tid

Avgångstider 06.00 Ulricehamn, 06.30 Borås, 07.30 Göteborg, 08.35 Uddevalla, 09.30 Tanum och ytterligare ett tiotal orter längs med vägen.

Dag 1. Hemorten – Hamar
Avresa från hemorten under morgonen. Resan går norrut genom Bohuslän. Vi passerar Svinesundsbron och kommer in i Norge. Resan fortsätter mot Oslo och Hamar som ligger cirka 15 mil norr om huvudstaden. Vi övernattar på Scandic Hamar där vi äter gemensam middag på kvällen.

Dag 2. Hamar – Steinkjer
Frukost och avresa. Vi fortsätter resan norrut och passerar Lillehammer där vinterolympiaden hölls 1994. Vi följer sedan den urgamla Kungsvägen genom Gudbrandsdalen mot Trondheim. Strax efter Dombås passerar vi Dovrefjell. Om vädret tillåter får vi en fantastisk utsikt mot Snöhetta, 2 286 meter över havet. I Dovrefjellsområdet finns en nationalpark där det lever myskoxar i vilt tillstånd. Därefter fortsätter vi till Trondheim, Norges tredje största stad. Trondheim grundades av vikingakungen Olav Tryggvason och firade 1997 sitt tusenårsjubileum. Vi gör en paus vid Nidarosdomen, Trondheims domkyrka från början av 1000-talet. De som önskar får tid till att besöka kyrkan som är ett av Nordens främsta medeltida byggnadsverk (inträde tillkommer). Vi kör sedan vidare till vårt mål för dagen, Steinkjer. Här bor vi på Quality Hotel Grand, beläget mitt i centrum. Middag på kvällen.

Dag 3. Steinkjer – Fauske
Frukost och avresa. Vi reser norrut och bara några mil norr om Steinkjer passerar vi Snåsavatnet, Norges sjätte största sjö. Därefter kommer vi in i Namdalen mot Mosjöen och senare passerar vi Mo i Rana, som ligger vackert vid Ranafjorden. Vi stannar vid Polcirkelcenter som ligger precis vid polcirkeln. Här finns det möjlighet att skicka vykort som poststämplas Polcirkeln 8635. Färden går vidare till Fauske, kallad marmorbyn efter den flerfärgade marmorn som bryts här. Vi bor på Scandic Fauske Hotel där vi även äter middag på kvällen.

Dag 4. Fauske – Sörkjosen
Frukost och tidig avresa. Under förmiddagen reser vi genom Nordland och gör resans enda färjeöverfart. Vi korsar Tysfjorden genom en kort överfart mellan Bognes och Skarberget. Vid lunch stannar vi i centrala Narvik och under eftermiddagen fortsätter vi norrut och passerar bland annat Andselv. Efter vår längsta resdag når vi Sörkjosen. Här övernattar vi på Kvænangsfjell Gildetun. Hotellet håller enkel standard. Middag på kvällen. Vid klart väder ges möjlighet att se midnattssolen för första gången på resan.

Dag 5. Sörkjosen – Honningsvåg
Frukost och avresa mot Honningsvåg. Under förmiddagen passerar vi den lilla byn Kåfjord vid Altafjorden. Härifrån verkade det fruktade tyska slagskeppet Tirpitz under delar av andra världskriget. Kort därefter gör vi en lunchpaus i Alta, känt för sina hällristningar. Vi reser vidare och den sista sträckan mot Mageröya går utmed den vackra Porsangerfjorden. Under sen eftermiddag når vi den lilla staden Honningsvåg. Staden ligger på Europas nordligaste ö och här har vi nått den 71:a breddgraden. Hit kommer varje år mer än 250 000 turister. Här övernattar vi på Scandic Nordkapp eller Scandic Honningsvåg.

Efter en gemensam middag beger vi oss till Nordkapsklippan några mil norr om Honningsvåg. Här finns Nordkapshallen som ligger på mer än 300 meters höjd över havet. Inträdesavgiften samt Nordkapscertifikat och en filmvisning ingår. En spektakulär panoramafilm tar oss med på en resa genom Nordkaps fyra årstider. Vid midnatt är det vid klart väder fortfarande ljust som på dagen. Midnattssolen och vyn över Ishavet på Europas nordligaste plats blir för många ett minne för livet.

Dag 6. Honningsvåg – Kautokeino
Frukost och avresa mot Kautokeino genom Finnmark. Vi passerar Lakselv och stannar för lunch i Karasjok. Karasjok kallas för samernas huvudstad och här finns de norska samernas sameting. Efter lunch fortsätter vi västerut och under sen eftermiddag når vi Thon Hotel Kautokeino. Middag på kvällen.

Dag 7. Kautokeino – Jukkasjärvi – Kiruna
Frukost och avresa söderut. Under förmiddagen passerar vi genom Finland och når Sverige via Karesuando. När vi når Jukkasjärvi besöker vi Ishotellet. Vi fortsätter till vårt hotell Hotell Arctic Eden i Kiruna. Middag på kvällen.

Dag 8. Kiruna – Umeå
Efter frukost reser vi söderut mot Gällivare och vidare mot Luleå. Här följer vi Norrlandskusten söderut förbi Piteå. Under början av kvällen når vi Umeå, Björkarnas stad. Vi bor centralt på Scandic Plaza Umeå Middag på kvällen.

Dag 9. Umeå – Falun
Vi lämnar Umeå och reser söderut längs med Norrlandskusten. Under förmiddagen passerar vi Örnsköldsvik och därefter gör vi ett fikastopp vid Högakustenbron. Bron invigdes 1997 och är Sveriges ”Golden Gate” med en längd på över 1 800 meter. Vår lunch äter vi i trakterna kring Hudiksvall. Under eftermiddagen passerar vi Gävle innan vi når Falun och hotell Scandic Lugnet. Middag på kvällen.

Dag 10. Falun – Hemorten
Efter frukost reser vi söderut genom Bergslagen. Vi passerar bland annat Ludvika, Filipstad och Karlstad. Vi äter lunch i trakterna kring Säffle och Åmål. Vi beräknas vara i Göteborg cirka 17.30.

Ingår: Buss t/r · 9 övernattningar i dubbelrum · 9 frukostar · 9 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 3 775:- · inträde till Nidarosdomen cirka 110 NOK
Resevaluta: Norska kronor
Speciellt: Det kan vara kallt vid Nordkapsklippan, så vi rekommenderar att ta med varma kläder. På avresan 22/6 bor vi dag 2 på Best Western Tingvold Park Hotel. Avresan 9/7 bor vi dag 4 på Reisafjord Hotel.

Andra liknande resor:

Lofoten Nordkap

Hurtigruten

Polcirkeln

Vandring Lofoten

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se