tid

Avgångstider 07.15 Varberg, 07.45 Kungsbacka, 08.30 Göteborg, 09.30 Borås, 10.00 Ulricehamn, 10.45 Jönköping och ytterligare ett fåtal orter i södra Sverige.

Vi åker österut förbi Ulricehamn mot dagens mål. Vid Jönköping svänger vi av och anländer till Taberg. Berget som ligger vid orten med samma namn sträcker sig 343 meter över havet och syns på långt håll. När Carl von Linné såg berget på 1700-talet ska han ha kallat Taberg för ”Smålands mirakel”. Man har hittat mer än 400 arter av blomväxter och ormbunkar på berget, som består av bergarten titanomagnetitolivinit. Denna speciella bergart finns bara här och i Rhode Island i USA.

Vi åker upp till bergets topp där vi besöker Tabergstoppens restaurang. Under en gemensam lunch får vi njuta av utsikten från berget. Vi serveras varmrökt lax med dill- och pepparrotssås samt kokt potatis. Det ingår dessutom dryck, sallad, bröd och kaffe. Efter lunchen beger vi oss ner till bergets fot och Tabergsgruvan. Här började man bryta järnmalm redan på 1400-talet och järnet blev vida känt för sin kvalitet. Vi möter vår gruvguide och inleder besöket utanför gruvan, där vi får en genomgång av bergets historia. Sedan gör en del av gruppen en guidad rundtur i gruvan, medan resten av gruppen kan ta en titt i fladdermusmuseet som ligger intill eller bara njuta av naturen. Därefter byter våra grupper av varandra.

Efter detta intressanta besök åker vi vidare förbi Huskvarna och Vätterns sydöstra strand innan vi når den så kallade Äppledalen och Rudenstams gårdsbutik. Här har man odlat frukt sedan 1930-talet och idag odlas både äpple, vinbär och jordgubbar. Vi besöker Rudenstams kafé där vi serveras kaffe samt äppelkaka med vaniljsås som är gjord på deras egen frukt. Sedan har vi möjligheten att göra inköp i gårdsbutiken där vi bland annat finner gårdens egenproducerade äppelmust. Därefter är det dags att återvända hemåt. Vi beräknas vara i Göteborg cirka 19.00.

Ingår: Buss t/r · lunch på Tabergstoppen · guidning Tabergsgruvan · fladdermusmuseet · fika Rudenstams gårdskafé · reseledare
Speciellt: På avresan 18/9 besöker vi gårdsbutiken innan vi fikar.

Andra liknande resor:

Änglagård

Gårdarna runt sjön

Gränna och Visingsö

Eksjö Tattoo

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se