbol. Under eftermiddagen återvänder vi till Gdynia och stiger på färjan som ska ta oss tillbaka till Sverige. På kvällen äter vi gemensam middag ombord på båten.

Dag 6. Karlskrona – Hemorten
Vi äter frukost på båten innan vi anländer till Karlskrona cirka klockan 7.30. Vi beräknas nå Göteborg vid 14-tiden.

Ingår: Buss t/r · 2 övernattningar i insides dubbelhytt · 3 övernattningar i dubbelrum · 5 frukostar · 5 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 625:-
Resevaluta: Polska zloty
Speciellt: På avresan 12/9 går bussen från Ulricehamn via Lerum till Göteborg, istället för via Borås, Bollebygd och Landvetter.

Andra liknande resor:

Warszawa

Warszawa

Warszawa Kraków

Gdańsk

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se