Dag 1. Hemorten – Ohrid
Vi flyger till Nordmakedoniens livliga huvudstad Skopje och blir upphämtade av vår buss som tar oss till den vackra nordmakedonska staden Ohrid och Hotel SU, där vi checkar in för en natt. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 2. Ohrid – Berat
Efter frukost gör vi tillsammans med vår lokala guide en rundtur i Ohrids pittoreska stadskärna med smala och slingrande gator. Staden finns med på Unescos världsarvslista och är bland annat känd för sina många kyrkor. Här finns också en del antika monument, såsom den hellenistiska teatern från cirka 200 f.Kr. Efter rundturen fortsätter vi dagen med ett besök på klostret S:t Naum, vackert beläget på en klippa med utsikt över Ohridsjön. Klostret har fått sitt namn efter munken som grundade det i början av 900-talet och är särskilt känt för sina vackra utsmyckningar med ett stort antal ikoner och fresker. Vi tar en båttur över den djupa Ohridsjön och fortsätter sedan mot albanska staden Berat. Vi checkar in på Grand White City där vi ska bo två nätter. Gemensam middag på kvällen.

Dag 3. Berat
Efter frukost gör vi ett besök på vingården Çobo Winery. Under rundvisningen får vi en inblick i vinproduktionen, och därefter provsmakar vi några av deras viner inklusive tilltugg. 1945 var man tvungen att sluta producera vin på grund av kommunistregimens restriktioner, men i slutet av 1990-talet återupptog man den gamla traditionen. Familjen Çobos vin är till hundra procent albanskt, från druva till flaska. På kvällen serveras gemensam middag på hotellet.

Dag 4. Berat – Tirana
Efter frukost upptäcker vi Berat som är Albaniens äldsta stad och ett av landets Unescolistade världsarv. Staden är vackert belägen vid foten av Tomorriberget och genomflyts av floden Osum. Högt uppe på berget tronar Berats medeltida fästning som med sin magnifika utsikt är väl värd ett besök. Vi besöker också det ikonografiska museet Onufri, uppkallat efter en albansk 1500-talskonstnär. På eftermiddagen åker vi vidare till Tirana som är Albaniens huvudstad, där vi checkar in på Hotel Tirana International för två nätter. Gemensam middag på hotellet.

Dag 5. Tirana – Shkodër – Tirana
Efter frukost gör vi en guidad rundtur i dynamiska Tirana. Vårt hotell ligger nära det stora Skanderbegtorget, uppkallat efter den albanske nationalhjälten Skanderbeg som står staty på torget. Vid torget ligger också den berömda Et’hem Bej-moskén och Kulturpalatset, uppfört på 1960-talet. Vi fortsätter mot Shkodër som är en av landets äldsta och historiskt mest betydande städer, vackert belägen vid sjön med samma namn. Här promenerar vi i stadens vackra centrum och gör ett besök på den medeltida fästningen Rozafa. Framåt sen eftermiddag återvänder vi till Tirana. Gemensam middag.

Dag 6. Tirana – Durrës – Krujë
Efter frukost checkar vi ut och åker till Durrës där vi får en guidad rundtur. Durrës är Albaniens största hamnstad och ett riktigt semesterparadis. Här finns Balkans största romerska amfiteater, byggd på 100-talet e.Kr. Utanför Durrës besöker vi Kantina Skënderbeu för en vinprovning. Vi fortsätter mot nationalhjälten Skanderbegs födelsestad Krujë, där vi besöker Skanderbegmuseet som är inrymt i stadens gamla slott som förknippas med albanska nationalhjälten Skanderbeg. Vi gör även ett besök i Etnografiska museet där vi får ta del av landets historia. I Krujës basar har vi möjlighet att handla alla typer av lokalt hantverk. Därefter ser vi en show med folkdans. Vi checkar in på Hotel Panorama och på kvällen äter vi gemensam middag i hotellets restaurang.

Dag 7. Krujë – Skopje
Vår resa fortsätter till Nordmakedoniens huvudstad Skopje där vi får en guidad rundtur. Skopje är känt för att vara Moder Teresas födelseort. På platsen för kyrkan hon döptes i finns idag ett museum till hennes minne. På basaren i gamla stan kan man köpa allt från grönsaker och frukt till färdiga maträtter, smycken och kläder. Vi checkar in på Sultan Modern Hotel och äter en gemensam middag i hotellets restaurang.

Dag 8. Skopje – Hemorten
Efter frukost åker vi till flygplatsen och flyger till hemorten.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 295:-
Resevaluta: Albansk lek och Nordmakedonisk denar
Speciellt: För dem som flyger från Göteborg utgår frukost på hemresedagen då planet avgår tidigt på morgonen.

Andra liknande resor:

Vandring Albanien

Montenegro

Vandring Apulien

Kroatien

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se