Dag 1. Hemorten – Monopoli
Vi flyger till Bari och åker vidare till Hotel Masseria Santa Teresa utanför den mysiga staden Monopoli. Hotellets äldsta delar härstammar från 1600-talet. Här på Monopolis landsbygd, med utsikt över gröna olivlundar och det Adriatiska havet som glittrar i fjärran, kommer vi att ha vår bas under veckan. Frukost och middag ingår samtliga dagar och hotellet erbjuder en härlig pool för den som vill svalka av sig efter våra cykelfärder.

Dag 2. Monopoli – Polignano a Mare – Oljeprovning
Vår första cykeltur blir en lätt till medelsvår distans på 48 kilometer med en höjdskillnad på 400 meter, och den tar oss genom Monopolis och Polignano a Mares historiska centrum.
Efter 9 kilometer når vi centrala Monopoli. Denna vita hamnstad blomstrade redan under bysantinsk tid och den antika stadskärnan såväl som den gamla hamnen är välbevarade. De pittoreska kvarteren är mysiga att vandra omkring i och staden har också en vacker katedral från 1100-talet.
Ytterligare 9 kilometer norr om Monopoli når vi klippdykarnas favorit i Apulien – Polignano a Mare. Staden är känd inte bara för sina röda klippor och sin antika stadskärna utan även för att Domenico Modugno, känd för sin trallvänliga sång Volare, föddes här.
Vi fortsätter norrut längs kusten och når snart den lilla fiskebyn San Vito med sin romantiska hamn. Här vänder vi söderut och följer kusten, sedan lantvägarna, tillbaka mot Masseria Santa Teresa. Nu får vi möjlighet att besöka en av områdets många oljekvarnar och provsmaka traktens gröna guld.

Dag 3. Alberobello
Det här en medelsvår distans på 50 kilometer med höjdskillnader på 600 och 460 meter. Vi kommer att cykla genom en helt förtrollande del av Itriadalen, med urgamla olivträd och pittoreska små trullihus som är unika för den här delen av världen.
Vår första rutt leder till den lilla byn Coreggia. Härifrån gör vi en lättare klättring på 5 kilometer medan vi njuter av en fantastisk panoramautsikt över klarblått vatten och olivträdslundar som sträcker sig från kusten ända till Murgias kullar. I slutet av backen möts vi av stenmurar och trullihus och når snart den Unescolistade byn Alberobello.  
Här har vi möjlighet att vandra runt i gamla stan med sina charmiga kullerstensgator och kanske inhandla lite souvenirer medan vi beundrar de snillrika trullihusen på närmare håll. Husen består av vita torrmurade väggar med grå konformade tak som är byggda utan murbruk och pryds av en vit spira. Efter lunch på egen hand cyklar vi genom Itriadalen de 20 kilometerna tillbaka till Masseria Santa Teresa.

Dag 4. Locorotondo – Selva di Fasano – Gorgofreddo
Dagen bjuder på en medelsvår till utmanande distans på 50 kilometer med en höjdskillnad på runt 800 meter. Vi beger oss åter ut i den vackra Itriadalen, men istället för att återvända till Alberobello efter att passerat Coreggia fortsätter vi mot Locorotondo.
Den här antika byn sägs ha grundats av greker på väg hem från det trojanska kriget och är områdets vinhuvudstad. Gamla stan anses av många vara en av Italiens vackraste med sina vitkalkade hus, sin cirkelformade stadsplan och de vackra vyerna över dalen.
Från Locorotondo fortsätter vi ungefär 10 kilometer längs vindlande landvägar mot Selva di Fasano som ibland kallas ”Italiens balkong mot Orienten”. Smeknamnet kommer sig av att orten är den högst belägna i provinsen Brindisi och har en orientalisk villa med en minaret. Härifrån fortsätter vi genom det förtrollande landskapet mot Gorgofreddo och tillryggalägger de sista 15 kilometerna tillbaka till Masseria Santa Teresa.

Dag 5. Monopoli
Dagen är fri för egna äventyr. Cyklarna finns tillgängliga hela dagen för egna turer. Du kan också njuta av hotellets faciliteter eller upptäcka någon av vandringslederna. 

Dag 6. Egnazia – Savelletri
Idag kör vi en lätt till medelsvår tur på 45 kilometer med en höjdskillnad på 350 meter. Vi cyklar mot den adriatiska kusten och efter 12 kilometer når vi badorten Capitolo. Härifrån följer vi kustlinjen mot de arkeologiska utgrävningarna av den romerska hamnstaden Egnazia där vi tar en paus. Utgrävningarna är de mest omfattande i Apulien, och den som vill har möjlighet att köpa biljett till museet och parken för att lära sig mer om denna spännande plats.
Efter vårt besök i Egnazia cyklar vi vidare mot hamnstaden Savelletri som är mest känd för sin karakteristiska hamn och de gamla ”vita husen” på klipporna. Vi fortsätter 12 kilometer längs kusten och Apuliens typiska lantvägar och tar sedan paus för en trevlig vinprovning på en liten gård innan vi cyklar de 11 kilometerna tillbaka till Masseria Santa Teresa.

Dag 7. Trullo-grottan i Putignano
Resans sista cykeltur är en medelsvår till utmanande distans på ungefär 50 kilometer med en höjdskillnad på runt 700 meter. Den bjuder på några av Apuliens mest betagande vyer medan vi cyklar genom det natursköna landskap som är känt för sina karstgrottor. Efter cirka 20 kilometer på större och mindre vägar förbi gröna olivlundar når vi Trullogrottan.
Grottan upptäcktes på 1930-talet och var den första stora karstgrottan i Apulien som öppnades för allmänheten. Namnet kommer sig av att man byggde en trullo (ett trullohus) vid ingången. Vi tar en paus i parken utanför ett tag innan vi går ner i grottan och beundrar de fascinerande stalagmiterna och stalaktiterna. Turen tar ungefär 30 minuter, och sedan återvänder vi till Masseria Santa Teresa. 

Dag 8. Monopoli – Hemorten
Vi checkar ut från vårt hotell och åker till flygplatsen för hemfärd.

Ingår: Flyg t/r inklusive flygskatter · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 7 middagar · en vinprovning · en olivoljeprovning · elcykel · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 575:- · hyra av cykelhjälm 85:-
Resevaluta: Euro

Andra liknande resor:

Apulien Kampanien

Vandring Apulien

Apulien mat & vin

Apulien

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se