Vi flyger till Jerevan, Armeniens huvudstad. På flygplatsen möts vi av vår reseledare och reser därefter med vår transfer till hotell Ani Plaza, där vi bor under hela resan.
Vi flyger till Jerevan, Armeniens huvudstad. På flygplatsen möts vi av vår reseledare och reser därefter med vår transfer till hotell Ani Plaza, där vi bor under hela resan.
Efter frukost på hotellet inleder vi dagen med en stadsrundtur i Jerevan. Vi börjar vid Republiktorget och fortsätter till Cascade-komplexet, där modern konst möter vidsträckta vyer från Victory Park och statyn ”Moder Armenien”.
Vi passerar operahuset och stannar till vid Frihetstorget, ett levande torg omgivet av grönska och kaféer. Därefter besöker vi Armeniens historiska museum där vi fördjupar oss i landets kulturarv och uråldriga vintraditioner.
På eftermiddagen väntar en vinprovning hos 365 Wines, en del av Gevorkian Winery, där vi provar vin som lagrats i traditionella lerkärl.
Dagen avslutas på Saryan Street – Jerevans populära ”vingata” – där vi kan smaka både lokala och internationella viner i en livlig miljö.
Efter frukost på hotellet inleder vi dagen med en stadsrundtur i Jerevan. Vi börjar vid Republiktorget och fortsätter till Cascade-komplexet, där modern konst möter vidsträckta vyer från Victory Park och statyn ”Moder Armenien”.
Vi passerar operahuset och stannar till vid Frihetstorget, ett levande torg omgivet av grönska och kaféer. Därefter besöker vi Armeniens historiska museum där vi fördjupar oss i landets kulturarv och uråldriga vintraditioner.
På eftermiddagen väntar en vinprovning hos 365 Wines, en del av Gevorkian Winery, där vi provar vin som lagrats i traditionella lerkärl.
Dagen avslutas på Saryan Street – Jerevans populära ”vingata” – där vi kan smaka både lokala och internationella viner i en livlig miljö.
Efter frukost lämnar vi staden och beger oss till Aragatsotn-regionen vid foten av berget Aragats, känd för sin natur och sina prisbelönta vingårdar.
I byn Sasunik besöker vi Armenia Wine Factory – en modern vingård som förenar ny teknik med armeniska traditioner. Här ingår även en guidad visning i ett vinmuseum med unika arkeologiska fynd som lerkärl, silverbägare och medeltida manuskript. Vi får här även en introduktion till vinets tillverkningsprocess.
På eftermiddagen återvänder vi till Jerevan för ett besök på det anrika Yerevan Brandy Factory, grundat 1887. Här väntar en rundtur i museet och produktionsanläggningen, följt av provsmakning av prisbelönt armenisk konjak.
Efter frukost lämnar vi staden och beger oss till Aragatsotn-regionen vid foten av berget Aragats, känd för sin natur och sina prisbelönta vingårdar.
I byn Sasunik besöker vi Armenia Wine Factory – en modern vingård som förenar ny teknik med armeniska traditioner. Här ingår även en guidad visning i ett vinmuseum med unika arkeologiska fynd som lerkärl, silverbägare och medeltida manuskript. Vi får här även en introduktion till vinets tillverkningsprocess.
På eftermiddagen återvänder vi till Jerevan för ett besök på det anrika Yerevan Brandy Factory, grundat 1887. Här väntar en rundtur i museet och produktionsanläggningen, följt av provsmakning av prisbelönt armenisk konjak.
Frukost på hotellet. Därefter besöker vi Alluria Winery, där vi får prova några av regionens främsta viner. Vingården drivs av familjen Machanyan, som producerar vin enligt urgamla traditioner från byn Aylur, och framställer vinet endast med inhemska druvsorter.
Vi fortsätter till Etchmiadzin, centrum för den armeniska apostoliska kyrkan. Här besöker vi världens äldsta kristna katedral, byggd på 300-talet av Gregorius Upplysaren.
Senare besöker vi Voskevaz Winery, grundad 1932, känd för sina kvalitetsviner som endast är gjorda på lokala druvor. Här lagrar de sina viner i sällsynta ekfat från Armenien och var pionjärer med den s.k. vissningsmetoden, som syftar på processen där druvor får torka innan de pressas, vilket koncentrerar smakerna. En metod ofta använd vid tillverkning av söta eller kraftfulla viner
Vi återvänder till Jerevan och har kvällen fri att utforska staden på egen hand.
Frukost på hotellet. Därefter besöker vi Alluria Winery, där vi får prova några av regionens främsta viner. Vingården drivs av familjen Machanyan, som producerar vin enligt urgamla traditioner från byn Aylur, och framställer vinet endast med inhemska druvsorter.
Vi fortsätter till Etchmiadzin, centrum för den armeniska apostoliska kyrkan. Här besöker vi världens äldsta kristna katedral, byggd på 300-talet av Gregorius Upplysaren.
Senare besöker vi Voskevaz Winery, grundad 1932, känd för sina kvalitetsviner som endast är gjorda på lokala druvor. Här lagrar de sina viner i sällsynta ekfat från Armenien och var pionjärer med den s.k. vissningsmetoden, som syftar på processen där druvor får torka innan de pressas, vilket koncentrerar smakerna. En metod ofta använd vid tillverkning av söta eller kraftfulla viner
Vi återvänder till Jerevan och har kvällen fri att utforska staden på egen hand.
Efter frukost beger vi oss söderut till Araratdalen och Tushpa Winery i byn Taperakan. Den familjeägda vingården med över 30 års erfarenhet bjuder oss på en guidad rundtur och provsmakning med fokus på kopplingen till den historiska staden Tushpa.
Vi fortsätter till det legendariska klostret Khor Virap, beläget med en slående vy över berget Ararat. Klostret är känt för sin betydelse vid kristendomens införande i Armenien år 301. Därefter besöker vi Areni-1-grottan, en av världens äldsta kända vinproduktionsplatser, där fynd visar spår av vinpressar och redskap från över 6 000 år tillbaka i tiden.
Dagen avslutas med ett besök till det vackert belägna klostret Noravank, som omges av de röda klipporna i Amaghu-ravinen.
Tillbaka i Jerevan har vi kvällen fri att utforska staden.
Efter frukost beger vi oss söderut till Araratdalen och Tushpa Winery i byn Taperakan. Den familjeägda vingården med över 30 års erfarenhet bjuder oss på en guidad rundtur och provsmakning med fokus på kopplingen till den historiska staden Tushpa.
Vi fortsätter till det legendariska klostret Khor Virap, beläget med en slående vy över berget Ararat. Klostret är känt för sin betydelse vid kristendomens införande i Armenien år 301. Därefter besöker vi Areni-1-grottan, en av världens äldsta kända vinproduktionsplatser, där fynd visar spår av vinpressar och redskap från över 6 000 år tillbaka i tiden.
Dagen avslutas med ett besök till det vackert belägna klostret Noravank, som omges av de röda klipporna i Amaghu-ravinen.
Tillbaka i Jerevan har vi kvällen fri att utforska staden.
Efter frukost på vårt hotell åker vi till Kotaykprovinsen där vi besöker det hedniska Garni-templet – Armeniens enda bevarade byggnad från förkristen tid, byggt på 100-talet och tillägnat solguden Mihr. Templet, i grekisk-romersk stil, ligger vackert ovanför Azatflodens ravin och tros ha använts som sommarresidens av kungligheter. I Garni får vi också delta i en lavash-bakningsupplevelse där vi ser hur det armeniska tunnbrödet bakas enligt traditionella metoder.
Därefter besöker vi grottklostret Geghard –
ett Unesco-världsarv – vars delar är uthuggna ur berg och berömda för sin
spirituella atmosfär och vackra stenhuggarkonst.
Vi återvänder till Jerevan för övernattning.
Efter frukost på vårt hotell åker vi till Kotaykprovinsen där vi besöker det hedniska Garni-templet – Armeniens enda bevarade byggnad från förkristen tid, byggt på 100-talet och tillägnat solguden Mihr. Templet, i grekisk-romersk stil, ligger vackert ovanför Azatflodens ravin och tros ha använts som sommarresidens av kungligheter. I Garni får vi också delta i en lavash-bakningsupplevelse där vi ser hur det armeniska tunnbrödet bakas enligt traditionella metoder.
Därefter besöker vi grottklostret Geghard –
ett Unesco-världsarv – vars delar är uthuggna ur berg och berömda för sin
spirituella atmosfär och vackra stenhuggarkonst.
Vi återvänder till Jerevan för övernattning.
Efter frukost är dagen fri för egna aktiviteter. För den som vill finns möjlighet att följa med på en tillvalsutflykt till den vackra Sevansjön.
Vi åker till Sevansjön, en av världens största höglandssjöar, belägen 1 900 meter över havet. Omgiven av vackra berg är sjön känd för sitt kristallklara vatten och kallas ofta Armeniens juvel. Här gör vi en avkopplande båttur. Vi fortsätter sedan till byn Tsaghkunq, känd för sin natur och sina unika fiskarter, inklusive den endemiska öringen Ishkhan.
Vi avslutar utflykten med ett besök på Manukyan Brandy Factory – ett modernt destilleri grundat 2016, som kombinerar traditionell armenisk vin- och brandytillverkning med modern europeisk teknik. Här får vi en rundvisning i produktionshallar och vinkällare. Pris från XXX:-
Efter tillvalsutflykten återvänder vi till Jerevan för en sista övernattning.
Efter frukost är dagen fri för egna aktiviteter. För den som vill finns möjlighet att följa med på en tillvalsutflykt till den vackra Sevansjön.
Vi åker till Sevansjön, en av världens största höglandssjöar, belägen 1 900 meter över havet. Omgiven av vackra berg är sjön känd för sitt kristallklara vatten och kallas ofta Armeniens juvel. Här gör vi en avkopplande båttur. Vi fortsätter sedan till byn Tsaghkunq, känd för sin natur och sina unika fiskarter, inklusive den endemiska öringen Ishkhan.
Vi avslutar utflykten med ett besök på Manukyan Brandy Factory – ett modernt destilleri grundat 2016, som kombinerar traditionell armenisk vin- och brandytillverkning med modern europeisk teknik. Här får vi en rundvisning i produktionshallar och vinkällare. Pris från XXX:-
Efter tillvalsutflykten återvänder vi till Jerevan för en sista övernattning.
Vi äter frukost på hotellet. På förmiddagen har vi lite egen tid att njuta av Jerevan en sista gång innan vår transfer tar oss till flygplatsen för hemresa.