Dag 1. Hemorten – Albanien
Vi flyger till Skopje i Nordmakedonien, och fortsätter till Albaniens riviera. Här checkar vi in på något av våra strandnära, fyrstjärniga hotell där vi ska bo de kommande 13 nätterna. Frukost och middag ingår under hela vistelsen. 

Dag 2–13. Albanien
Nu väntar härliga och avkopplande dagar på den behagliga Dürresrivieran. Här njuter vi av den genuina och avspända atmosfären som råder längs den milslånga sandstranden. En promenad på strandpromenaden leder till många trevliga restauranger, barer och kaféer, och för den som vill se mer av Albanien erbjuder vi flera intressanta utflykter under resan. 

Vi erbjuder följande utflykter:
Utflykterna behöver förbokas inför resan.


Berat med vinprovning
Vi gör en rundtur i den Unescolistade staden Berat som domineras av den medeltida fästningen Kalasa. Innanför dess murar ligger den äldsta delen av staden, Kala. Här finns många historiska monument från olika kulturer bevarade, däribland moskéer och kyrkor från olika epoker samt åtta mycket gamla stenbroar. I det ikonografiska museet finns en samling föremål från albanska kyrkor och kloster. De små husen som tätt intill varandra klättrar uppför bergssidan mot fästningen har gett Berat smeknamnet ”staden med tusen fönster”. Efter den guidade rundturen finns också möjlighet att få prova lokala delikatesser och viner till en extra kostnad. Pris 735:-

Shkodër och Krujë
Shkodër är en av landets äldsta städer. Vi besöker den historiska stadskärnan och upplever stadens fängslande arkitektur med dess gamla hus, kyrkor och moskéer. Vi tar oss sedan upp till fästningen Rofaza. Här har vi tillfälle att njuta av en fantastisk utsikt, och på en av dess slottets borggårdar finns ett museum som berättar om slottets historia. Vi äter en gemensam lunch innan vi fortsätter till staden Krujë, belägen cirka 600 meter över havet. Staden kallas tack vare detta ofta för ”balkongen över Adriatiska havet”, och härifrån får vi en spektakulär utsikt över omgivningarna. Vid klart väder ser man ända ut till kusten. Kombinationen av natur, historia, arkitektur och dess traditionella kök gör Krujë till en av Albaniens mest spännande platser. Vi börjar vår rundtur på Skanderbegs slott, vars äldsta delar är från 400– 500-talen. På 1400-talet användes slottet som bas under Skanderbegs krig mot Osmanska riket. Numera är slottet ett museum, tillägnat Albaniens stora nationalhjälte. Strax intill, inrymt i ett ståtligt osmanskt hus från 1700-talet, ligger etnografiska museet. Vi avslutar dagens utflykt med lunch på egen hand och en tur till basaren för att få lite känsla av albansk tradition och livsstil. Det är en affärsgata med en härlig blandning av små kaféer och butiker med souvenirer och antikviteter. Pris 575:-


Ardenica och Apollonia
Vi börjar dagen med ett besök på det ortodoxa klostret vid Ardenica, med anor från 900-talet. Här gifte sig Albaniens stora nationalhjälte Skanderbeg med sin Andronike 1451. Inne i kyrkan finns en fantastisk samling fresker och ikoner. Klostret fick länge stå och förfalla, och under en period användes det som vapenlager. På 1990-talet restaurerades det och en handfull munkar flyttade in. Det är idag det enda bebodda klostret i Albanien. Vi åker sedan vidare till Apollonia som är en av landets mest kända sevärdheter och nyligen har utnämnts till arkeologisk nationalpark. Den forntida staden Apollonia anlades som en grekisk koloni omkring 600 f.Kr. Här får vi se vi ruiner från den eran med fin skyltning som visar hur byggnaderna såg ut i sin forna prakt. Här ligger också ett kloster med en kyrka i bysantinsk stil från 1400-talet, tillägnat jungfru Maria, som också är väl värt ett besök. Under dagen äter vi lunch gemensamt. Pris 575:-


Tirana
Idag utforskar vi Albaniens huvudstad, Tirana. Platsen är bebodd sedan antiken och staden grundades 1614. Numera är det en pulserande storstad som kombinerar kultur, historia och samtida arkitektur med en stor gästfrihet gentemot turister. Vi gör en guidad stadsrundtur längs huvudgatan där vi bland annat ser det det väldiga Skanderbegtorget och Moder Teresas torg. Vi besöker också Historiska museet. Den gamla basaren är en träffpunkt för både lokalbefolkning och turister, och här finns en livlig marknad med all sorts mat, små butiker och restauranger. Lunch under dagen ingår. Pris 475:-


Våra hotell i Albanien
Vi erbjuder boende på två olika hotell i Albanien. Vilket hotell som erbjuds framgår vid respektive avresedatum. Nedan följer mer information om varje hotell.

Brilliant Hotel & SPA
Modernt och nybyggt fyrstjärnigt hotell på stranden Qerret i den sydligaste delen av Dürresrivieran, cirka 19 kilometer från staden Dürres. Hotellet har två utomhuspooler, privat strand och en trevlig restaurang mitt på strandpromenaden.  

Hotel Fafa Premium
Fyrstjärnigt hotell beläget vid Golemstranden på Dürresrivieran. Hotellet har egen utomhuspool samt gratis parasoller och solstolar på stranden. Under säsong anordnas olika aktiviteter och underhållning. Här finns två restauranger samt bar vid både poolen och på stranden. 

Dag 14. Albanien – Skopje
Efter frukost lämnar vi Albanien och åker till Nordmakedoniens livliga huvudstad, Skopje. Väl framme checkar vi in på centralt belägna hotell Ibis City Center, som erbjuder ett utmärkt läge för att utforska staden på egen hand. På kvällen rundar vi av resan med en gemensam middag på vårt hotell. 

Dag 15. Skopje – Hemorten
Vi åker till flygplatsen för hemresa. 

Ingår: Flyg t/r · 14 övernattningar i dubbelrum · 14 frukostar · 14 middagar · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 6 275:- · tillvalsutflykter
Resevaluta: Albanska lek
Speciellt: På avresan 23/5 bor vi på Hotel Brilliant & Spa dag 1-13. På avresan 4/10 bor vi på Hotel Fafa Premium dag 1-13.

Andra liknande resor:

Mount Everest BC

Vandring Sardinien

Vandring Toscana

Kryssning Dubai

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se