tid

Avgångstider 06.00 Ulricehamn, 06.30 Borås, 07.30 Göteborg, 08.50 Falkenberg, 06.15 Stockholm, 08.00 Linköping, 08.10 Växjö, 11.40 Malmö och ytterligare 85 orter i mellersta och södra Sverige.

Dag 1. Hemorten – Berlin
Vi åker genom södra Sverige och Danmark. Därefter tar vi färjan Gedser–Rostock som tar strax under två timmar. I Tyskland fortsätter vi till utkanten av Berlin där vi checkar in på vårt hotell. Dagen avslutas med en gemensam middag.

Dag 2. Berlin – Innsbruck
Idag färdas vi söderut genom Tyskland. Under dagen passerar vi bland annat Leipzig, Bayreuth och Nürnberg. Under eftermiddagen passerar vi München och når den vackra staden Innsbruck i Österrike. Vi checkar in på vårt hotell och äter middag på hotellet.

Dag 3. Innsbruck – Montecatini Terme
Under morgonen kör vi över Europabron och kort därefter passerar vi gränsen mellan Österrike och Italien via Brennerpasset. Vi fortsätter sedan förbi Bolzano, Verona och Modena. Under början av kvällen kommer vi fram till Montecatini Terme. Staden ligger mitt i Valdinievole och är en känd kurort. Under vår vistelse i Toscana bor vi på Hotel Parma e Oriente. Hotellet har swimmingpool och en trivsam terrass. Vi äter frukost och middag på hotellet varje dag.

Dag 4. Pisa
Under förmiddagen bekantar vi oss närmare med Montecatini. Senare beger vi oss till det lutande tornets välbekanta stad Pisa. Här finner vi det berömda torget Campo dei Miracoli, Mirakelfältet, där stadens domkyrka är belägen. Vid domkyrkan reser sig dopkapellet och det som ursprungligen bara var tänkt att bli ett vanligt klocktorn. Numera känner vi byggnaden som torre pendente, det lutande tornet. Efter besöket i Pisa återvänder vi till vårt hotell. Middag på kvällen.

Dag 5. Fattoria il Poggio
Efter frukost åker vi ut i landsbygden till området Montecarlo där vi besöker vingården Fattoria il Poggio. Här får vi förklarat för oss hur vin- och olivodlingen går till. Därefter äter vi en underbar lunch med mycket mat och vin. Vi tillbringar flera timmar på vingården och återvänder mätta och glada till vårt hotell. Middag på kvällen.

Dag 6. Tillvalsutflykt Florens
Dagen är fri för egna strövtåg. Montecatini Terme är känt för att vara en av de största spa-städerna i Italien. Här finns fina thermalbad där man kan koppla av en hel dag och hämta ny energi. Middag på kvällen. Vi erbjuder även en tillvalsutflykt till Florens, Toscanas huvudstad. Staden var säte för Medicifamiljen som med sina rikedomar agerade mecenater åt både Michelangelo och Rafael. Här gör vi en tre timmars rundtur med lokalguide, främst till fots. Vi ser bland annat den mäktiga katedralen Santa Maria del Fiore, rådhustorget med rådhuset Palazzo Vecchio från slutet av 1200-talet och bron Ponte Vecchio över floden Arno. Efter turen har vi tid på egen hand för lunch och strövtåg i denna intressanta renässansstad. Framåt eftermiddagen återvänder vi till vårt hotell. Utflykten behöver förbokas inför resan. Pris fr. 295:-

Dag 7. San Gimignano
Frukost och därefter utflykt till San Gimignano. Vi reser till den vackra staden genom böljande natursköna landskap. San Gimignano är berömt för sina medeltida torn, idag betydligt färre än de 72 som en gång i tiden reste sig över staden. Filmen Tea with Mussolini som utspelar sig i 1930- och 1940-talets Toscana är delvis inspelad i San Gimignano. Vår reseledare tar oss med på en promenad genom den välbevarade idyllen. På egen hand kan man besöka stadens domkyrka där väggarna är dekorerade med fresker från 1300-talet. På eftermiddagen kommer vi tillbaka till Montecatini där vi äter vår sista middag tillsammans i Toscana.

Dag 8. Montecatini Terme – Feldkirch
Efter frukost lämnar vi Toscana. Vi kör norrut mot Milano och passerar Comosjön på väg mot Schweiz. Vi färdas längs vackra vinodlingar och genom grönskande schweiziska alper. Strax innan vi kommer in i Österrike passerar vi det lilla furstendömet Liechtenstein. Vi skymtar huvudstaden Vaduz som omges av alplandskap. Här finns Schloss Vaduz som är residens för fursten Hans-Adam II. Vi checkar in på centralt belägna Best Western Central Hotel Leonhard i Feldkirch. Middag på egen hand. 

Dag 9. Feldkirch – Hannover
Frukost och avresa. På vår väg norrut kör vi förbi Bregenz, Ulm och Kassel. Framåt eftermiddagen når vi utkanten av Hannover där vi tar in på vårt övernattningshotell. Vi avslutar dagen med en gemensam middag.

Dag 10. Hannover – Hemorten
Frukost och avresa till Puttgarden. I mån av tid stannar vi för inköp vid en gränshandel. Vi beräknas vara i Malmö 16.45, Göteborg 21.00 och Stockholm cirka 21.45.

Ingår: Buss t/r · 9 övernattningar i dubbelrum · 9 frukostar · 8 middagar · vinprovning med lunch · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 595:- · tillvalsutflykt
Resevaluta: Euro
Speciellt: Hotellrummen i Montecatini skiljer sig åt i storlek och utförande. På avresorna i augusti och september 2020 bor vi dag 2 utanför Innsbruck.

Andra liknande resor:

Toscana

Cykel Toscana

Musik i Toscana

Olivskörd Toscana

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se