Dag 1. Hemorten – San José
Vi flyger till Costa Ricas huvudstad San José. Vi åker sedan med transferbuss till vårt hotell Barceló San José Palacio, beläget i stadsdelen Uruca i hjärtat av huvudstaden. Här får vi möjlighet att samla kraft inför vårt äventyr de kommande dagarna.

Dag 2. Stadsrundtur San José och besök på kaffeplantagen Doka
Efter frukost gör vi en stadsrundtur i San José där vi bland annat får se den vackra Sabanaparken, nationalteatern och universitetet. Vi stannar även till vid en hantverksaffär där vi kan shoppa resans kanske första souvenir. Därefter fortsätter vi mot kaffeplantagen Doka i den lilla byn Sabanilla som ibland kallas Costa Ricas kaffehuvudstad. Här gör vi en guidad rundtur på plantagen och får en ingående lektion i konsten att producera gott kaffe. När rundturen är över har vi självklart möjlighet att köpa med oss kaffe innan det är dags för gemensam lunch. Vi återvänder på eftermiddagen till vårt hotell i San José där vi sedan äter en gemensam middag på kvällen.

Dag 3. San José – Tortuguero
Idag blir det tidig avfärd mot nordost och nationalparken Tortuguero som är ett av Centralamerikas största tropiska regnskogsområden och mest känd för sina sköldpaddor. Längs vägen stannar vi för att inta frukost på en lokal restaurang. Den sista biten in till nationalparken och vårt boende Evergreen Lodge transporteras vi med båt genom kanalerna och kikar efter några av alla de djurarter som har sitt hem i parken. När vi checkat in på vårt bungalowhotell äter vi lunch innan vi tar oss in till själva byn Tortuguero för att få en bild av hur livet kan te sig i detta naturområde. Kvällen tillbringas på egen hand med möjlighet att exempelvis avnjuta ett härligt dopp i hotellets swimmingpool. Vi avslutar dagen med gemensam middag.

Dag 4. Tortuguero
Efter frukost har vi hela dagen på oss att utforska Tortuguero. Det finns möjlighet att ta en båttur på kanalerna för att på nära håll uppleva den exotiska naturen och det rika djurlivet. Kanske får vi syn på sengångare, apor och krokodiler. Efter lunch på hotellet har vi fri tid som vi tillbringar som vi själva känner för. Man kan utforska några av de spännande vandringsstigar som finns i närheten eller kanske bara slappa vid poolen. Enbart fantasin sätter gränser på en plats som denna! På kvällen äter vi gemensam middag.

Dag 5. Tortuguero – Sarapiqui
När vi intagit frukost tar vår båt oss tillbaka till hamnen där bussen väntar för att köra oss vidare mot Sarapiqui. Vi stannar längs vägen för lunch och checkar på eftermiddagen in på vårt hotell La Quinta Sarapiqui. Middag intar vi gemensamt på hotellet.

Dag 6. Sarapiqui – Arenal
Frukost. Vi lämnar Sarapiqui bakom oss och beger oss mot vulkanen Arenal och dess vackra omgivningar. På vägen stannar vi till i Tirimbina regnskogscenter där vi bjuds på en kortare rundtur och lektion i chokladens kulturhistoria. Vi får se de olika momenten i chokladframställningsprocessen, från kakaoböna till slutprodukt. Självklart provar vi också hur denna ekologiska regnskogschoklad smakar. Längs vägen mot Arenal bjuds vi även in till en lokal odlare som visar upp sin ananasplantage där vi får en rundtur och bjuds på färsk juice, ananas och hemgjord sylt. Vi njuter av härliga vyer och äter gemensam lunch. Därefter åker vi vidare mot Arenal och vårt hotell Volcano Lodge där vi äter gemensam middag på kvällen.

Dag 7. Arenal
Frukost på hotellet. Idag besöker vi Arenal Vida Campesina för att inhämta mer kunskap om jordbrukskulturen i regionen. Vi får en guidad visning på området och lär oss om Costa Ricas traditionella grödor, såsom kaffe, bananer och sockerrör. Vi äter gemensam lunch med inslag av härligt nyskördade grönsaker och får en minilektion i hur man gör tortillas! Sedan har vi lite egen tid som kan tillbringas antingen på hotellet eller med att utforska byn Arenal. Vi avslutar dagen med att koppla av på Eco Termales Hot Springs där man erbjuder fyra pooler med vatten uppvärmt i vulkanens hjärta. Här intar vi också kvällens middag innan vi återvänder till hotellet.

Dag 8. Arenal – Rincón de la Vieja
Vi äter frukost innan vi beger oss från hotellet mot själva vulkanen Arenal som var vilande i 3 000 år före det stora utbrottet 1968. Idag är det en av världens mest aktiva vulkaner, men också bland de vackraste där den reser sig ur djungeln med exotiska växter längs sidorna. Vi gör en guidad vandring där vi får lära oss mer om vulkanen innan vi fortsätter färden mot Rincón de la Vieja. Senare på förmiddagen stannar vi till i Misticoparken där vi finner en rad olika hängbroar och vandringsleder. Här vandrar vi cirka 3 kilometer och njuter av de underbara vyerna och den storslagna naturen innan det är dags för lunch. Vi åker sedan vidare med bussen till vårt lantligt belägna hotell Hacienda Guachipelin i nordvästra delen av Costa Rica, Rincón de la Vieja. Hotellet har en egen ranch med exempelvis kor, höns och odlingar, och här hämtas vissa av ingredienserna till middagen vi serveras under kvällen.

Dag 9. Rincón de la Vieja
Efter frukost åker vi till Rincón de la Viejas nationalpark. Här får vi uppleva naturens starka krafter på nära håll då vi vandrar igenom ett naturlandskap karakteriserat av ångande svaveldammar och fumaroler i den fuktiga regnskogen. Under vår vandring berättar vår lokalguide för oss mer ingående om det rika naturlivet och alla de olika djur- och växtarter som har denna skog som sitt hem. Vi äter lunch på vårt hotell och har sedan eftermiddagen fri för egna aktiviteter, såsom ridning, lerbad eller avkoppling. Middag serveras på hotellet under kvällen.

Dag 10. Rincón de la Vieja – Langosta
Vi avnjuter en härlig frukost och sätter oss sedan i bussen som tar oss mot surf- och strandparadiset Langosta som vi når efter cirka 3 timmar. Här bor vi på det moderna hotellet Occidental Tamarindo som ligger ett stenkast från en av de vackra stränderna på den här sidan landet. Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter, och det finns möjlighet att prova på att surfa, ta en härlig strandpromenad eller kanske gå en golfrunda på klubben som ligger endast 15 minuter från hotellet. Vi har all inclusive under hela vår vistelse på detta hotell.

Dag 11–12. Langosta
Vi har nu två hela dagar att njuta av hotellets all inclusive och livet vid Stillahavskusten. Vi passar på att komma ner i varv och smälta alla fantastiska intryck från resan. 

Dag 13. Langosta – San José – Hemresa
Efter frukost lämnar vi vårt hotell och beger oss tillbaka mot huvudstaden. På vägen gör vi stopp för lunch samt shopping i den lilla staden Sarchi där vi kan köpa hantverk som kommer att påminna oss om vårt äventyr långt efter hemkomst. Under eftermiddagen åker vi till flygplatsen och senare under kvällen lyfter flyget mot Europa.

Dag 14. Hemkomst
Vi når hemorten.

Det är viktigt att man har normal grundkondition och är fullt frisk för att kunna njuta av denna resa och vi rekommenderar att alla resenärer tar med sig ett par kängor eller grova skor. Regnponcho eller regnjacka är också att rekommendera då vi rör oss i olika klimatzoner under resan. 

Ingår: Flyg t/r · 12 övernattningar i dubbelrum · 3 dagar all inclusive · 9 frukostar · 8 luncher · 8 middagar · utflykter enligt program · inträde till nationalparker · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 4 795:- · dricks till lokala guider och chaufförer (dricksen betalas i lokal valuta och motsvarar ca 30:- per resenär och dag)
Resevaluta: Vi rekommenderar amerikanska dollar då det fungerar att använda på plats och är lättare att växla hemifrån. Landets officiella valuta är dock costaricansk colón.
Speciellt: På avresan 14/11 bor vi dag 3 på Pachira Lodge i Tortuguero, dag 6 på Arenal Paraiso i Arenal och dag 8 på Cañon de la Vieja Lodge i Rincon de la Vieja.

Andra liknande resor:

Panama

Mexiko

Ecuador & Galápagos

Kuba

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se