Dag 1. Hemorten – Tirana
Vi flyger till Albaniens livliga huvudstad Tirana och blir upphämtade av vår buss som tar oss till centralt belägna Hotel Colosseo, där vi checkar in för en natt. På kvällen njuter vi av en god middag i hotellets trevliga restaurang.

Dag 2. Tirana – Ohrid
Efter frukost gör vi en guidad rundtur i Tirana och får se ett urval av allt som staden erbjuder. Tirana sjuder av liv och här finns många kulturella sevärdheter från olika epoker. Stadens största torg Skanderbegtorget har fått sitt namn efter den albanske nationalhjälten Skanderbeg som står staty på torget. Vid torget ligger den berömda Etehem Bej-moskén och Kulturpalatset, uppfört på 1960-talet. På eftermiddagen åker vi vidare till Ohrid i västra Makedonien, där vi checkar in på Hotel Tino Sveti Stefan för två nätter. Gemensam middag på hotellet.

Dag 3. Ohrid
Efter frukost gör vi tillsammans med vår lokala guide en rundtur i Ohrids pittoreska stadskärna med smala och slingrande gator. Staden finns med på Unescos världsarvslista och är bland annat känd för sina många kyrkor. Här finns också en del antika monument, såsom den hellenistiska teatern från cirka 200 f.Kr. Efter rundturen fortsätter vi dagen med ett besök på klostret S:t Naum, vackert beläget på en klippa med utsikt över Ohridsjön. Klostret har fått sitt namn efter munken som grundade det i början av 900-talet och är särskilt känt för sina vackra utsmyckningar med ett stort antal ikoner och fresker. Vi avrundar dagen med en båttur över den djupa Ohridsjön. Gemensam middag på hotellet.

Dag 4. Ohrid – Saranda
Efter frukost reser vi mot Saranda i södra Albanien. På vägen dit gör vi ett besök på platsen för den antika staden Apollonia, grundad på 600-talet f.Kr. Här finns nu landets största arkeologiska park med monument från både grekisk och romersk tid. Vi fortsätter sedan till den populära kuststaden Saranda och checkar in på Hotel Santa Quaranta för två nätter. Saranda betyder fyrtio på grekiska, och namnet härrör från en legend om fyrtio helgon. Staden ligger granne med den välkända grekiska ön Korfu och är känd för sin vackra kustlinje och sitt vimlande folkliv. På kvällen äter vi gemensam middag i hotellets restaurang.

Dag 5. Utflykt Butrinti nationalpark
Efter frukost stiger vi ombord på bussen för att åka till nationalparken Butrinti. Butrinti är en arkeologisk fyndplats där utgrävningar har pågått sedan 1920-talet, och man har bland annat hittat lämningar av byggnader från 800-talet f.Kr. Bland de antika ruinerna finner man till exempel en välbevarad teater, badhus, bostadshus samt delar av den gamla stadsmuren. På kvällen samlas vi i hotellets restaurang för en gemensam middag.

Dag 6. Saranda – Berat
Efter frukost checkar vi ut och styr kosan mot Blå ögat, Syri i Kaltër, en berömd och mycket vacker källa som är mer än 50 meter djup med bubblande vatten. Detta naturfenomen har både formen och färgen av ett öga, därav namnet Blå ögat. På eftermiddagen åker vi vidare till Gjirokastër, där vi får en guidad rundtur. Här finns en vacker gammal stadskärna med kullerstensgator, och högst upp i den backiga staden med utsikt över floden Drina ligger det pampiga slottet. Tack vare sin unika arkitektur i osmansk stil är Gjirokastërs stadskärna klassad som världsarv. Vi fortsätter därefter till Berat som är Albaniens äldsta stad och ännu ett av landets världsarv. Staden är vackert belägen vid foten av Tomorriberget och genomrinns av floden Osum. Högt uppe på berget tronar en medeltida fästning som med sin magnifika utsikt är väl värd ett besök. Vi checkar in på Grand White City och äter gemensam middag.

Dag 7. Berat – Durrës – Tirana
Efter frukost börjar vår färd tillbaka till Tirana. På vägen dit stannar vi till och får en guidad rundtur i Durrës, som är Albaniens största hamnstad och ett riktigt semesterparadis. Från stadskärnan sträcker sig en milslång sandstrand och längs den härliga strandpromenaden kan du bland annat köpa frukt och souvenirer. På eftermiddagen fortsätter vi till Tirana där vi återigen checkar in på Hotel Colosseo för resans sista övernattning. Staden bjuder på ett rikt utbud av restauranger, shopping och sevärdheter, och vi har resten av dagen fri för egna strövtåg. På kvällen äter vi gemensam middag i hotellets restaurang.

Dag 8. Tirana – Hemorten
Efter frukost blir vi upphämtade av vår buss som tar oss till flygplatsen. Vi flyger till hemorten.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 495:-
Resevaluta: Albansk lek och makedonisk denar

Andra liknande resor:

Montenegro

Vandring Apulien

Dubrovnik

Cykel Apulien

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se