Dag 1. Hemorten – Alberobello
Vi flyger till Neapel. Där möter vi vår buss och åker genom ett naturskönt kuperat landskap till Italiens östra sida. I den charmiga trullistaden Alberobello checkar vi in på His Majesty Hotel bara några hundra meter från stadens historiska kärna. Gemensam middag på kvällen.

Dag 2. Utflykt Ostuni och Alberobello
Efter en härlig frukost gör vi ett besök i Apuliens vita stad Ostuni, som är vackert belägen på tre kullar några mil från havet. Ostunis stadskärna, liksom dess olivlundar, har anor från medeltiden och stadens smeknamn kommer sig av att man en gång i tiden vitkalkade alla dess hus. Detta för att reflektera in solljuset i det labyrintiska virrvarret av smala trappor och gränder. På vägen tillbaka till Alberobello stannar vi på en masseria, bondgård, och äter en traditionell lunch. Alberobellos historiska centrum är väldigt trevligt att promenera runt i med sina kullerstensgator och den mycket speciella arkitekturen. Under vår rundtur tar vi en närmare titt på de traditionella trullihusen. Dessa är unika för Apulien och består av vita torrmurade väggar med svarta konformade tak som pryds av en spira. Den snillrika formen togs fram som en typ av fuskbygge; man ville helt enkelt undvika fastighetsskatten från Neapel genom att bygga utan murbruk så att man snabbt skulle kunna plocka ned hela byggnaden vid inspektion. Alberobello finns sedan 1996 med på Unescos världsarvslista. Middag på hotellet på kvällen.

Dag 3. Utflykt Lecce och Otranto
Vi inleder dagen med ett besök i den apuliska barockens pärla, Lecce. Den nedersta delen av den italienska stövelklacken kallas Salentohalvön, och Lecce är dess historiska och ekonomiska huvudstad med anor från romartiden. Tack vare sin fantastiska arkitektur är staden känd som ”Söderns Florens”. På Piazza Sant’Oronzo, stadens hjärta, ser vi rester av den romerska amfiteatern från 100-talet e.Kr. Den särpräglade apuliska barockarkitekturen utmärks av skulpturala dekorationer och en speciell varm och gyllene färg på kalkstenen. Typiska exempel på denna arkitekturstil är Santa Croce-kyrkan och katedralen. På eftermiddagen fortsätter vi till den charmiga lilla staden Otranto, belägen vid havet endast cirka sju mil från Albanien. Här lever fortfarande minnet av de 800 invånare som avrättades vid turkarnas blodiga invasion 1480. De helgonförklarades 2013, och deras kvarlevor bevaras i stadens medeltida katedral. Under sen eftermiddag återvänder vi till Alberobello och äter middag i hotellets restaurang.

Dag 4. Alberobello – Matera – Mercato San Severino
Efter frukost och utcheckning styr vi kosan mot den italienska västkusten. På vägen stannar vi till i regionen Basilicatas främsta sevärdhet, staden Matera som har utsetts till europeisk kulturhuvudstad 2019. Matera står med på Unescos världsarvslista och ”Sassi”, den gamla delen av staden, är en fantastisk resa i historien. Här finns urgamla grotthus som är uthuggna i berget och som var bebodda fram till 1950-talet då de båda Sassi-kvarteren utrymdes på grund av undermåliga sanitära förhållanden. Tillsammans med en lokalguide gör vi en promenad i ett av kvarteren och får en inblick i hur trångbott lantarbetarnas familjer levde. Vi besöker också någon av kvarterets många klippkyrkor med fresker från bysantinsk tid. Från Matera fortsätter vi västerut och stannar till för en provsmakning av mozzarellaost innan vi når vårt hotell San Severino Park Hotel & Spa där vi bor i fyra nätter. Middag på kvällen.

Dag 5. Mercato San Severino, tillvalsutflykt Pompeji
Idag finns tid för egna aktiviteter. Koppla av på hotellet eller ta tåg eller buss till Salerno eller någon annan ort i området. De som önskar har möjlighet att följa med på en tillvalsutflykt till Pompeji. Middag på kvällen.

Tillvalsutflykt Pompeji
Följ med till en av världens mest mytomspunna städer, det vackra och tragiska Pompeji. Här i Vesuvius skugga, under lager av pimpsten och aska från utbrottet 79 e.Kr., vilar några av antikens mest välbevarade kulturskatter. Under vår guidade promenad i det arkeologiska utgrävningsområdet förflyttar vi oss 2 000 år tillbaka i tiden och får bland annat se antika gator, badanläggningar, teatrar, privathus och barer. Utflykten kostar 750:- och behöver förbokas inför resan.

Dag 6. Utflykt Amalfikusten
Vi gör en underbar utflykt till Amalfikusten, en av världens vackraste kuststräckor. De slingrande vägarna längs kusten bjuder på oslagbara panoramavyer över havet, klipporna och de vykortsvackra byarna och stränderna. Vi stannar till på några platser för möjlighet att ta bilder och njuta av utsikten. Under turen passar vi också på att provsmaka lite svalkande limoncello. Middag på hotellet på kvällen.

Dag 7. Mercato San Severino, tillvalsutflykt Neapel
Dagen tillbringas på egen hand. Vi erbjuder även en tillvalsutflykt till Neapel. Gemensam middag på kvällen.

Tillvalsutflykt Neapel
Kampaniens huvudstad Neapel utgör en unik blandning av historia, kultur och modernt storstadsliv. Under en guidad stadsrundtur ser vi bland annat det monumentala Neapel med sevärdheterna kring det kungliga slottet samt centro storico, den historiska stadskärnan där gatunätet är detsamma som under den grekisk-romerska tiden. Staden bjuder också på spektakulära vyer över Neapelbukten. Utflykten kostar 495:- och behöver förbokas inför resan.

Dag 8. Mercato San Severino – Hemorten
Frukost och avresa till Neapel och flygplatsen. 

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · en lunch · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 495:- · tillvalsutflykter
Resevaluta: Euro

Andra liknande resor:

Vandring Apulien

Apulien

Montenegro

Kroatien

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se