Dag 1. Hemorten – Monte Sant’Angelo
Vi flyger till Bari och reser sedan vidare till Monte Sant’Angelo där vi inkvarterar oss på hotell Relais dei Normanni. Hotellet är högt beläget med vacker utsikt över Garganohalvön, och Monte Sant’Angelos historiska stadskärna ligger på gångavstånd.

Dag 2. Monte Sant’Angelo med ärkeängeln Mikaels helgedom
Idag ska vi titta närmare på Monte Sant’Angelo som ligger på cirka 800 meters höjd över havet. Vi gör en promenad genom de smala gränderna med vitkalkade hus och butiker som säljer den traditionella kakan ”fylld hostia”. Ärkeängeln Mikaels helgedom finns med på Unescos världsarvslista och utgörs av byggnader från olika epoker. Vi besöker bland annat Mikaels grotta. Turen avslutas med en lunch bestående av lokala specialiteter. Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter.

Dag 3. Vieste och Foresta Umbra
Efter frukost ger vi oss ut på en heldagsutflykt på Garganohalvön. Vi åker genom nationalparken Foresta Umbra som är den sista kvarlevan av Puglias urskogar. När vi anlänt till Vieste gör vi en båttur längs den fascinerande kusten med kalkstensklippor som stupar rakt ner i havet. I staden Vieste, kallad Garganos pärla, gör vi en promenad bland gränderna i den medeltida stadskärnan. Efter lite tid på egen hand återvänder vi till Monte Sant’Angelo.

Dag 4. Monte Sant’Angelo – Trani – Castel del Monte – Torre Canne
Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell och beger oss mot Torre Canne. Under dagen ser vi några av Apuliens mest berömda monument. I den pittoreska hamnstaden Trani finns den så kallade ”drottningen bland Apuliens katedraler”, byggd i romansk stil. Vi besöker också den majestätiska åttkantiga borgen Castel del Monte, även kallad Apuliens krona. Borgen byggdes av den tysk-romerske kejsaren Fredrik II på 1200-talet och är idag klassad som världskulturarv av Unesco. Sedan fortsätter vi mot Torre Canne där vi ska bo fyra nätter på Hotel Del Levante. Frukost och middag ingår på hotellet varje dag.

Dag 5. Grotte di Castellana och Alberobello
Idag ska vi få se två av de mest fascinerande platserna i Puglia. Vi börjar med en av de viktigaste och mest besökta turistattraktionerna i Apulien – de magnifika Castellanagrottorna. Efter att ha beundrat grottornas otaliga stalaktiter och stalagmiter fortsätter vi till en typisk italiensk gård för en lättare lunch. Vårt nästa stopp blir Alberobello där vi ser de charmiga ”trullihusen” som finns med på Unescos världsarvslista. Det sägs att husen har en historia som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden. Middag på kvällen.

Dag 6. Matera och Ostuni
Vi gör en utflykt till Matera där vi besöker de berömda ”Sassi”-grottorna som är uthuggna i berget. Dessa grottor beboddes förmodligen redan under forntiden och togs senare över av munkar. Grottorna var sedan bebodda fram till 1950-talet då de båda Sassi-kvarteren utrymdes på grund av undermåliga sanitära förhållanden. Tillsammans med en lokalguide gör vi en promenad i ett av kvarteren och får en inblick i hur trångbott lantarbetarnas familjer levde. Möjlighet finns att besöka någon av kvarterets många klippkyrkor med fresker från bysantinsk tid. Efter tid för lunch på egen hand åker vi tillbaka mot Torre Canne, och på vägen gör vi ett stopp i pittoreska Ostuni. Middag på kvällen.

Dag 7. Torre Canne
Frukost på vårt hotell och hela dagen fri för egna aktiviteter. Middag på kvällen.

Dag 8. Torre Canne – Hemorten
Frukost och avfärd till flygplatsen i Bari för hemfärd.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 2 luncher · 4 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 695:-
Resevaluta: Euro
Speciellt: Båtturen dag 3 längs Viestes kust är beroende av vädret och kan vid ogynnsamma väderförhållanden komma att ersättas med någon annan aktivitet. På avresan den 1/9, 16/9 och 29/9 flyger vi till Neapel och bor därför sista natten på Hotel De La Ville i Avellino. Även på avresa den 13/10 flyger vi till Neapel och bor sista natten på HotelSan Mauro i Casaluovo di Napoli. På dessa avgångar infaller den fria dagen i Torre Canne dag 6 och på vägen mot Neapel dag 7 besöker vi Matera.

Andra liknande resor:

Apulien mat & vin

Södra Italien

Cykel Apulien

Klassiska Italien

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se